Oras al palatelor si al zidurilor stravechi, al coridelor si al Cidului Campeador, Valencia este si un oras al muzeelor. Exista aici galerii de arta, muzee nationale de istorie, un celebru muzeu al stiintelor si un la fel de celebru acvariu, unic in Europa. Locuitorii nu uita insa nici o clipa faima lor de mesteri faiantari, la fel de priceput ca marii lor rivali, mesterii italieni.
In aproape toate orasele din regiune, exista asezaminte inchinate ceramistilor spanioli, dar cel mai cunoscut este, fara indoiala, cel valencian de pe strada Sfantul Martin Vincente in apropiere de Reina Plaza. Muzeul se afla in vecinatatea bisericii San Martin, o constructie gotica la origine dar realizata in cele din urma in stil baroc. Cel mai frumos detaliu al acestei constructii este grupul statuar de bronz, aflat in nisa de la intrare, realizat in 1494 si reprezentandu-l pe Sfantul Martin alaturi de un om sarman. Putin mai departe se ridica Palatul Marchizului de Dos Aguas, una dintre cele mai populare cladiri valenciene, sediul Muzeului National de ceramica.
Eleganta cladire, declarata monument artistic in 1941, a fost construita la sfarsitul secolului al XV-lea, complet transformata in 1740 si restaurata la sfarsitul secolului al XIX-lea. Aspectul sau impunator este dat in primul rand de intrarea decorata in veritabil stil rococo, o lucrare in alabastru semnata de Hipólito Roviro si Ignacio Vergara. Este o alegorie a apei, a raului, reprezentand doi atlanti, deasupra unor vase rasturnate din care curge apa. In acelasi timp este o anumita interpretare a titlului marchizului care a comandat constructia.
Muzeul contine ample colectii de ceramica, de la epoca iberica pana in zilele noastre. Se gasesc aici lucrari din Talavera, Sevilla sau Toledo. Multe dintre acestea sunt donatii asa cum sunt cele patru piese de Picasso din colectia personala a artistului, doua dintre ele fiind in mod special dedicate muzeului. Acestora li se adauga o colectie de ceramica suedeza contemporana si cele 600 de piese din portelan de China. Muzeul expune de asemenea o veche bucatarie valenciana realizata din materiale autentice.
In muzeu sunt de asemenea reprezentate o multime de mestesuguri din regiune. Exista expozitii permanente de evantaie, matasuri, tapiserii, sticlarie, mobila. Un loc important il ocupa caricaturile si desenele unor artisti din secolul XX ca Pinazo si Benlliures si alte obiecte cum ar fi eleganta trasura facuta in jurul anului 1750 de aceeasi artisti care au decorat intrarea in cladire. Intregul muzeu te transporta intr-o alta lume, o lume in care timpul a incremenit daruindu-le celor care pasesc aici un strop de inegalabila frumusete.
IRINA STOICA
Comentarii