Inaltarea Domnului
Astazi, 5 iunie, crestinii ortodocsi si greco-catolici sarbatoresc Inaltarea Domnului, zi sfânta cu care se incheie ciclul Sarbatorilor Pascale.
Dupa cum se stie, fapt mentionat si in Evanghelie, dupa Invierea Sa, Mântuitorul s-a aratat mai multor persoane si chiar unui grup numeros de câteva sute de oameni, pe muntele Galileea.
Inaltarea Domnului
Astazi, 5 iunie, crestinii ortodocsi si greco-catolici sarbatoresc Inaltarea Domnului, zi sfânta cu care se incheie ciclul Sarbatorilor Pascale.
Dupa cum se stie, fapt mentionat si in Evanghelie, dupa Invierea Sa, Mântuitorul s-a aratat mai multor persoane si chiar unui grup numeros de câteva sute de oameni, pe muntele Galileea. La 40 de zile dupa Inviere, Apostolii erau in Ierusalim când li s-a aratat Domnul Iisus, care a plecat impreuna cu ei la marginea orasului, spre Muntele Maslinilor, unde se afla si gradina Ghetsimani, locul in care fusese prins si dus spre supliciu si moarte de buna voie. Dând ultimele sfaturi Apostolilor, El le-a poruncit sa ramâna in Ierusalim pâna când vor primi o noua putere din ceruri. In timp ce le vorbea, a fost invaluit intr-un nor luminos si s-a inaltat la cer in slava ingerilor.
In timp ce Apostolii priveau spre cer doi ingeri in haine stralucitoare au aparut inaintea lor spunând: „Barbati galileeni ce stati cautând spre cer? Acest Iisus, care s-a inaltat de la voi spre cer, va veni asa precum L-ati vazut pe El mergând la cer”. Prin aceste cuvinte era anuntata cea de a doua venire a Mântuitorului. Asa cum ne spune preotul Nicolae Barbu, Apostolii au plecat spre Ierusalim asteptând sa primeasca acea putere fagaduita.
Poporul nostru numeste sarbatoarea Inaltarii si Ispas, celebrând in acest fel un personaj numit astfel, intrat adânc in mitologia populara. Se spune ca Ispas a asistat la Inaltarea Domnului si la ridicarea sufletelor mortilor spre cer. Sarbatorit in aceasta zi este venerat ca un sfânt sau patron al casei. Asa cum ne arata Prof. univ. Ion Ghinoiu, despre Ispas se crede ca era un om vesel si de aceea credinciosii cauta si ei sa fie bine dispusi in ziua praznuirii sale. Aceasta zi contine, printre altele, interventii severe de munca.
Abunda acum practicile legate de cultul mortilor: pomeni, curatirea si impodobirea mormintelor. Formulele de salut sunt legate de marea sarbatoare a Inaltarii: „Hristos S-a inaltat” si „Adevarat S-a inaltat”. Este ultima zi in care se vopsesc oua, carora li se adauga ofrande bogate.
Se efectueaza de asemenea numeroase obiceiuri si practici magice de aparare: culegerea si sfintirea florilor, frunzelor si plantelor apotropaice (alungatoare de duhuri rele): alun, nuc, leustean, paltin, atingerea vitelor si oamenilor cu leustean, sunatul din bucium sa nu se prinda farmecele.
Ziua de Inaltare este totodata un adevarat hotar pentru diferite activitati economice: se incheie semanatul plantelor mai ales a porumbului, se urca boii si juncanii la pasunile montane, se insemneaza mieii prin crestarea urechilor. Cu unele mici variante, ziua este sarbatorita pe tot cuprinsul tarii intr-o atmosfera deosebita.
Ziua de Inaltare a devenit de asemenea si Ziua Eroilor, fiind cinstiti asa cum se cuvine, cei cazuti in razboaie, ale caror suflete au ramas vii in constiinta intregului popor.
Manastirea Samurcasesti
Aflata în comuna Ciorogârla din judetul Ilfov, la numai 13 kilometri vest...
Comentarii