Aflat pe malul Iordanului, orasul Bethlehem, este, potrivit Bibliei, locul nasterii lui Iisus. Biserica Nasterii este doar unul dintre simbolurile sacre, evocand uriasul miracol care a marcat inceputul crestinismului. Un alt loc incarcat de sacralitate este o biserica mica aflata la numai 300 de metri de aceasta si cunoscuta sub numele de Grota Laptelui. Potrivit traditiei, aici s-a oprit Sfanta Familie cu Pruncul cand Dreptul Iosif a primit porunca de la inger sa paraseasca Bethlehemul si sa fuga in Egipt. Se mai spune ca, in graba cu care isi hranea fiul, Mama a scapat cateva picaturi de lapte pe stanca iar piatra, din rosie, cum era, a devenit alba.
O alta traditie sustine ca grota a fost folosita drept loc de inmormantare pentru multi dintre pruncii ucisi din porunca lui Irod. Grota Laptelui se afla in grija calugarilor franciscani. Deasupra pesterii, in secolul al V-lea a fost ridicata o biserica prin stradania Sfintei Paula, care a trait aici si s-a stins din viata in jurul anului 404. O vreme locasul i-a purtat chiar numele fiind cunoscut ca "Biserica Sfintei Paula". In secolul al XIV-lea asezamantul era numit "Biserica Sfantului Nicolae". Aceasta denumire apare intr-o bula din 1375, prin care papa Grigore al XI-lea permitea franciscanilor reconstruirea bisericii.
Calugarii respectivi obtinusera inca din jurul anului 1347 posesiunea locului si dreptul de a se ocupa de Biserica Nasterii care in zilele noastre se afla in mare parte in grija Bisericii Ortodoxe. Din vechea biserica a Sfintei Paula se mai pastreaza cateva fragmente de mozaic in apropierea usii de la intrare. Acestea prezinta motive florale si animaliere realizate cu multa eleganta. Pietrele albe, aflate in grota, au fost duse in multe dintre bisericile Europei inchinate Maicii Domnului. O asemenea piatra a fost primita in dar de regele Baldwin al III-lea in timpul asediului din Ascalon. Piatra ii fusese oferita de catre episcopul de Bethlehem, Gerard al III-lea.
Biserica actuala a fost construita in anul 1872. Constructia a respectat intru-catva planul celei vechi, pe care insa a largit-o considerabil si a impodobit-o cu coloane de marmura, un paviment elaborat, sculpturi si imagini legate de Nasterea Domnului.
Una dintre cele mai frumoase piese care ornamenteaza locasul este basorelieful reprezentand "Fuga in Egipt a Sfintei Familii", fuga determinata de ordinul imparatului Irod pentru masacrarea tuturor copiilor de sex masculin din Bethlehem. La fel de sugestiv este si un alt basorelief reprezentand visul lui Iosif in care ingerul il anunta ca trebuie sa fuga departe de aceste locuri care vor cunoaste completa tragedie a uciderii pruncilor. Infrumusetarea noii biserici a fost realizata in anii 1934-1935 de catre Issa A. Michael Hazboun si fiii sai.
In anul 2007 in apropierea Grotei a fost ridicata o capela moderna, inchinata Maicii Domnului, cele doua locasuri fiind legate printr-un tunel. Grota Laptelui este considerata un loc miraculos, incarcat de virtuti terapeutice. Multi credinciosi vin aici pentru a se vindeca de boli incurabile, dar pestera pare sa ajute cu precadere femeilor care isi doresc un copil si nu au reusit sa-l aiba in ciuda multor tratamente medicale. Se spune ca praful alb care cade de pe pereti nu este daunator, nu sufoca, ci este comestibil, fiind un leac pentru infertilitate. In grota vin sa se inchine nu doar femei crestine ci si musulmane, rugandu-se toate sa aiba lapte pentru a-si hrani copiii.
De altfel peretii sunt plini de biletele in care mamele, care in urma rugaciunilor au capatat copii sanatosi, multumesc Maicii Domnului pentru ajutorul dat.
IRINA STOICA
Comentarii