Stim si simtim uriasa influenta pe care creatia o reprezinta in toate societatile existente de-a lungul veacurilor. Norme educative au existat din cele mai vechi timpuri fiind primite initial in familie. Simultan copiii au inceput sa memoreze si astfel a luat nastere instructia organizata.
S-au scris sute de mii de pagini despre nasterea scolilor. Probabil ca la inceput au functionat intr-un mod mai putin organizat. Copiii se strangeau in jurul unui „intelept” care le impartasea ceva din cunostintele sale. In antichitatea greaca si latina multi filozofi adunau in jurul lor adepti creand adevarate scoli, cum au fost cea a lui Pitagora de la Crotone, Academia lui Platon, discursurile lui Socrate sau Scoala de oratorie a lui Cezar.
In Evul Mediu, scolile functionau de obicei pe langa biserici si simtindu-se nevoia unor anumite specializari inalte au aparut si institutiile respective care s-au numit „universitati”.
Nu intentionam sa comentam calitatea si rezultatele acestora ci ne multumim doar cu trecerea in revista a catorva dintre ele.
Cele mai vechi universitati
Cele mai vechi univeristati din lume par a fi cele asiatice. Astfel, titlul suprem in aceasta privinta il detine Universitatea din Nalanda, aflata in nord-estul Indiei, aproape de granita cu Nepal.
Sprijinita de imparati budisti, a functionat vreme de 800 de ani din secolul al V-lea pana in cel de al XII-lea. Distrusa de un incendiu si jefuita apoi de invadatorii musulmani, a disparut cu totul devenind cunoscuta numai in urma sapaturilor arheologice si cercetarii unor documente.
Se pare ca era o capodopera de arhitectura, ca dispunea de opt complexe separate, zece temple, sali de meditatie, sali de clasa, parcuri si o biblioteca avand noua etaje si gazduind 10000 de studenti si 2000 de profesori. Era o universitate care atragea studenti si invatati din Coreea, Japonia, China, Tibet, Indonezia si Persia. Dupa descoperirea ei, dupa 800 de ani de umbra, in anul 2000 au inceput restaurarile la care au participat China, India, Singapore si Japonia. In anul 2014 si-a redeschis portile numindu-se „Universitatea Internationala Nalanda”.
Cea mai veche universitate din afara Europei, aflata inca in functiune este universitatea din Fes, Maroc. In secolul al IX-lea aici a fost numai o madrasa – o scoala de invataturi islamice – dar conform traditiei a fost extinsa si restaurata in anul 859 de o tanara numita Fatima al-Fihré, fiica unui negustor bogat. Ea investeste intreaga mostenire ridicand alaturi de moschee o biblioteca si o universitate.
Inca din secolul al XIV-lea universitatea respectiva a avut un statut aparte, devenind un centru de cultura, avand ca obiecte de studiu: gramatica, retorica, logica, medicina, matematica si astronomia pe langa studierea legilor islamice. Universitatea a trecut apoi prin cateva reforme rolul ei incepand sa se diminueze in timpul protectoratului francez care impunea o serie de restrictii.
Dupa obtinerea independentei Marocului, in 1956 se reiau lucrarile de restaurare si reafirmare a institutiei respective. In 1963, printr-un decret regal, vechea madrasa este oficial transformata in universitate, numarand patru facultati.
Universitati europene
Cea mai veche universitate europeana este considerata Universitatea din Bologna, fondata in 1088. Ea este si cea care a impus numele de „universitate”, provenind din latinul „universitas”.
In Bologna s-a dezvoltat datorita societatilor de ajutor reciproc ale strainilor veniti in oras. Conform legilor vremii, pentru orice crima facuta de un strain erau pedepsiti, fara judecata, toti conationalii acestuia. Strainii s-au unit in so-cietati numite „natiuni” formand o societate mai mare pe care au numit-o „universitas”.
Italia a ridicat in secolele urmatoare o serie de alte universitati. Astfel, Universitatea din Padova, formata in 1222 ca facultate de drept si teologie, a fost fondata de profesori care au plecat de la Bologna din cauza unor constrangeri pe care le considerau mult prea severe.
Universitatea din Napoli, considerata prima universitate publica a fost fondata de imparatul romano-german Frederic al II-lea. El a mutat-o in 1253 la Salerno si a readus-o la Napoli in 1258, considerat anul refondarii ei.
Alti studenti si profesori din Bologna au fost atrasi in 1321 de Universitatea din Siena numita initial Studium Senese si fondata in 1240 de Comuna din Siena. Toate aceste universitati sunt alcatuite fiecare din mai multe cladiri, cea principala in special, fiind o constructie impunatoare cu arcade si coloane, adapostind salile de curs. Toate sunt adevarate dantelarii in piatra, au gradini care iti bucura ochii si cate o biserica la care se roaga studentii si profesorii.
In anul 1200 in Franta, este fondata oficial Universitatea din Paris de catre Biserica Catolica dar primele referinte istorice despre aceasta scoala superioara de pe langa Catedrala Nôtre Dame dateaza din 1170, fiind cunoscuta ca Sorbona.
In 1289, in sudul Frantei, la Montpellier este fondata o universitate de cercetare publica, dar desigur, data de infiintare este mult mai veche, existand un document care atesta prezenta unei scoli medicale aici inca din 1137. La fel ca si alte universitati franceze a fost suprimata in 1793 pentru a fi inlocuita cu un alt sistem de scoala, dar in 1794 a fost redeschisa cum au fost si cele de la Paris si Strasbourg.
In Spania cea mai veche universitate inca functionala este considerata cea din Salamanca fondata in 1134 si recunoscuta ca atare in 1218 de regele Alfonso al IX-lea. In 1254 au fost stabilite reguli de organizare. Aici a venit Cristofor Columb pentru a-si sustine „calatoria spre Indii” si pentru a obtine sprijinul casei regale.
Cea mai veche universitate din Portugalia este cea din Coimbra. Fondata initial in 1290 la Lisabona a fost mutata de mai multe ori la Coimbra si inapoi pana in 1537 cand a ramas definitiv aici. Biblioteca universitatii este una dintre cele mai spectaculoase si mai elegante din Europa.
Nu putem trece peste aceste universitati ale Apusului fara sa o amintim pe cea mai veche si cea mai respectata din spatiul englez. Este vorba de Universitatea Oxford, fondata intre 1096-1167. Ea s-a dezvoltat rapid dupa ce, in 1167 regele Henric al II-lea a interzis studentilor englezi sa mai studieze in Franta si Italia. De-a lungul anilor, Universitatea Oxford a dat numerosi prim-ministri ai tarii, zeci de laureati ai Premiului Nobel si sefi ale altor state.
In 1209, tot in Anglia, la Cambridge a fost fondata universitatea cu acelasi nume de un grup de profesori plecati de la Oxford in urma unui scandal soldat cu moartea a doi profesori. Printre absolventii ei se numara si John Harvard, fondatorul primei universitati americane.
In partea de est a batranului nostru continent prima scoala de acest fel este Universitatea Jagiellona din Polonia si prima universitate din Rusia care dateaza din anul 1755.
Trecand Oceanul putem gasi in America de Nord Colegiul Harvard fondat in 1636 iar in America Centrala si de Sud Universitatea din Santo Domingo (Republica Dominicana) in 1538 si Lima (Peru) in 1551.
Universitati romanesti
In tara noastra, prima recunoscuta in limba romana este Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, infiintata in 1860. Inainte de aceasta au functionat insa cateva scoli si colegii, cum au fost cea de la Cotnari din 1563, cea de la „Trei Ierarhi” din 1640 sau Academia Domneasca din Iasi din 1714.
In 1835 a fost infiintata Academia Mihaileana (dupa numele domnitorului Mihail Sturza), care sustinea cursuri de: istorie, filozofie, drept, teologie, chimie, matematica, inginerie, arhitectura. Facultatile de Drept si Filozofie au fost permanent militante pentru Unirea Principatelor si au pregatit fondarea „Universitatii din Iasi”. Aceasta a fost inaugurata la 26 octombrie 1860 si a pregatit numerosi carturari vestiti in toata lumea.
Cronologic, Universitatea din Cluj-Napoca este mai veche dar este vorba de un moment istoric in care Transilvania nu ne apartinea. Stramosul acestei universitati este Colegiul Major Iezuit, infiintat in 1581 de italianul Antonio Passevino desemnat in acest sens de Stefan Bathory. In 1872 colegiul a fost reorganizat sub numele „Universitatea Franz Josef” care oferea cursuri in limba maghiara. Dupa Primul Razboi Mondial si Marea Unire, profesorii maghiari au plecat in refugiu la Budapesta si apoi la Seghedin.
La Cluj a fost refondata o universitate romaneasca: „Universitatea Daciei Superioare”, numita din 1927 „Universitatea Ferdinand I”. Dupa 1940 cand Transilvania de Nord a fost cedata Ungariei, facultatile romanesti s-au refugiat la Sibiu si Timisoara, in Cluj revenind cea maghiara. Dupa razboi cele doua universitati s-au unit formand Universitatea Babes-Bolyai din zilele noastre.
Universitatea din Bucuresti, reper de cultura si simbol al dragostei noastre pentru invatatura, a fost fondata in 1864 prin Decretul lui Alexandru Ioan Cuza. Substratul ei istoric este de asemenea foarte vechi, datand din 1694, din vremea Academiei Domnesti de la Bucuresti, intemeiata in vremea lui Constantin Brancoveanu.
Are numeroase facultati, functionand in diferite locatii, cea mai cunoscuta fiind cea din Piata Universitatii, bombardata si restaurata in deceniul al saptelea din secolul trecut.
IRINA STOICA
Comentarii