Orasul a fost descoperit de europeni spre mijlocul secolului al XVI-lea. Primul care a ajuns aici a fost Juan Rodriguez Cabrillo, navigator portughez aflat in serviciul Spaniei. El a descoperit la 28 septembrie 1542 golful pe care l-a numit San Mignel, debarcand pentru o scurta vreme pe tarm. Dupa mai bine de o jumatate de veac, la 10 noiembrie 1602, spaniolul Sebastian Viscaino arboreaza pe mal drapelul Spaniei, rebotezand locul San Diego de Alcala. Gaspar de Portola intemeiaza ulterior un port militar.
Evenimentul s-a petrecut la 1769, dupa care calugarul franciscan Junipero Serra se stabileste in zona ridicand o misiune. In 1834 este declarat oras, dezvoltandu-se de fapt ca un sat, „pueblo”, aflat in apropierea fortificatiilor mexicane. In 1867, in urma unui razboi, americanii cuceresc orasul si agentul imobiliar Alonso Erastus Horton cumpara la sud de Orasul Vechi un teren pe care incepe construirea Orasului Nou.
El a amenajat la tarm un chei devenit nucleul cartierului Gaslamp, unde s-au dezvoltat rapid o serie de carciumi, bordeluri, sali de joc. Un avant deosebit a cunoscut orasul dupa 1884, cand s-a construit calea ferata de la Santa Fé, care asigura legatura cu estul tarii. Dupa 1888 insa, orasul a intrat in declin si a fost parasit de aproape jumatate din locuitori.
Situatia s-a imbunatatit insa din nou dupa 1900 datorita cresterii importantei bazei navale americane de la Coronado. In timpul celor doua razboaie mondiale si in perioadele care au urmat imediat dupa ele, s-au dezvoltat santierele navale apoi industriile electronica si aeronautica, iar dupa 1960 a demarat restaurarea Orasului Vechi.
Cu toate perioadele proaste, orasul a dat o atentie deosebita evenimentelor culturale. In centru exista 15 muzee si patru teatre printre care „Globe”, o replica a faimosului teatru londonez. De altfel aici are loc festivalul national anual „Shakespeare”. Universitatea a fost creata in 1897, iar in Parcul Bilbao cu faimoasa Gradina Botanica si valoroasa Gradina Zoologica, poti admira trandafiri, palmieri si cactusi dar si elefanti, care par sa se simta aici in largul lor.
Exista un far construit in 1855 iar cartierul Gaslamp datand din perioada 1880-1920, si avand in trecut o reputatie proasta, este acum complet restaurat si plin de magazine de antichitati, suveniruri, mici teatre si restaurante oferind turistilor cele mai diverse atractii.
Zona dintre golfuri, unde fusese candva misiunea spaniola, si centrul orasului, candva o mlastina, este acum cea mai populata plaja cu insulite de vis si o larga desfasurare de vele si alte ambarcatiuni. In 1964 a fost inaugurat acvariul Sea World, unul dintre cele mai mari din lume, cu un tunel subacvatic transparent si dresura de animale marine, spectacole care se desfasoara cu casa inchisa. O atractie deosebita o constituie Sea Port Village unde se afla o asezare de pescari, Embarcadero, al carei aspect este cel de la inceputul secolului XX. Atmosfera romantica este creata si de Muzeul Maritim si vasele de razboi acorate pe marginile unei limbi de nisip.
Intregul oras poate fi admirat de sus de pe stancile pe care se afla farul Point Loma. De aici poti contempla nu doar panorama orasului ci si balenele care migreaza de-a lungul coastei californiene. Uriasele mamifere, circa 15.000, parcurg din decembrie pana in martie drumul din tinuturile arctice, unde isi gasesc hrana, spre sud, unde isi nasc puii. San Diego este un punct pe acest drum reprezentand astfel un punct pe drumul supravietuirii.
IRINA STOICA
Comentarii