Manastirea Adam
Aflata in judetul Galati, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, manastirea Adam este ctitoria capitanului de oaste Vasile Adam – care, calugarindu-se, a luat numele Varnava – si a fiilor sai Vasile, Dabija, Movila si Costea, toti fiind stranepoti ai Aprodului Purice. La inceputul secolului al XVIII-lea, exista aici o sihastrie careia turcii ii dadusera foc in 1630, calugarii gasind adapost in padurile din apropiere.
Manastirea Adam
Aflata in judetul Galati, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, manastirea Adam este ctitoria capitanului de oaste Vasile Adam – care, calugarindu-se, a luat numele Varnava – si a fiilor sai Vasile, Dabija, Movila si Costea, toti fiind stranepoti ai Aprodului Purice. La inceputul secolului al XVIII-lea, exista aici o sihastrie careia turcii ii dadusera foc in 1630, calugarii gasind adapost in padurile din apropiere. Locasul, asa cum il cunoastem noi, a fost ridicat pe locul din Valea Brabanului, in „Codrul Ghenghii”, pe pamântul daruit lui Adam de catre Petrisir din Taplaoani, Vasile Iuzbasa din Milesti si Sava Rojan din Gradinari. Constructia a inceput in 1633, in timpul domniei lui Moise Movila si a fost sfintita la 14 octombrie 1652, in timpul domniei lui Vasile Lupu (1634-1653). La inceput a fost manastire de calugari, transformata ulterior in manastire de calu-garite pâna in 1960.
Credinciosii din satele din jur au facut asezamântului o multime de danii, astfel ca averea manastirii a crescut. Distrusa in 1717, biserica este refacuta in 1760 de Costea Adam, distrusa din nou de turci si naruita cu desavârsire in timpul cutremurului din 1802 este reconstruita in 1813. Avariata din nou grav de cutremurul din 1869, este reparata sumar, iar la cutremurul din 1940 i se prabuseste clopotnita. Abia refacuta, transformata in biserica de enorie, are din nou de suferit in urma cutremurului din 1977, fiind reparata prin contributia enoriasilor. Cu acest prilej este restaurata in intregime si pictura, fiind pictat si pridvorul de catre Gheorghe Ciobanu.
Manastirea este reinfiintata ca manastire de calugari, când se construiesc chiliile si se reface clopotnita, revenindu-se apoi la regimul de asezamânt pentru calugarite cum a fost dupa 1864 pâna in 1960. In incinta manastirii se intra pe sub clopotnita, apoi o alee betonata, strajuita de pomi fructiferi, te conduce pâna la pridvor. Acesta este luminat de o fereastra mica si de geamurile usii, aflata in partea de sud. Biserica este o constructie veche in forma de cruce, realizata in stil moldovenesc, având ziduri groase de 1,5 metri si fiind compartimentata in pridvor, pronaos, naos, altar. Deasupra altarului se afla o turla mica, hexagonala si o alta mai mare pe pridvor. Acoperite cu tabla in forma de solzi, turlele sunt infundate. Catapeteasma este din lemn sculptat, aurita in partea de sus, iar anvonul, sculptat si el, aflat in partea stânga a bisericii, este o adevarata opera de arta. Aceeasi maiestrie au dovedit-o mesterii si in sculptura scaunului arhieresc. Altarul este luminat de o fereastra mare iar naosul si pronaosul au, de asemenea, pe zid ferestre largi, inalte si duble, prevazute cu grilaj metalic si plasate la circa 3 metri inaltime.
Asezata pe un platou cu frumoasa perspectiva a dealurilor inverzite si a satului, Manastirea Adam este o adevarata oaza pentru cei care doresc o clipa de reculegere.
Manastirea Golia
Aflata în cartierul cunoscut drept „Târgul Cucu” din municipiul Iasi, Manastirea Golia,...
Comentarii