Despre Sevilla, multi au spus ca este „cel mai spaniol dintre orasele Spaniei”. Este capitala Andaluziei, ridicata pe malurile raului Guadalquivir. Istoria orasului este la fel de dramatica si agitata ca a multor orase europene care au cunoscut rand pe rand stralucirea si dezastrul. In secolul al VI-lea i.Hr. aici exista misteriosul regat al lui Tartessus, distrus de cartaginezi, apoi a fost fondata colonia romana Hispalis si, la doua secole dupa caderea Imperiului Roman, in anul 711, a fost cucerita de arabii care au numit-o Isbiliah sau Isbiliya. La 23 noiembrie 1248, regele Ferdinand al II-lea de Castilia isi face intrarea triumfala in oras, dupa ce izbutise sa-i alunge pe mauri.
Regele catolic a fost cucerit de frumusetea orasului si de arta veche maura ce caracteriza intreaga regiune. Crestinii doreau reintoarcerea la vechile ceremonii religioase, dar, pentru ca nu existau biserici potrivite, arhiepiscopul a sfintit moscheea Almohad, construita cu numai 50 de ani inainte. Astfel, moscheea este ridicata la rang de catedrala, dar in urma unui cutremur puternic aceasta se prabuseste, ramanand doar parti din ea printre care minaretul, care astazi este partea de jos a turnului Giralda, si Pateo de los Naranjos (Curtea Portocalilor).
Constructia noii catedrale, inchinata Sfintei Fecioare, incepe in 1401-1402 dupa proiectul lui Alonso Martinez si se termina in 1506 sau 1517, dupa alte surse. Munca migaloasa din interior mai dureaza insa cateva secole, nefiind terminata decat in secolul al XX-lea. Este una dintre cele mai mari din lume – catalogata in unul dintre primele cinci locuri. In momentul ridicarii ei era chiar cea mai mare, Vaticanul fiind construit abia dupa aproximativ 100 de ani.
Inaltata in stil gotic, are dimensiuni impresionante. Lungimea este apreciata la circa 126 metri, latimea la 83, iar acoperisul ajunge la o inaltime de 37 metri. Exista si alte masuratori, dar datele sunt sensibil asemanatoare. Interiorul contine cinci nave, impartite in opt sectiuni. Numeroasele capele, corul splendid impodobit, arcadele si vitraliile fac din Catedrala Santa Maria o adevarata minune artistica si arhitectonica.
Printre capele trebuie mentionate, pentru eleganta si bogatia lor: Capela Regala, Capela Sfantului Petru, Capela Sfantului Antoniu. Remarcabil este, de asemenea, Retablo Mayor, altarul de aur al bisericii din capela principala. A fost proiectat de maestrul flamand Pierre Dancart care, incepand din 1482, a lucrat 44 de ani la reliefuri. Altarul a fost terminat de alti artisti in 1564. Grilajul realizat intre 1518-1532 il separa de vizitatori. Este cel mai mare altar din lume, fiind compus din 36 de parti sculptate, reprezentand scene biblice si momente din vietile sfintilor. La altar, in fata unui zid de aur, se afla statuia reprezentand-o pe Santa Maria de la Sede, patroana catedralei. Sub altar se gaseste o cripta cu mormintele mai multor regi si regine, dar in apropierea intrarii se afla un important monument, o adevarata atractie pentru vizitatori. Este monumentul funerar al lui Cristofor Columb, navigatorul despre care se presupune ca se odihneste aici. Trupul a fost adus de la Havana in 1890 si sarcofagul este sustinut de patru statui reprezentand regatul de Aragon, Castilia, Leon si Navara. In 1901 a fost adusa orga. Curtea Portocalilor este curtea care a apartinut vechii moschei. Aici se intra printr-o poarta mare, numita Puerto del Pardon, construita de mauri in secolul al XII-lea. In mijlocul acestei curti este o fantana din piatra despre care se spune ca dateaza din vremea vizigotilor sau si mai dinainte, din vremea romanilor.
Plin de semnificatii si simboluri este Turnul Giralda, construit ca minaret al vechii moschei. A supravietuit cutremurului din secolul al XIV-lea si s-a hotarat transformarea lui pentru clopotul catedralei. A fost reconditionat in 1568 si i s-a adaugat clopotnita renascentista. Catedrala are noua usi. Cea mai cunoscuta este Puerta de los Palos, din apropierea turnului Giralda, decorata cu un basorelief din 1520, reprezentand „Adoratia Magilor”, dar poarta principala este Puerta de la Asuncion, construita in 1833 si decorata cu un basorelief infatisand Intrarea Mantuitorului in Ierusalim. Muzeul Catedralei contine multe picturi cu semnaturi ilustre, precum si obiecte de pret, dintre care trebuie remarcat chivotul de argint.
IRINA STOICA
Comentarii