Biserica din VierosI
In comuna Colibasi din satul Vierosi, protoieria Pitesti, se afla o biserica mica, de o forma eleganta si svelta, incarcata de semnificatii. Fara a fi o ctitorie domneasca ea se mândreste ca fiind inaltata de mari personalitati ale Tarii Românesti.
Biserica din VierosI
In comuna Colibasi din satul Vierosi, protoieria Pitesti, se afla o biserica mica, de o forma eleganta si svelta, incarcata de semnificatii. Fara a fi o ctitorie domneasca ea se mândreste ca fiind inaltata de mari personalitati ale Tarii Românesti. A fost zidita in cea de-a doua jumatate a secolului al XVI-lea, mai exact intre 1572-1573, cu mesteri locali. Ctitori au fost fratii Ivascu si Albu Golescu, primul mare vornic si al doilea mare clucer, fiii lui Radu si ai jupânesei Caplea. Se pare ca bisericuta a atras atentia si admiratia dregatorilor tarii, deoarece, in 1645 este refacuta in parte si zugravita de marele vistiernic Stroe Leordeanul.
Locasul are mult de suferit in urma trecerii timpului, asa ca se surpa in 1825 dar este refacut din temelie si zugravit de vladica Samuil Sinandon intre 1827-1834. Mesterii zugravi au fost Voicu, Petre si Gheorghe, cunoscuti si pentru alte lucrari de acest fel.
Dupa mai putin de 100 de ani, biserica are nevoie de o noua restaurare. De data aceasta este facuta de Comisia Monumentelor Istorice intre 1924-1927. Lucrarile sunt completate de altele realizate intre 1955-1956.
Aspectul bisericii este sobru. Lipsita de turle, are un acoperis cu pante repezi si o intrare mica, de fapt un mic pridvor sustinut de coloane cu un fronton deasupra. Coloanele sunt lipsite de capiteluri sau de alte ornamentatii.
Constructia are absida usor decrosata, iar peretii nu sunt impartiti in mai multe registre asa cum am vazut la cele mai multe biserici din zona. Peretii sunt zugraviti in intregime si prezinta putine ornamente. Acestea sunt de fapt câteva coloane si ferestrele prelungi de-a lungul peretilor laterali.
Deasupra intrarii se afla o mica firida pictata, iar crucea metalica de deasupra intrarii reproduce la scara mai mica modelul celei de pe acoperis. De asemenea in colturile peretelui de la intrare sunt sapate doua firide mici dar adânci, ovoidale, raspunzând si in peretii laterali. Acestea dau un farmec aparte constructiei, realizând, totodata, o anumita simetrie. Locasul, cu hramul „Intrarea in biserica” a apartinut initial unei manastiri si a functionat astfel pâna in 1864 când a fost transformat in biserica de mir. Declarata, ca si biserica de cimitir din stricta vecinatate, monument istoric, biserica din Vierosi este o desfatare a ochiului si sufletului indemnând la o pioasa reculegere.
Manastirea Samurcasesti
Aflata în comuna Ciorogârla din judetul Ilfov, la numai 13 kilometri vest...
Comentarii