Aflata la sud de orasul Piatra Neamt, Manastirea Dumbravele, cu obste de maici, are hramurile „Nasterea Maicii Domnului” si „Sfintii Apostoli Petru si Pavel”. Numele asezamântului se trage de la numeroasele dumbravi din jur, care, de altfel, au dat si numele unui sat din apropiere. Primul sfânt locas construit aici a fost o biserica de lemn, ridicata in 1712 de câtiva calugari.
Pe locul acesteaia – dupa cum spune traditia – alti calugari au construit o noua biserica, tot de lemn. In 1900 a fost construita a treia, din acelasi material, cu o turla si catapeteasma din lemn de tei. Acoperisul era din dranita, dar cu ocazia restaurarilor din 1966, credinciosii au acoperit cu tabla biserica. Odata cu cea de-a treia biserica, s-au ridicat clopotnita si un grup de chilii.
Din documentele aflate in biserica, in special dintr-un pomelnic lung, continând 100 de nume, reiese ca locasul a fost initial schit de maici, dar cu timpul acestea s-au indreptat spre alte locasuri si in locul lor au venit calugari care au format o noua obste, pâna in momentul desfiintarii lui ca urmare a decretului din 1959. Biserica a intrat in parohia satului Oslobeni din comuna Bodesti si folosita ca biserica de mir.
Dupa 1989 schitul a fost reinfiintat si resfintit in 1990 cu obste de calugari. La 100 de metri spre est s-a construit o cladire anexa, acolo unde exista deja o cladire din zid, cu patru chilii.
In 1993, schitul a fost mistuit de un incendiu dar au scapat neatinse icoanele, dintre care cea a Maicii Domnului este considerata facatoare de minuni. Respectivele icoane au fost depuse intr-un paraclis construit pentru slujbe. Paraclisul, cu hramul Sfântul Nicolae, este din zid de pamânt batut si captusit cu scândura.
Dupa incheierea lucrarilor la biserica noua din zid, urmeaza ca acest paraclis sa fie demolat pentru a avea un spatiu mai larg rezervat unor manifestari speciale sau unor anexe necesare.
Piatra de temelie a bisericii noi a fost pusa in 1994 si constructia s-a desfasurat intr-un ritm neintrerupt. In 1998 monumentul era complet ridicat si acoperit cu tabla zincata. Intre 1998-2002 s-a lucrat la catapeteasma de lemn si la mobilier si in aceeasi perioada a fost executata pictura de maestrul Ciprian Istrate si ucenicii lui. Biserica are o turla mare pe naos si arhitectura a fost inspirata de cea a schitului Pestera din satul Garcina.
Slujba de sfintire a fost tinuta de un sobor de preoti condus de IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si al Bucovinei, si cu acest prilej schitul a fost ridicat la rang de manastire. In 2008 a devenit manastire de maici.
Asezamântul detine si câteva obiecte de pret cu valoare istorica. Printre acestea pot fi amintite: clopotul turnat la Brasov in 1800, un potir din anul 1841 si un policandru mare din 1887 inscriptionat cu numele donatorilor.
IRINA STOICA
Comentarii