"Sunt comunist si pictura mea este comunista”, declara în 1945 cel care avea sa primeasca Premiul Stalin în 1950, adica nelinistitul Pablo Picasso (1881-1973). Însa dupa perioada în care si-a cucerit gloria eterna, maestrul spaniol (cu 15 nume de botez) a fost mai interesat de viata personala decat de politica si, uneori, chiar decat de arta.
Caci „inventatorul” cubismului (analitic si sintetic, alaturi de Braque) a trecut prin perioadele albastra, roz, africana, neoclasica, suprarealista… Si parca aceasta aparenta lipsa de decizie sau poate plictiseala creatoare s-a transmis iremediabil si-n relatiile sale afective, al caror tumult se regaseste si-n capodopera „Guernica”, din 1937.
Pentru ca picanteriile din viata lui Picasso sa debuteze în forta, maestrul este anchetat de politie, în 1911, în legatura cu furtul Monei Lisa din Louvre. Totul s-a terminat cu bine si în 1918 se însoara cu balerina Olga Khokholova, femeie cu gusturi rafinate din înalta societate. Numai ca boemia din viata pictorului nu se potriveste cu aristocratia.
Li se naste fiul Paulo, dar conflictele se cronicizeaza si în 1927 Picasso devine iubitul unei adolescente de 17 ani, Marie-Thércse Walter. El nu divorteaza, caci ar fi trebuit sa-i cedeze jumatate din avere Olgai, asa ca oficial se va desparti de ea numai cînd aceasta moare, în 1955. De la Marie are o fiica, Maia. Amanta se sinucide la patru ani dupa moartea lui Picasso.
Anii 30-40 sunt dominati, totusi, de afectiunea si mai puternica pentru Dora Maar (artista de origine croata), care-i va tine multa vreme companie (din 1936). Ea este „motorul” realizarii magistralei lucrari Guernica (localitate spaniola bombardata de nazisti în 1937). Locuind în Parisul ocupat de Germania nazista, artistul primeste pe ascuns bronz cu ajutorul Rezistentei franceze, pentru a putea sculpta.
În pofida iubirii pentru Dora Maar, la finele razboiului Picasso se îndragosteste nebuneste de studenta Françoise Gilot, care-i aduce pe lume doi copii, Claude si Paloma. Însa si ea se convinge cat de mare este sufletul de boem al pictorului si îl paraseste în 1953 din cauza infidelitatii. A fost o grea lovitura pentru sensibilitatea lui, peste care a trecut foarte greu.
Avea saptezeci si doi de ani (1953) cand Picasso, lasat de izbeliste de Gilot, începe sa constientizeze ca este un batran aproape penibil în fata femeilor tinere. Dar spiritul sau ramane nelinistit si are o aventura scurta (sase saptamani) cu Genevicve Laport, fata de care se simte „un pitic hidos”.
Parasit si de Laport, Picasso are o ultima aventura sentimental-amoroasa cu Jacqueline Roque, cu care se însoara pentru a se razbuna pe Françoise Gilot si a nu-i recunoaste pe cei doi copii ai lor… Retras la Mougins, Franta, marele pictor moare la 8 aprilie 1973, în timp ce nevasta, Jacqueline, petrecea cu invitatii sai, în aceeasi resedinta. Ultimele sale cuvinte au fost: „Beti pentru mine, eu nu mai pot sa beau!”
Geniul din Malaga (interpretat de Anthony Hopkins într-un film biografic) detine recordul la vanzari cu lucrarea „Baiat cu pipa”, vandut la Sotherby în 2004 pentru 101 milioane de dolari – licitatia pornind de la 70. Pe locul doi se afla „Dora Maar cu pisica”, vandut cu 95,2 milioane dolari, în 2006.
PAUL IOAN
Comentarii