Pe malul Tamisei in apropierea faimoasei abatii cu acelasi nume se afla una dintre cele mai reprezentative cladiri ale Londrei, Palatul Westminster. Turnul, inalt de 97 metri, care adaposteste vestitul orologiu, cu un cadran al carui diametru depaseste 7,5 metri, este cea mai admirata si mai cunoscuta parte a complexului care a devenit in ani sediul celor doua camere ale Parlamentului Englez. Numele orologiului – Big Ben – pare sa provina de la corpolentul Sir Benjamin, cel care in 1858 a supervizat lucrarile de instalare a ceasului. Cand orologiul este luminat pe timpul noptii inseamna ca in momentele respective Camera Comunelor este reunita la lucru iar cand drapelul flutura pe Turnul Victoria inseamna ca aceeasi camera lucreaza in timpul zilei.
Palatul Westminster a inceput sa fie sediu de guvernamant din prima jumatate a secolului al XI-lea dar aceasta functie a fost sporadica pana in 1547 cand a devenit permanenta. Actualul edificiu neogotic, datand din 1850, este opera lui Charles Barry si Augustus Pugin si inlocuieste structura originala distrusa aproape complet in noaptea de 16 octombrie 1834, in timpul unui incendiu. Cripta si clopotnitele medievale ale capelei Sfantul Stefan sunt singurele care au scapat de foc si au fost savant incorporate noului edificiu impreuna cu Sala Westminster care servise vreme de 600 de ani ca Palat de Justitie. Marele salon cu plafon de lemn, al carui arc are o deschidere de 20 de metri a fost construit de William Rufus in 1097, apoi restaurat de Richard al II-lea in 1398. Incaperea a fost cadrul unor mari evenimente istorice de la sarbatori de incoronare pana la procesele marilor oameni de stat considerati tradatori. Aici au fost judecati si condamnati la moarte: Sir Thomas More, Carol I, William Walace, Guy Fowkes, Contele de Essex si multi altii. In 1605 celebrul complot al lui Gunpowder a esuat in incercarea de a arunca parlamentul in aer. In 1941 un bombardament dusman a cauzat mari distrugeri la Camera Comunelor. Cea mai mare parte din lemnul necesar reconstructiei, terminata in 1950, a fost adus din cele mai indepartate colturi ale Commonwealthului.
Camera Lorzilor, care, ca prin minune, a scapat de bombardamente, este somptuos decorata si in acelasi timp locul de intalnire al nobililor si prelatilor. Peretii sunt acoperiti de picturi si cu 18 statui reprezentandu-i pe baronii care l-au obligat in 1215 pe Ioan cel Fara de Tara sa semneze, la Runimede, Magna Charta, considerata prima constitutie din lume. In dreptul peretelui de sud al acestei camere se afla tronul aurit cu baldachin al reginei si in dreapta acestuia un tron mai mic pentru printul consort. Lordul cancelar care prezideaza adunarea sta asezat pe un sac plin cu lana, ca un simbol al importantei pe care lana a avut-o in economia britanica.
Talentul lui Pugin in decoratiile gotice apare in mod evident in camera special rezervata reginei cu admirabile decoratii in lemn si mai multe picturi de William Dyce reprezentand legenda regelui Arthur. Galeria regala expune doua picturi enorme semnate de Daniel Maclise: "Moartea lui Nelson" si "Intalnirea dintre Wellington si Blucher dupa Waterloo". Tot aici se afla statuile aurite ale monarhilor de la regele Alfred la regina Ana.
Deschiderea Parlamentului are loc anual la sfarsitul lui octombrie, inceputul lui noiembrie sau dupa alegerile parlamentare. Regina soseste in caleasca aurita si se opreste la Camera Lorzilor. Camera Comunelor nu admite prezenta suveranilor de peste 300 de ani, de cand nu i-a permis intrarea lui Carol I aici. Discursul suveranei, este transmis si in Holul Central unde fiecare cetatean are dreptul sa intre si sa asculte.
IRINA STOICA
Comentarii