Sfântul Nifon, patriarhul Constantinopolului
S-a nascut in tinutul Peloponezului din sudul Greciei in jurul anilor 1435-1440. Preotul Nicolae Barbu ne spune ca parintii sai – Manuel si Maria – erau oameni evlaviosi, iar la botez i s-a dat numele Nicolae.
Sfântul Nifon, patriarhul Constantinopolului
S-a nascut in tinutul Peloponezului din sudul Greciei in jurul anilor 1435-1440. Preotul Nicolae Barbu ne spune ca parintii sai – Manuel si Maria – erau oameni evlaviosi, iar la botez i s-a dat numele Nicolae. Cu toate ca a ramas orfan de tata la 6 ani, a primit o educatie solida si a dovedit inclinatii deosebite pentru invataturile Bibliei.
Se calugareste de timpuriu la muntele Athos, unde primeste numele Nifon, avându-l ca duhovnic si parinte spiritual pe Antonie. Dupa moartea acestuia devine ucenicul lui Zaharia, un alt calugar vestit. In 1453, când Constantinopolul este cucerit de turci, incep vremuri grele pentru calugarii fostului Imperiu Bizantin. Sunt obligati sa se refugieze in munti pentru a se feri din calea invadatorilor asa ca Nifon si Zaharia gasesc adapost in cetatea Ahridon. Dupa ce Zaharia este ales episcop al cetatii, Sfântul Nifon se intoarce la Muntele Athos la Manastirea Dionisios. In 1489 ajunge patriarh al Constantinopolului stralucind prin faptele sale bune, dar in 1488 este alungat datorita unor intrigi. In 1497 este rechemat pentru ca in 1498 sa fie surghiunit la Adrianopol. Aici il intâlneste pe Radu cel Mare, domnitorul Tarii Românesti (1495-1508), care il aduce in scaunul de mitropolit al tarii in 1499. Cu acest prilej il roaga sa faca rânduiala in biserica. Sfântul intemeiaza episcopiile de Râmnic si Buzau si organizeaza cu multa intelepciune viata bisericeasca.
Din nefericire are o disputa cu domnitorul care o cununase pe sora sa, Caplea, cu un boier moldovean, Bogdan, care-si parasise sotia si copiii. Mitropolitul se opune acestei casatorii, dar domnitorul este neinduplecat si chiar se infurie. Sfântul afuriseste din biserica pe boierul moldovean, pe domnitor si intreg poporul care suporta acest pacat.
In 1505 pleaca din nou la Muntele Athos unde se stinge din viata la 11 august 1508. Prorocirile sale insa se indeplinesc pentru ca domnitorul se imbolnaveste fara scapare in 1508 si pentru popor urmeaza un sir de ani tulburi pâna la venirea pe tron a lui Neagoe Basarab (1512-1521). Acesta aduce in tara, in 1515, moastele celui care facuse atât de multe pentru slujirea intru credinta a bisericii ortodoxe. Acestea sunt depuse pentru o vreme la Manastirea Dealu, deasupra mormântului lui Radu cel Mare, ca semn de impacare si dezlegare de blestem, iar la 16 august 1517, a doua zi dupa sfintirea Manastirii Curtea de Arges are loc canonizarea Sfântului Nifon. Moastele sunt duse la Manastirea Dionisios, capul si mâna fiind daruite Manastirii Curtea de Arges. De aici, in 1949, sunt duse la catedrala Sfântul Dimitrie din Craiova. Este praznuit de biserica noastra la 11 iulie.
Manastirea Brebu – Caras Severin
Manastirea Brebu, din satul cu acelasi nume din judetul Caras-Severin, este un...
Comentarii