Pablo Picasso (1881-1973), contemporan cu uriasul Dalí (care avea cu 17 ani mai putin), le poate da cu tifla si lui Don Juan, si lui Casanova prin viata sa „extrasportiva”. Pana in pragul senectutii, Picasso nu si-a gasit astamparul si mereu intalnea „marea iubire”. A fost genul de artist la care biografia este cel putin la fel de interesanta precum opera. Prima metresa a fost o domnisoara care n-a rezistat prea mult in poala iubaretului, desi a fost muza in „perioada roz”. Este vorba despre Fernande Olivier, o „trufanda” din Montmartre.
A urmat, foarte repede, o femeie cu adevarat interesanta, Marcelle Humbert, careia ii spunea mai simplu Eva Gouel. A iubit-o cu adevarat, dar in 1915 a primit o lovitura care i-a distrus echilibrul sufletesc: Eva moare la numai 30 de ani. Trei ani a fost un singuratic. A decis sa se insoare in 1918, cu o balerina cu 10 ani mai tanara, rusoaica Olga Koklova. Numai ca, dorind sa fie si sot, si artist, si boem incurabil al inflacaratului Montmartre, pictorul se loveste de conceptiile conservatoare ale primei sotii. Olga nu-i tolera excapadele. Asa se face ca in 1927, o alta mare iubire imboboceste in viata sa: Marie-Thérèse Walter, o adolescenta de 17 ani. Blonda naturala, Marie ii naste o fiica si va ramane atasata sentimental toata viata de Picasso – ajungand sa se sinucida dupa moarte lui.
Aceasta noua relatie avea sa scoata la iveala avaritia lui Picasso, caci el nu divorteaza de Olga, ca sa nu imparta cu ea averea. Fericit o vreme cu aceasta tanara care-l adora, pictorul o intalneste pe Dora Maar, prin anii 30. Mai tanara cu 26 ani ani decat el, Dora era de origine evreiasca si era o intelectuala, singura din viata maestrului.
Se ocupa de fotografie si pictura si era un om de caracter: nu-si ascundea degetele automutilate la „jocul cutitului” (a infige cutitul intre degetele rasfirate). Puternica atractie dintre ei a durat 9 ani, perioada in care, si cu marele ei ajutor, artistul realizeaza epocala lucrare „Guernica” (localitate basca bombardata de nemti si italieni). Din pacate, Dora Maar suferea psihic pentru ca nu putea avea copii. Starile ei depresive (Pablo o numea „femeia in lacrimi”) l-au determinat sa-si gaseasca o noua iubita, prin 1944: studenta cu 40 de ani mai tanara, Françoise Gilot. Aceasta i-a nascut doi copii si, cu toata tineretea ei, nu suporta viata neconventionala a artistului. Au inceput certurile si in 1953 il paraseste. Drept razbunare, Picasso gaseste o noua iubire, Jacqueline Roque, cu 26 de ani mai tanara. Ea va fi, de fapt, simbolul urii pe care i-o purta lui Gilot – careia nici nu i-a recunoscut copii. A obligat-o sa divorteze pentru a-i legitima, dar cand Gilot a divortat, el s-a casatorit cu Roque, pentru a-i aplica pedeapsa decisiva femeii care a avut curajul sa-l infrunte. Mare iubitor de femei frumoase si cam tinerele, Picasso n-a fost un domn cu ele. Si Gilot s-a sinucis dupa moartea lui.
PAUL IOAN
Comentarii