Aflata in satul Galita din comuna Ostrov, Manastirea Dervent, cu obste de calugari, are hramurile: „Cuvioasa Parascheva”, „Sfantul Mare Mucenic Gheorghe”, „Izvorul Tamaduirii” si „Ziua Crucii”. sezamantul este un adevarat simbol al credintei in general si al Dobrogei in mod deosebit. Asa cum stim, Dobrogea, pe care romanii o numeau Scitia Minor (Scitia Mica) a fost prima provincie de pe teritoriul tarii noastre in care a fost propovaduit crestinismul prin harul duhovnicesc al Sfantului Apostol Andrei. De fapt nu departe se afla izvorul in care i-a botezat pe cei care doreau sa imbratiseze credinta in Hristos si despre care se spune ca a aparut atunci cand Sfantul a lovit cu toiagul in pamant.
Traditia spune ca pe locul actualei biserici a manastirii, in timpul prigoanei impotriva credintei, au fost martirizati patru credinciosi, un preot si trei fecioare, ale caror nume nu ne-au fost transmise. Dupa martiriul lor au aparut din pamant patru cruci de piatra, care s-au dovedit a avea puteri vindecatoare. In secolul al X-lea, dupa ridicarea cetatii bizantine „Pacuiul lui Soare”, in jurul crucilor se infiinteaza o manastire care insa, in jurul anului 1033, este distrusa de pecenegi.
Dupa cucerirea Dobrogei de catre turci, pasa de Silistra, Ahmet Bei, devine proprietarul locurilor si auzind de crucile miraculoase da ordin ca acestea sa fie ocrotite. Unul dintre descendentii acestuia insa, distruge doua dintre cruci rupandu-le bratele, in preajma Razboiului de Independenta. Zona in care se gaseau crucile incepe sa se pustiasca dar acestea isi pastreaza puterile. In 1885 ciobanul satului Coslugea, surdo-mut din nastere, adoarme langa ele si, cand se trezeste isi da seama ca aude perfect si ca poate vorbi. In 1923 P.S. Ilarie al Tomisului infiinteaza aici o manastire, ridicand un paraclis pe terenul donat de Parascheva Gheorghici din Ostrov si Olimpia Andreievici din Coslugea. In 1934 paraclisul ia foc dar, ca prin minune, icoanele raman neatinse de flacari si se pastreaza in muzeul manastirii.
La 5 iulie 1936 i.P.S. Gherontie al Tomisului ctitoreste actuala biserica, ridicata dupa proiectul arhitectului N. Sandulescu. Biserica a fost proiectata cu trei altare si a fost sfintita la 13 septembrie 1942.
In 1959 manastirea este inchisa in urma Decretului 410 si, din 1970, functioneaza ca biserica de mir. A fost pictata in mod clandestin intre 1987-1989 de pictorul Marcel Codrescu din Campulung Muscel. Pana in 1990 cladirile manastirii au fost folosite de I.A.S. Ostrov.
La 2 februarie 1990 fostul staret, Eleftere Mihail, se intoarce acolo de unde fusese alungat si redeschide manastirea, dar se stinge din viata la 12 mai acelasi an, fiind inmormantat langa biserica.
In 1991 noul staret al manastirii, Gheorghe Avram, ridica un corp de chilii si staretia iar in 2001 incep lucrarile la un nou ansamblu manastiresc cu un turn clopotnita, chilii, muzeu, biblioteca, arhondaric si lumanarar, totul realizat dupa planurile arhitectilor Todor Ion, Dan Corneliu si ing. George Oprea din Constanta.
In anul 2002 langa izvorul Sfantului Andrei s-a construit un paraclis si un bazin pentru colectarea apei atat de solicitate de credinciosi, in special in zilele de Izvorul Tamaduirii si praznicul Sfantului Andrei.
IRINA STOICA
Comentarii