Potrivit legendei, fiul contelui Louvain/Leuven (1041-1063), stapanul tinutului Brussels, a fost salvat de la moarte de Sfantul Mihail. Drept recunostinta a promis ca il va declara pe sfant patronul orasului. Din 1455 o statuie a sa, din arama, impodobeste turnul primariei, veghind asupra orasului. Vreme de mai bine de 1000 de ani asezarea a devenit dintr-o insula in mijlocul unei mlastini unul dintre cele mai frumoase capitale de pe batranul continent. Orasul etaleaza un amestec armonios de nou si de vechi, mandrindu-se deopotriva cu palate si gradini, cu biserici si statui, cu piete si cu cafenele.
Daca Manneken Pis, baietelul de bronz lipsit de prejudecati, a devenit unul dintre simbolurile Bruxelles-ului facandu-i pe cei care il privesc sa zambeasca, exista si alte simboluri care ne fac sa privim spre viitor, poate mai increzatori decat de obicei. Unul dintre acestea este legat de caracterul european al orasului.
Din 1958, orasul a devenit capitala Uniunii Europene iar in 1992 si-a consolidat pozitia. Gazduieste o serie de institutii ale acesteia, sedii NATO si altele apartinand diferitelor organizatii internationale. In 1958 a fost ridicat celebrul „Atomium”, desenat de André Waterkeyn. Edificiul a fost inaltat cu prilejul Expozitiei Universale care a avut loc aici, si este plasat in mijlocul cartierului comercial al orasului.
Artistul a dorit sa prezinte conceptul de atom, concept care sta la baza multor terorii stiintifice privitoare la structura si formarea materiei. Totodata a vrut sa infatiseze la scara mare ceea ce nu putem vedea cu ochiul liber. Pentru a-si pune planul in practica artistul a folosit o scala mai mult decat uriasa si in alegerea materialelor a optat pentru metal si sticla. El si-a numit lucrarea Atomium si ea a devenit si simbolul secolului al XX-lea pentru ca in acest secol omul a descoperit si a inceput sa foloseasca energia atomica.
Monumentul are o structura de otel imbracat in aluminiu. Are o inaltime de 102 metri si este format din noua sfere, fiecare avand un diametru de 18 metri. In trei dintre globurile originalei lucrari se afla o expozitie infatisand diversele moduri de utilizare a energiei nucleare in scopuri pasnice. Tuburile din diagonale au cate 23 metri lungime si 3,30 metri diametru iar liftul care strabate constructia este unul dintre cele mai rapide din Europa, realizand cinci metri pe secunda. Greutatea totala a monumentului este de 2400 de tone, greutate pe masura insolitei sale elegante.
Artistul a avut nevoie de trei ani ca sa deseneze si sa-si construiasca opera. Din nefericire monumentul a avut de suferit agresiunea vanturilor. Structura sa elastica l-a ajutat insa sa reziste chiar daca in timp si-a mai modificat silueta. Intre 2003-2004 o intensa munca de restaurare i-a redat forma si frumusetea initiala. In fata acestei simbolice lucrari te simti asemenea lui Guliver in tara uriasilor si incepi sa intelegi parca uriasa putere pe care o are acea farama invizibila de materie, numita atom.
IRINA STOICA
Comentarii