Simbol al orasului Lisabona si al întregii Portugalii, Turnul Belem este înaltat în apropierea Manastirii Iezuitilor, ambele monumente fiind înscrise pe lista Patrimoniului UNESCO din 1983.
Construit în stil „Manuelin” este cunoscut si ca „Turnul sau Castelul Sfântului Vincent”, iar istoria sa este strâns legata de cea a marilor descoperiri geografice. De altfel, în apropierea sa se afla o alta constructie caracteristica pentru istoria orasului si anume „Monumentul navigatorilor”.
Turnul este o fortareata construita între anii 1514-1520, în timpul domniei regelui Manuel I, ca parte a unui sistem de aparare pentru a proteja portul Lisabonei. A fost realizat de o echipa aflata sub conducerea arhitectului Francisco Arruda, combinând elemente gotice, renascentiste si islamice.
Situat pe malul râului Tajo, este construit din piatra si caramida având un plan patrat, cu laturile de aproximativ 12 metri si înaltimea totala de 30 de metri. Terasa de deasupra este înconjurata de un balcon cu balustrada, o veritabila atractie pentru cei care ajung aici.
Parte a sistemului defensiv al râului, turnul a fost folosit ca punct de plecare pentru multe dintre expeditiile din secolele XVI-XVII, dintre care amintim faimoasa expeditie a lui Fernando Magellan în jurul lumii în 1519-1522.
In secolul al XVIII-lea Turnul a fost folosit ca închisoare pentru detinutii politici, iar în secolul al XIX-lea a fost restaurat si închis publicului o vreme destul de îndelungata. Actualmente este redeschis si transformat într-un muzeu al navigatiei.
Exteriorul este decorat cu ornamente, simboluri ale marilor descoperiri. Se întâlnesc aici sfere armilare, cruci ale Ordinului lui Christos, motive maritime, motive heraldice si fatade de tipul florilor de crin, specifice stilului „Manuelin”. Fatada este împodobita cu balcoane, ferestre în arcade, sculpturi în piatra.
Elemente de mare interes sunt statuia gotica reprezentând-o pe „Fecioara Norocului” – simbol al protectiei marinarilor în calatoriile lor, asezata sub un baldachin bogat ornamentat sau capul de rinocer de sub turnul de veghe vestic al structurii.
In interior se pot abserva cinci niveluri le-gate între ele prin scari si coridoare înguste ducând la diferite spatii de locuit.
La primul nivel se afla o capela mica, luminata de o singura fereastra, loc în care se rugau navigatorii înainte de a pleca în expeditii. La cel de al doilea nivel se gaseste „Sala Vila”, o camera larga destinata festivitatilor.
La nivelul al treilea exista „Camera Infanteriei”, folosita ca depozit pentru arme si munitii iar deasupra, nivelul al patrulea era spatiul rezervat drept locuinta guvernatorilor purtând numele de „Camera Rezidentei”. Ultimul nivel era numit „Balconul Coroanei” si oferea o vedere panoramica asupra zonei.
De-a lungul timpului turnul a avut diferite întrebuintari: pozitie de aparare, închisoare, magazin de arme, centru meteorologic, telegraf.
In prezent gazduieste diferite expozitii si evenimente culturale, iar în jurul sau a fost amenajat din 1983 un lac artificial pentru a crea impresia ca se afla integral în râul Tagus. Uneori valurile izbesc podul de lemn pe care se ajunge la intrarea în Turn, dând un farmec aparte locatiei prin care turistii vor sa cunoasca o particica din istoria Portugaliei.
IRINA STOICA
Comentarii