Aflata in judetul Vaslui, Manastirea Grajdeni, cu obste de maici, are hramul Sfanta Treime. Legenda spune ca Petru Rares, innoptand sub un copac din aceasta zona, a avut un vis minunat in care cele doua dealuri din fata sa erau din aur si se inclinau in fata lui iar din gura ii iesea un roi de albine. Dimineata a aflat ca a fost ales domn al Moldovei. Domnitor fiind a hotarat ca pe locul in care a avut visul profetic sa ridice o biserica si un schit de calugari. Asezamantul a fost ridicat in timpul primei domnii a lui Petru Rares (1527-1538).
Aceasta prima biserica a dainuit pana in 1711 cand a fost incendiata de tatari. Din vechiul asezamant s-a pastrat numai un pomelnic al domnitorului si o icoana a Maicii Domnului. Pe locul fostei ctitorii a voievodului s-a ridicat o alta biserica, renovata in 1853 dar distrusa in 1870. In 1872 pe locul ei Vladica Anania inalta o biserica de caramida cu hramul Sfantul Nicolae. In 1952 schitul de calugari este transformat in manastire de maici, care insa au fost alungate in urma decretului din 1959, desi scriptic manastirea nu fusese desfiintata.
Biserica suferise o serie de reparatii in 1951 si 1966 dar cutremurele din 1977 si 1986 au deteriorat-o in modul cel mai serios. Preotul paroh Ionel Gherasim a depus uriase eforturi pentru salvarea locasului si in 1987 si 1990 s-au facut reparatii si consolidari. Din 1990 se continua reparatiile si se ridica in jur o serie de cladiri pentru chilii, staretie, trapeza, magazii, toate formand un patrulater in mijlocul caruia se afla biserica. ~n acelasi timp locasul este repopulat cu maici care duc o munca sustinuta in atelierele de pictura, sculptura in lemn, tesatorie, croitorie si implicandu-se in viata spirituala a tuturor celor care le calca pragul.
Biserica din zid are o lungime de 22 metri si o latime de 7 metri. Este ridicata in stil moldovenesc, in forma de cruce, cu un altar spatios luminat de cate o fereastra spre est, sud si nord. Alte ferestre inalte, cu rame de lemn, terminate in arc se afla pe peretii naosului, pronaosului si ai pridvorului inchis. Absidele naosului sunt putin pronuntate si intrarea se face prin vest printr-o usa din lemn in doua canaturi, frumos sculptata. Catapeteasma de lemn a fost lucrata cu migala de Virgil Armeanu si Constantin Arsenie din Grumesti. Pardoseala bisericii este din lemn si acoperisul de tabla zincata cu o streasina foarte larga. Deasupra pridvorului se afla o turla larga, oarba, acoperita cu tabla zincata in solzi de peste, asezata pe un soclu patrat. Fatadele sunt zugravite in alb cu un profil de tencuiala la 60 de centimetri sub acoperis, asezata pe un soclu de forma patrata.
La intrare, in partea de sus este pictata icoana Sfintei Treimi iar fresca interioara a fost realizata intre 1993-1995 de pictorul Alexandru Medrea din Bucuresti. Peretele pridvorului spre pronaos prezinta in partea dreapta imaginea Judecatii de Apoi iar in stanga cea a lui Iisus pe cruce. Tabloul votiv de pe peretele vestic al pronaosului ii infatiseaza in dreapta pe Sfantul Stefan cel Mare, voievodul Petru Rares si Sfantul Daniil Sihastru iar in stanga pe Episcopul Ioachim Vasluianu si stareta Irina. Clopotnita a fost ridicata in 1996 la 15 metri de biserica intre doua corpuri de chilii. Aleile sunt betonate, iar spatiile verzi cu iarba, flori si arbori confera un aer deosebit de primitor locasului. Se crede ca in vechime in stricta apropiere a manastirii existau grajdurile Postei unde se schimbau caii, de unde si denumirea „Grajdeni” data sfantului locas.
IRINA STOICA
Comentarii