Cunoscut de noi inca din adolescenta din romanele lui Alexandre Dumas, orasul La Rochelle este o cetate milenara, care de-a lungul istoriei a jucat un rol politic, economic si religios de prima marime.
Port la Oceanul Atlantic, numit in Antichitate Rupela, este mentionat documentar in 1023. In Evul Mediu a constituit obiectul unor dispute intre Franta si Anglia, a fost ocupat de englezi in timpul Razboiului de 100 de ani, iar in secolele XVI-XVII a constituit una dintre principalele fortarete ale hughenotilor. Fiind un important centru al protestantismului a fost supus unui indelungat asediu de trupele cardinalului Richelieu pentru care Reforma ameninta politica sa.
In urma capitularii, orasul a fost distrus in mare parte dar, mai tarziu, datorita pozitiei sale strategice a devenit un important centru comercial in relatia cu Lumea Noua.
In zilele noastre locul cel mai incarcat de semnificatii este vechiul port. Acesta este strajuit de doua turnuri stravechi: Turnul St. Nicolas, impunator si Turnul Chaine, ceva mai mic, ambele construite in secolele XIV-XV. Cea mai veche structura aflata in stricta apropiere este insa Turnul Felinarului (Lanternei) ridicat intre anii 1445-1476. Facea parte din zidul de aparare si la inceput era legat prin metereze mari de celelalte doua turnuri. Are o inaltime de 75 de metri si a slujit multa vreme ca inchisoare pentru prizonierii englezi, spanioli sau olandezi.
A fost scena unor intamplari cumplite. Astfel, in timpul razboaielor religioase o multime hughenota furioasa a aruncat din varful turnului 13 preoti catolici. Cele trei turnuri sunt singurele ramase in picioare dupa ce orasul a fost distrus de Richelieu.
Una dintre portile de intrare in oras este numita Poarta Marelui Orologiu, o impunatoare structura gotica ridicata in secolul al XIV-lea, restaurata si modificata in cateva randuri. Pe vechile stradute poti admira casele, in aparenta nerenovate, cu fatadele alb murdar, de un pitoresc aparte.
Una dintre cele mai reprezentative cladiri este Primaria care, ridicata in secolul al XIV-lea a slujit o vreme si drept resedinta a guvernatorului. Constructia ei s-a intins pe parcursul a cinci secole, corpul principal este in stil Renaissance dar turnul si pavilionul de sud sunt in stil neoclasic. Pe un perete al incintei se afla o stela funerara comemorand actul de bravura a lui Léonce Vieljeux, arestat, deportat si impuscat pentru ca a refuzat sa arboreze pe cladire drapelul Celui de Al Treilea Reich.
O alta cladire emblematica este Catedrala Saint Louis construita dupa planurile arhitectului Jacques Gabriel. Lucrarile au inceput in 1742 si s-au terminat in timpul Celui de al Doilea Imperiu. In interior poate fi admirata cupola realizata de William Bouguera reprezentand sase scene din viata Sfintei Fecioare. Clopotnita, in stil gotic detine trei clopote turnate intre 1818 si 1887.
Remarcabila este si Casa lui Henric al II-lea, construita de Hugues Poutard. Ridicata la mijlocul secolului al XVI-lea se prezinta ca o aglomerare de coloane si frontoane dand impresia de maretie desi, in interior culoarele sunt foarte inguste. Trebuie amintite de asemenea Acvariul, care adaposteste peste sase mii de specii, Galeriile cu arcade, Muzeul Automatelor, Muzeul Maritim si, mai ales Insula Re, situata in vecinatate si legata de La Rochelle printr-un pod.
De asemenea, mai trebuie mentionat faptul ca in oras exista o universitate moderna dar cu o vechime considerabila. Fondata in 1088, „La Rochelle Business School” ofera sapte programe de educatie in domeniul management si business, fiind membra a grupului Grandes Ecoles.
IRINA STOICA
Comentarii