Cand s-a-mprietenit omul cu vinul? Cele mai indraznete ipoteze avanseaza ideea ca in mileniul VI i.Ch., pe teritoriul Georgiei de astazi, se consuma o forma primitiva de vin. O datare asemanatoare a fost facuta si analizandu-se urmele de acid tartric de pe vesela de argila descoperita in Iran. Era vorba despre fermentarea strugurilor salbatici depozitati in vase timp mai indelungat. "Domesticirea" strugurilor si prepararea vinului, in forme mult mai apropiate de zilele noastre, este atestata in mileniul IV i.Ch., in Egipt, apoi in mileniul urmator in China si Asia centrala. In orice caz, expertii de la Universitatea Princeton inclina sa accepte ipoteza conform careia vinul primitiv a fost savurat acum opt mii de ani.
Spre dezamagirea unora, trebuie mentionat faptul ca dezvoltarea viticulturii s-a datorat in primul rand ritualurilor religioase – asa cum o demonstreaza sursele din Egiptul antic. In acest sens, cel mai vechi vin folosit a fost cel rosu. Pentru oamenii de rand, scrierile sumeriene confirma ca berea era mai raspandita decat vinul. In Grecia antica, Homer si Esop se refera cel mai des la "licoarea zeilor" si la patronul ei, Dionisos. In Roma antica s-a dezvoltat chiar si oenologia – stiinta vinului -, iar comertul cu vin era extrem de profitabil, caci era consumat obligatoriu la fiecare masa. Dupa caderea Imperiului roman de apus, calugarii au fost cei care au dus mai departe traditia, imbunatatind si diversificand productia. Ordinele benedictin si cistercian au fost cele mai active in acest sens – Dom Perignon a fost un calugar benedictin.
– Clasamentul productiei contemporane arata in felul urmator – pentru anul 2005: 1. Franta cu 5,33 milioane tone; 2. Italia cu 5,06 milioane tone; 3. Spania cu 3,93 milioane tone. Urmeaza SUA, Argentina, China, Australia, Africa de Sud, Germania si Chile. In clasamentul primilor 14 exportatori se afla si Romania si Republica Moldova.
– Testarea (senzoriala) a vinului se face pe orizontala (din aceeasi colectie provenita din podgorii diferite) si pe verticala (colectii diferite ale aceleiasi podgorii).
– Competitiile la nivel mondial reprezinta o ciocnire de orgolii a elitelor, iar din produsele castigatoare nu gusta oricine. De aceea vom aminti ca ultima Testare mondiala, cea din 2006, s-a desfasurat la Tokyo, iar primele trei locuri au fost ocupate de: 1. Chateau Lafitte (Franta); 2. Seda (Chile); 3. Vińedo (Chile). Clasamentul universal pe 2006 are numai zece locuri; printre premianti mai gasim "posirci" precum Chateau Margaux (Franta) si Tignanello (Italia). Sa le fie de bine!
– Traditii care-ti dau fiori: animale zglobii si delicate, precum serpii si scorpionii, se simt in largul lor in unele marci de vin asiatice, conform unor traditii medicalo-afrodisiace specifice ariei geografice. Pentru iubitorii de natura, amintim "Vinul cu doi scorpioni" (Vietnam, Thailanda, Laos etc.) si "Vinul cu cinci serpi" (Korea, Cambodgia, Japonia) (una dintre reptile este obligatoriu o cobra). In treacat fie spus, cred ca pe la noi astfel de minigradini zoologice i-ar vindeca pe alcoolici…
PAUL IOAN
Comentarii