• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 5 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 5 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Monna Vanna

Monna Vanna

12 decembrie 2022
in Amprente ale spiritualitatii
A A

Notorietatea maxima de care se bucura cea mai valoroasa pictura din toate timpurile, cum este considerata „Gioconda” lui Leonardo da Vinci, determina istoricii de arta, cercetatorii dar si persoane din alte categorii profesionale sa descopere permanent noutati, detalii ascunse si sugestii de decriptare a enigmaticului portret.

 Pozitia corpului, mâinile, detaliile zâmbetului… Aceste elemente ale unui desen în carbune din anii 1514-1516 – denumit „Gioconda goala” sau „Monna Vanna” – aflat în Muzeul Condé din Chantilly (Oise, Franta), au incitat spiritele expertilor, unii dintre ei fiind convinsi ca avem de-a face cu o „lucrare pregatitoare” realizata chiar de Leonardo.

 O prima analiza în zilele noastre s-a realizat în anul 1995, dar ulterior s-a dovedit a nu fi suta la suta concludenta. În realitate, „scânteia” care a aprins fantezia specialistilor este mult mai veche.

 Delicatul desen a fost cumparat în 1862 de ducele d’Aumale, fiul regelui Louis-Philippe, posesorul unei averi fabuloase, pentru 7.000 de franci, o suma enorma la vremea respectiva. Importanta este însa convingerea acestuia ca era vorba despre o creatie realizata de mâna genialului artist toscan, idee perpetuata în timp pâna astazi.

 Cele mai noi analize, efectuate la Paris cu tehnici de ultima ora, au relevat în primul rând faptul ca desenul a fost refacut de multe ori si în diferite epoci. Acest bust feminin nud, cu mâinile asezate în prim-plan, într-o compozitie identica cu cea a Giocondei, este constituit din mai multe foi de hârtie lipite între ele, cu figura centrala realizata în carbune.

 Un element important frapeaza însa într-un mod mai mult decât evident si contrariant: cu exceptia sânilor, putine trasaturi ale personajului sunt feminine, în special musculatura si umerii.

 În vremea lui da Vinci, se întâmpla frecvent ca în atelierul de pictura sa fie folosit un tânar pe post de model, ceea ce si acesta a facut în repetate rânduri cu ucenici ai sai, de unde si speculatiile, întemeiate sau nu, privitoare la orientarea lui sexuala. Pe de alta parte, s-a sugerat ca „Gioconda goala” ar fi creatia unui colaborator al maestrului, realizata dupa una dintre compozitiile sale pierdute.

 Foarte importanta este si existenta altor 15 lucrari asemanatoare acestui desen, în special în Muzeul Ermitaj din Sankt-Petersburg, Rusia, care nu au fost realizate de Leonardo.

 Expertii vor sa transmita ideea ca desenul atribuit marelui artist renascentist ar putea fi un model pregatitor pentru o pictura în ulei. Aceasta ar fi si explicatia pentru micile întepaturi de ac identificate pe trasaturile principale ale personajului, semn ca lucrarea a fost „translata” astfel pe un panou, metoda frecvent folosita în acea vreme (tehnica spolvero), dar si facilitate pentru realizarea unui numar nedefinit de copii, de catre ucenicii maestrului, chiar la indicatiile acestuia.

 Totodata, analiza suportului de hârtie italiana a permis mentiunea ca opera a fost executata între anii 1485-1538. Având în vedere faptul ca da Vinci a murit în 1519, expertii considera ca aceasta a fost realizata cel putin în atelierul lui sau de catre un apropiat ori elev al sau. Daca a intervenit da Vinci pentru a contura unele trasaturi, nu se poate afirma cu certitudine. Cautarea unor elemente care sa trimita la eventuala interventie a unui stângaci (cum era maestrul) nu a dus nici ea la o concluzie edificatoare.

 Ideea existentei unei „surori ascunse” a Giocondei nu apare pentru prima data. În anul 2012, descoperirea unei asa-zise „a doua Gioconda” la muzeul madrilen Prado a agitat foarte mult apele lumii artistice.

 Tabloul era cunoscut, dar o curatare a straturilor de revopsire din secolul al XVIII-lea a relevat un fundal de peisaj toscan pâna atunci foarte putin deslusit, foarte apropiat de cel pictat de Leonardo între anii 1503-1506.

 Bineînteles ca Italia nu putea lipsi din acest topos insolit, astfel ca în Palatul Montecitorio din Roma, care gazduieste Camera Deputatilor a Parlamentului italian, precum si numeroase opere de arta, o gasim si pe asa-numita „Gioconda Torlonia”, mai putin cunoscuta decât faimoasa ei „sora” de la Luvru, dar care evoca o multiplicare incalculabila a operei artistice a lui Leonardo de catre unii elevi ai sai, dintre care cel mai frecvent mentionat este Gian Giacomo Caprotti da Oreno, mai cunoscut sub nume-le de Salaì, care ar putea fi, chiar el, modelul folosit de Leonardo pentru portretul nud în discutie. Identitatea Giocondei/Giocondelor ramâne totusi un mister; unul dintre cele multe!

 Doar asemanarea frapanta dintre asa-numita Monna Vanna cu Mona Lisa i-a adus celei dintâi supranumele de „Gioconda goala”.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

“Pelerina” de aur Mold

Urmatorul Articol

Graz – “micul castel”

Articole Similare

Amprente ale spiritualitatii

Biserica Domneasca din Pitesti

30 iunie 2025

Reper al orasului si monument istoric, Biserica Domneasca din Pitesti este închinata...

Amprente ale spiritualitatii

Biserica „Sfântul Mina” – Vergu

16 iunie 2025

Emblematica pentru viata spirituala a Capitalei, Biserica „Sfântul Mina” – Vergu din...

Amprente ale spiritualitatii

Manastirea Surpatele

26 mai 2025

Aflata în judetul Vâlcea, comuna Frâncesti, satul Surpatele, manastirea cu acelasi nume,...

Amprente ale spiritualitatii

Catedrala Sfântul Spiridon Nou

5 mai 2025

Aflata pe Calea Serban Voda din Bucuresti, Biserica Sfântul Spiridon Nou –...

Amprente ale spiritualitatii

Manastirea Brebu – Caras Severin

16 aprilie 2025

Manastirea Brebu, din satul cu acelasi nume din judetul Caras-Severin, este un...

Amprente ale spiritualitatii

Manastirea Durau

1 aprilie 2025

Dat fiind ca doar cu câteva zile în urma, pe 25 martie,...

Urmatorul Articol

Graz - “micul castel”

Solutie de inginerie antica

De sezon

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.