Sfintii mucenici Hrisant si Daria
În ziua de 19 martie crestinii ortodocsi îi praznuiesc pe Sfintii Mucenici Hrisant si Daria, exemplu de abnegatie si de sacrificiu. Tatal Sfântului Hrisant era un înalt demnitar roman din Alexandria Egiptului.
Sfintii mucenici Hrisant si Daria
În ziua de 19 martie crestinii ortodocsi îi praznuiesc pe Sfintii Mucenici Hrisant si Daria, exemplu de abnegatie si de sacrificiu. Tatal Sfântului Hrisant era un înalt demnitar roman din Alexandria Egiptului. Fiind ales senator, se muta la Roma unde fiul sau poate frecventa cele mai alese scoli. În acelasi timp, însa, tânarul ia contact cu credinta crestina si este convins de înaltele adevaruri propovaduite. Primind taina botezului, începe sa predice el însusi în capitala imperiului, acest lucru trezind nemultumirea autoritatilor, în special a împaratului Numerian (283-284).
Vazându-si situatia serios amenintata, tatal sau încearca sa-l readuca la vechile credinte pagâne. Eforturile sale se izbesc de un adevarat zid pentru ca fiul considera credinta în Hristos adevaratul tel al vietii sale.
Într-o încercare disperata, tatal îl casatoreste cu Daria, o fecioara pagâna de o frumusete rara. Era sigur ca aceasta, cu farmecele ei îi va alunga orice urma de credinta crestina. Efectul este însa contrar. Tânara, ascultând predicile mirelui, se converteste la crestinism si se boteaza. Cei doi tineri hotarasc sa traiasca împreuna, dar într-o totala castitate, si reusesc sa aduca la credinta crestina o multime de alti tineri. Predicile, si în general actiunile lor, aduc mari nemultumiri în rândul populatiei pagâne si tinerii sunt denuntati autoritatilor romane. Chemati în fata judecatorilor, ei se arata neclintiti în credinta lor. Chinurile cumplite sunt suportate de tineri cu mult curaj si rabdare. Atitudinea lor este atât de nobila, de plina de înalta demnitate, încât, dupa cât se spune, chiar tribunul care conducea cumplita ancheta se converteste la crestinism fiind la rândul sau ucis cu cruzime. Moartea celor doi tineri va fi însa una cumplita, fiind îngropati de vii în jurul anului 283. Supliciul lor ramâne o pilda de încredere în marile idealuri crestine si devotament fata de calea pe care s-au hotarât s-o urmeze. Sacrificiul lor este asemanator cu cel al multor martiri crestini care au contribuit la înaltarea credintei noastre.
De altfel, în aceeasi zi este praznuita si Sfânta Mucenita Ilaria, un alt exemplu de putere de sacrificiu si de abnegatie. Lungul sir al acestor sfinti, mucenici nu poate trezi în sufletele noastre decât sentimente de cea mai pioasa admiratie si calda recunostinta.
Biserica „Sfântul Mina” – Vergu
Emblematica pentru viata spirituala a Capitalei, Biserica „Sfântul Mina” – Vergu din...
Comentarii