Torpilati, efectiv, cu informatii referitoare la modul de hidratare, intre alte reguli de protejare a organismului, am ajuns sa credem ca stim la perfectie ce, cum, cand si cat lichid sa consumam, in fiecare moment. Totusi, un mic "amanunt" poate atarna cat o viata, daca stim sau nu sa il gestionam corespunzator: in cazul de fata, lichid nu inseamna deloc orice curge si poate fi baut. Ne referim la apa si la sucuri de fructe si legume, naturale suta la suta, eventual ceaiuri, insa in niciun caz la bauturi racoritoare fabricate din apa cu indulcitori, coloranti si carbogazeificate, ca sa nu mai vorbim despre bauturile alcoolice ori energizante, care se exclud categoric, din capul locului.
Daca omul este compus din circa trei sferturi apa, ce se intampla cand pierdem cantitati importante din acest pretios lichid? Potrivit specialistilor, la fiecare pierdere de 2% se produc disfunctionalitati ale capacitatii de termoreglare a organismului, la 3% incepe sa descreasca randamentul, iar daca se ajunge la cel putin 6% ne confruntam cu epuizare grava, care poate duce chiar la coma si la deces. Un "detaliu" suficient de important ca sa vedem ce inseamna sa ne hidratam corect, mai ales in sezonul cald. Fiecare celula a corpului are nevoie de un aport adecvat de apa, pentru a-si mentine sanatatea si a se reinnoi. Nu e lipsit de importanta faptul ca necesarul zilnic de lichide variaza (si) in functie de sezon.
Astfel, iarna se recomanda, in medie, sa se consume circa 1,5 litri de apa pe zi, in timp ce vara cantitatea se poate dubla. Atentie, insa: apa minerala nu are aceleasi efecte benefice pentru toate persoanele, acestea depinzand, pe de o parte, de compozitia apei respective si, pe de alta parte, de starea de sanatate a individului. Un singur exemplu: cardiacii si suferinzii de boli renale nu ar trebui sa bea apa minerala fara o recomandare speciala de la medic, deoarece aceasta contine diverse saruri minerale care pot determina agravarea afectiunilor mentionate si chiar aparitia unora secundare.
Gravitatea deshidratarii se evalueaza in functie de volumul de lichide pierdut de corp in urma unor procese fiziologice obisnuite (nu insa si neaparat normale!), iar lucrurile difera in functie de mai multi factori. De pilda, la barbati volumul de apa trebuie sa acopere circa 60% din greutate, in timp ce la femei este vorba despre 50%. Specialistii afirma ca la un deficit de apa de 2 litri se manifesta setea, iar la 2,4 litri intervin starea de slabiciune acuta si hipotensiunea care oscileaza. La un deficit major, in jur de 4 litri, isi fac aparitia convulsiile, tahicardia si hipotensiunea, pana la soc.
Persoanele cu o activitate fizica sustinuta si sportivii care se antreneaza constant au nevoie de mai multa apa decat in mod obisnuit. Aceasta, deoarece in timpul efortului pierderile de lichide sunt mai mari, organismul transpirand mai mult pentru a compensa cresterea temperaturii corpului. In principiu, daca efortul fizic este de mica intensitate si de durata scurta (sub o ora, in medie), nu este neaparat necesara o suplimentare a hidratarii. In schimb, in cazul unei intensitati sporite si de peste o ora durata, se recomanda consumul a 500 ml de apa cu circa o ora inainte de efectuarea activitatii respective. Apoi, in timpul efortului, la fiecare jumatate de ora trebuie sa se bea 200 ml de apa si dupa o ora de la terminarea acestuia sa se bea cel putin 500 ml de apa.
Persoanele cele mai vulnerabile la calduri sunt nou-nascutii si copiii, varstnicii de peste 65 de ani, persoanele obeze, cei care sufera de boli cronice, persoanele care iau anumite medicamente etc. Principalele semne de alarma sunt pielea rosie, calda si uscata (fara transpiratie), pulsul accelerat, durerea de cap, ametelile, pierderea cunostintei s.a. Pentru a nu se ajunge aici, medicii recomanda evitarea expunerii si a activitatilor la soare, precum si a practicarii diverselor activitati fizice dupa ora 09:00. De asemenea, trebuie neaparat sa se consume bauturi racoritoare si sa se poarte imbracaminte usoara si in culori deschise.
Trebuie subliniat ca bauturile alcoolice si cafeaua nu hidrateaza; dimpotriva, de cele mai multe ori, consumate in cantitati mari, ele provoaca afectiuni hepatice, cardiace, neurologice, care amplifica efectele nefaste ale caniculei. Pe de alta parte, exista persoane care au pietre sau nisip la rinichi si care sunt sfatuite pe diverse cai sa consume zilnic bere, pentru a le elimina.
S-a observat, ce-i drept, ca in unele situatii problema se rezolva, insa numai pe termen scurt, ulterior insa aceste probleme revenind. Este si acesta un motiv important pentru care specialistii recomanda consumul unei cantitati mai mari de lichide, dar acestea sa fie ceaiuri din plante medicinale sau aromatice si sucuri naturale de fructe si legume.
Atentionam insa ca trebuie, si aici, ca persoana respectiva sa fie atenta la continutul de zahar al fructelor. Cantitatea cea mai mica de zahar o au sucurile de lamaie, grapefrut si visine, in timp ce la polul opus se afla bananele, piersicile si caisele. Cat despre apele minerale – plate ori carbogazoase (nu carbogazeificate artificial) – doar medicul poate recomanda ce anume poate sa consume fiecare pacient.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii