Vorbind despre China, cea de a treia tara ca intindere de pe Glob, multi dintre noi isi amintesc o multime de povesti cu portelanuri, tigri, statuete de jad, gradini inmiresmate si evantaie. Cei mai tineri se entuziasmeaza in fata evolutiei tehnice de necontestat, ignorând cu totul o istorie veche de milenii. Ca mai pretutindeni, si aici intâlnim incredibile povesti de dragoste, drame si mai ales lupte pentru putere. Una dintre cele mai proeminente figuri ale sfârsitului de secol al XVIII-lea, inceputul celui de-al XIX-lea, a fost, fara indoiala, imparateasa Ci Xi, o femeie abila care a reusit sa ajunga, dintr-o obscura concubina de gradul cinci a imparatului Xianfeg, cea mai puternica persoana din regat.
Pe numele ei adevarat Xiao Lang (Mica Orhidee), a avut in 1855 norocul sa nasca un baiat, singurul mostenitor al imparatului care s-a stins din viata la numai sase ani dupa aceea. In aceasta situatie ea a primit titlul de Ci Xi (Sfânta Mama), devenit totodata numele cu care a intrat in istorie, mentinându-l pâna la moartea ei. Pierzându-si fiul când acesta avea numai 16 ani, imparateasa dispune otravirea anumitor pretendenti la tron, aranjând ca acesta sa revina nepotului ei Guangxu, devenit o adevarata marioneta.
Simbol al absolutismului regal, Palatul de Vara este realizat conform conceptiei ambitioasei femei. Initial, acesta fusese ridicat in 1750 de imparatul Quan Long din dinastia Qing, pe un deal din apropiere de Beijing. Cu acest prilej imparatul a excavat o suprafata unde a creat un lac inconjurat de un parc, pe care l-a numit „Dealul Longevitatii” si l-a daruit mamei sale. Parcul a fost distrus in 1860, in timpul Razboaielor Opiului, si, mai târziu, Ci Xi a hotarât refacerea lui si transformarea in resedinta de vara, folosind in acest scop banii flotei imperiale.
Astfel a luat nastere „Palatul de Vara”, inaltat pe o suprafata de 726 ha, din care trei sferturi sunt acoperite de apa. Cladirea, cunoscuta sub numele de Renshoudian (Pavilionul Bunavointei si al Longevitatii), prezinta la intrare un basorelief reprezentând doi dragoni jucându-se cu o perla. Pavilionul era locul in care Ci Xi rezolva probleme de stat, asezata pe un tron de santal. Intreaga constructie era impodobita cu statui animaliere reprezentând figuri mitologice. Zilele de nastere ale imparatesei erau serbate in „Pavilionul Norilor Care se Destrama”, având in fata doi lei de bronz si statuile unor animale din zodiacul chinezesc. Cea mai inalta cladire din complex, având 41 de metri, este Foxiangge (Turnul Smirnei Budiste), ridicat la jumatatea dealului.
Pe lacul artificial Kunming pluteste „Barca de Marmura”, de 36 metri, cu geamuri colorate si oglinzi, care o plimba adesea pe imparateasa. Vopsita in alb, constituia o sfidare la adresa flotei ai carei bani au fost cheltuiti pentru placerile ei. Lacul era traversat de „Podul celor Saptesprezece Arce”, iar pe malul acestuia se afla „Drumul Pietii”, plin de magazine si ceainarii, unde eunucii, imbracati in vânzatori, ii ofereau imparatesei o iluzie de viata reala, ea neparasind palatul.
Lânga lac, pe un coridor de 724 de metri, cel mai lung din tara, sunt expuse 800 de tablouri iar in sectiunea rezidentiala se intinde „Gradina Intereselor Armonizate”, cu cinci poduri pe barci cu forme de flori de lotus si multe coridoare. In „Pavilionul Marii de Jad” a fost inchis imparatul Guangxu dupa rebeliunea impotriva lui Ci Xi, a carei resedinta era la „Palatul Longevitatii Vesele”. Aici se afla, in curtea centrala, masa unde imparatesei i se ofereau zilnic spre alegere 128 de feluri de mâncare gatite de eunuci. A fost primul loc electrificat din tara folosit de familia imperiala. Dupa detronarea lui Pu-Yi in 1924, gradina a fost deschisa publicului.
IRINA STOICA
Comentarii