Asezat pe malurile Rinului, Basel este al treilea oras ca marime din Elvetia. Este situat la granita intre trei state: Elvetia, Germania si Franta si este unul dintre rarele locuri prin care se trece dintr-o tara in alta cu tramvaiul. A devenit cunoscut in lume prin industria farmaceutica si prin faptul ca este considerat cel mai mare port al Rinului pentru vapoarele cu gabarit foarte mare. Capitala a cantonului cu acelasi nume, este infratit cultural cu regiunile Alsacia din Franta si Württenberg din Germania.
Orasul a fost intemeiat, dupa cat se stie, pe ruinele unui fost castru construit in Imperiul Roman dar cercetari recente ii confera o origine mult mai veche. Prima atestare documentara dateaza din anul 370, orasul fiind numit la vremea respectiva Basilea. Din anul 1000 incep sa se ridice aici cladiri si monumente, pastrate pana in zilele noastre, constituind mandria locuitorilor si principale atractii pentru turismul de aici. Din 1521 devine un important centru umanist atragand personalitati ilustre, din diferite medii, si din secolul al XV-lea este considerat principalul mediator pentru conflictele din zona.
Impartit in doua de Rin, desfasoara deasupra fluviului sase poduri care fac legatura intre partea in care se afla centrul vechi cunoscut sub denumirea de Marele Basel si cealalta parte, numita Micul Basel, in care orasul nu doarme niciodata. Cele 40 de muzee sunt situate in cladiri care constituie adevarate opere de arta, proiectate de mari arhitecti ca Renzo Piano, Frank O. Gehry si Mario Botto.
Centrul vechi este asezat intre Rin si batrana cale de acces a orasului si este presarat de casute de piatra, fantani viu colorate, biserici medievale. Aici se afla Marktplatz, piata principala a orasului, plina de produse locale si consti-tuind o revarsare de flori.
In apropiere este Primaria orasului, o constructie din gresie rosie cu un turn distinct. Incarcata de istorie, construita intre 1504-1514, are o fatada care da spre piata, impodobita cu basoreliefuri, reprezentand razboinici copii, ingeri victoriosi impodobind cu lauri scuturile orasului de-a lungul arcadelor si o statuie a justitiei amintind functia judiciara a executivului in acele vremuri. Ceasul a fost lucrat in 1511-1512 de maestrul Wilhelmes.
O bijuterie a orasului este Catedrala, construita din gresie rosie in secolul al XIII-lea si reconstruita in 1356 dupa un cutremur devastator. In interiorul ei se gaseste mormantul marelui umanist Erasmus iar in piata de la intrare au fost saditi 34 de castani la distante egale. Initial catedrala a fost catolica dar in prezent apartine Bisericii Reformate Protestante.
Unul dintre cele 40 de muzee ale orasului este Kunstmuseum cu o impresionanta colectie de lucrari semnate de Holbein cel Tanar, Mathias Grünewald si alti mari maestri din secolele XV si XVI. Mai pot fi amintite, Muzeul Lumea Jucariilor, Muzeul de Istorie, Musikmuseum sau situl Augusta Raurica de pe vremea Imperiului Roman.
Poarta veche a orasului – Spalentos – este o constructie fortificata datand din 1390. Odinioara era integrata zidurilor orasului vechi si este un simbol ramas in picioare in urma razboaielor si trecerii timpului.
Aici se afla teatrul antic, bine conservat avand o capacitate de 8.000 de locuri fiind folosit si astazi pentru anumite spectacole. Gradina Zoologica, fondata in 1874, detine circa 5.600 de animale si are o suprafata de 13 hectare.
Fantana Tinguely, aflata in fata muzeului cu acelasi nume, a fost ridicata intre 1975-1977 pe locul unde se afla vechiul Teatru Municipal si prezinta 10 sculpturi mecanice mobile, construite din piese care au apartinut teatrului.
IRINA STOICA
Comentarii