• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 16 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 16 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Picturi ale simturilor

Picturi ale simturilor

9 mai 2022
in Amprente ale spiritualitatii
A A

Un concept de arta moderna releva totusi o vechime respectabila, datorita unor repere culturale intrinseci. Integrarea mirosurilor in creatii de tip clasic, conduce la pictura ca cea care isi revendica postura regala.

 Demersul este perfect justificat, viata noastra fiind compusa dintr-o fabuloasa alchimie a simturilor, astfel ca un element oarecare din lumea inconjuratoare il percepem de regula in complexitatea insusirilor sale, prin toate cele cinci simturi agreate de stiinta: vaz, auz, pipait, miros si gust.

 Confruntarea efectiva dintre perceptiile senzoriale ale publicului cu elementul concret ce constituie tema in sine nu este tocmai simpla.

 Ideea vizuala de peisaj marin, pe care privirea il poate recepta intr-un tablou, cu mirosul insusi de mare (cel al aerului sarat, al algelor, al scoicilor aduse la tarm etc.), pe care sa il inspiram in plamani, ar putea fi realizata numai cu artificii foarte costisitoare sau, intr-o formula netraditionala, pur si simplu prin plasarea expozitiei cu aceasta tema chiar pe malul marii.

 Nenumaratele dificultati explicabile au determinat de secole intregi alcatuiri pe care criticii de arta le-au numit in mod elevat „parabole ale simturilor”. Iar din acest punct de vedere artele chiar nu duc lipsa de exemple, unele magistrale. Intre anii 1617 si 1619, marii maestri ai penelului Jan Brueghel cel Batran si Peter Paul Rubens au executat o serie de cinci tablouri denumite impreuna chiar astfel: „Alegoriile celor cinci simturi”. Destinate cuplului regent Albert de Austria si Isabela de Spania, ele constituie prima reprezentare a unei colectii de arta privata din istoria picturii occidentale, dar ca tematica vorbim despre reprezentarea figurativa a alegoriei respective, care urca pana la inceputurile Evului Mediu.

 In acest context, cum putem explica in cuvinte – experienta senzoriala directa fiind exclusa – o pictura intitulata „Simtul mirosului”?

 Logica alegerii subiectului explicit e simpla. Optiunea celor doi pictori flamanzi a fost sa prezinte un cadru abundent incarcat cu flori de toate culorile si, presupunem fara echivoc, cu toate parfumurile corespunzatoare; care, desigur, nu pot fi pictate ca atare.

 Strategia nu a dat gres, atata doar ca ea mizeaza in mod esential pe insasi experienta privitorului adus in fata tabloului: privim toata acea bogatie florala, iar conexiunile neuronale realizate automat evoca parfumurile ca atare, insa niste parfumuri-fantoma.

 Efectul este totusi unul destul de penetrant, un efect de tip pavlovian similar cu salivarea involuntara a celui care priveste (sau numai se gandeste) la stoarcerea unei lamai. Pentru o intelegere mai exacta a procesului complex caruia ii este supus fiecare privitor in mod individual, il citam pe Gregorio Sola, parfumier spaniol din zilele noastre, unul dintre artizanii expozitiei The Essence of a Painting: An Olfactory Exhibition, organizata la Museo Nacional del Prado din Madrid: „Memoria noastra olfactiva este mai puternica decat memoria vizuala sau auditiva: amintirea parfumului mamei noastre, a primului nostru sarut, a primei masini sau a primei zile de scoala, cu miros de creioane si vopsele noi. Toti avem propria noastra memorie olfactiva si ideea acestei expozitii este ca pictura lui Jan Brueghel si Rubens isi lasa amprenta olfactiva memorabila asupra noastra, a tuturor.”.

 Intr-o ordine logica, magistral exploatata de organizatorii expozitiei, acest inceput de mileniu trei poate face ca sinestezia senzoriala sa ne proiecteze cumva, fie si mental, intr-o lume paralela cu cea in care ne aflam in realitate. Vizitatorii muzeului pot simti diferitele parfumuri atingand o fotografie a picturii pe patru ecrane digitale amplasate intr-o galerie.

 Un difuzor ce foloseste o tehnologie speciala emite apoi parfumul. Scopul tehnologiei, care a fost instalata in magazinele de vanzare cu amanuntul din intreaga Europa, este de a permite persoanelor sa miroasa multe parfumuri diferite fara a-si suprasatura (ori suprasolicita) nasul.

 Precursori ai expozitiilor „hibride” de acest fel si-au pus in valoare imaginatia si in secolul trecut. In 1938, poetul Benjamin Péret a prajit cafea in spatele ecranelor la Exposition Internationale du Surréalisme, orchestrata de Marcel Duchamp, fiind probabil unul dintre primele exemple adevarate de arta olfactiva.

 O serie de seturi de sah in care piesele puteau fi distinse doar prin miros au fost realizate de Takako Saito in 1965. Spice Chess (sah condimentat) si Smell Chess (sah parfumat) s-au bazat pe utilizarea de condimente sau lichide parfumate, in piese.

 In Spice Chess, regele negru era parfumat cu asafetida, regina neagra cu cayenne, iar episcopii negri cu chimen. Piesele albe au inclus pioni cu parfum de scortisoara, episcopii de nucsoara, cavalerii de ghimbir si regina de anason!

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Tinutul Buzaului

Urmatorul Articol

Segovia – oras castilian

Articole Similare

Amprente ale spiritualitatii

Manastirea Dejani

14 iulie 2025

Aflata în judetul Brasov, comuna Recea, satul Dejani, manastirea cu acelasi nume...

Amprente ale spiritualitatii

Biserica Domneasca din Pitesti

30 iunie 2025

Reper al orasului si monument istoric, Biserica Domneasca din Pitesti este închinata...

Amprente ale spiritualitatii

Biserica „Sfântul Mina” – Vergu

16 iunie 2025

Emblematica pentru viata spirituala a Capitalei, Biserica „Sfântul Mina” – Vergu din...

Amprente ale spiritualitatii

Manastirea Surpatele

26 mai 2025

Aflata în judetul Vâlcea, comuna Frâncesti, satul Surpatele, manastirea cu acelasi nume,...

Amprente ale spiritualitatii

Catedrala Sfântul Spiridon Nou

5 mai 2025

Aflata pe Calea Serban Voda din Bucuresti, Biserica Sfântul Spiridon Nou –...

Amprente ale spiritualitatii

Manastirea Brebu – Caras Severin

16 aprilie 2025

Manastirea Brebu, din satul cu acelasi nume din judetul Caras-Severin, este un...

Urmatorul Articol

Segovia - oras castilian

Nanotextura antibacteriana pentru ambalaje

Masti parfumate

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

10 iulie 138 d.Hr. – A murit împaratul roman Hadrian

14 iulie 2025

Pe 10 iulie 138 d.Hr., la vârsta de 62 de ani, împaratul...

Citeste mai departe
Blitz

Pedro Pascal – gloria nu vine niciodata prea târziu

14 iulie 2025

Pedro Pascal este astazi una dintre cele mai iubite si respectate figuri...

Citeste mai departe
Blitz

Povestea Trovantilor

14 iulie 2025

Formarea Trovantilor de la Ulmet si Ciupercile de la Odaile pot fi...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Cancerul de tiroida si sarea iodata

14 iulie 2025

Proprietatile si efectele folosirii unor preparate si produse nu se limiteaza niciodata...

Citeste mai departe
Femina Club

Riscurile ultravioletelor

14 iulie 2025

Agresivitatea si nocivitatea razelor ultraviolete impun prudenta din partea dumneavoastra. Se stie...

Citeste mai departe
Femina Club

Piept de pui în sos

14 iulie 2025

1 piept de pui mare, 5 ml ulei de masline, 3 catei...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.