Adormirea Maicii Domnului
Mâine, 15 august, intreaga lume crestina praznuieste Adormirea Maicii Domnului, unul dintre cele patru praznice care sunt inchinate Sfintei Fecioare si una dintre cele mai importante sarbatori ale anului.
Asa cum am mai aratat si cu alte ocazii, parintii Sfintei Fecioare, Ioachim si Ana erau oameni inaintati in vârsta dar fara copii.
Adormirea Maicii Domnului
Mâine, 15 august, intreaga lume crestina praznuieste Adormirea Maicii Domnului, unul dintre cele patru praznice care sunt inchinate Sfintei Fecioare si una dintre cele mai importante sarbatori ale anului.
Asa cum am mai aratat si cu alte ocazii, parintii Sfintei Fecioare, Ioachim si Ana erau oameni inaintati in vârsta dar fara copii. Ioachim, caruia i se refuzase darul la altar, se retrage in pustiul Iudeii, unde intra in pestera in care se rugase trei ani sfântul proroc Ilie. Este anuntat ca va avea o fetita, Maria, si locurile se indeplinesc intocmai, iar noi praznuim Nasterea Preasfintei Fecioare pe 8 septembrie, luna care, asa cum ne arata preotul Nicolae Barbu, deschide anul religios.
La 3 ani este dusa la templu (moment sarbatorit pe 21 septembrie) iar dupa moartea parintilor este incredintata logodnicului ei Iosif, de fapt un fel de tutore, un om mai in vârsta si cu frica lui Dumnezeu. Sfintei Fecioare i se arata apoi ingerul Gabriel vestind-o ca il va naste pe Fiul Domnului (Bunavestire – 25 martie). Ne apare apoi coplesita de durere in momentul nasterii, când nu gaseste un alt loc de odihna decât lânga vite si apoi fugind in Egipt ca sa-si salveze fiul de mânia lui Irod. Mama desavârsita, este mereu alaturi de Fiu si se afla la picioarele Crucii in momentul marelui supliciu.
Dupa Invierea si Inaltarea la Cer a Mântuitorului se pare – asa cum spune traditia – ca Maica Domnului a trait inca 11 ani. Ea s-a aflat in mijlocul Apostolilor, fiind impreuna cu ei in ziua Pogorârii Sfântului Duh si insotindu-l pe Ioan in calatoria sa misionara. Simtind ca i se apropie sfârsitul, a adunat in jurul ei Apostolii in gradina Ghetsimani. Adormind pe veci, dupa ce a dat ultimele sfaturi celor din jurul ei, este pusa intr-o racla pe care un rauvoitor pagân a vrut s-o rastoarne, dar un inger cu sabie de foc i-a retezat mâinile. Maica Domnului – adormita – il vindeca, savârsind minunea la rugamintile Apostolilor din rândul carora lipseste Toma. Peste trei zile acesta soseste la Ierusalim si, dezgropând sicriul, il gaseste gol, pentru ca Maica Domnului a fost luata la ceruri. Noi praznuim „Adormirea Maicii Domnului” – 15 august – ca ziua in care trupul ei este inaltat la ceruri, de unde vegheaza asupra noastra, fiind socotita „cea intâi intre toti sfintii” aparatoarea si protectoarea noastra. La noi in popor Sântamaria Mare, cum se mai numeste aceasta sarbatoare, este o zi deosebita. Sarbatoarea este precedata de un post (1-14 august) iar praznicul propriu-zis este insotit de o serie de pelerinaje la manastirile cu hramul respectiv. De Sântamaria Mare se deschide sezonul de nunti (care va dura de la 16 august la 14 noiembrie), se incep târgurile si iarmaroacele de toamna.
Sfânta Fecioara este cea mai indragita divinitate a Panteonului nostru crestin, imaginea Ei cu pruncul in brate devenind un simbol al credintei, de multe ori aducator de noroc.
Manastirea Golia
Aflata în cartierul cunoscut drept „Târgul Cucu” din municipiul Iasi, Manastirea Golia,...
Comentarii