• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 16 octombrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 16 octombrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Fii zgârcit cu SAREA daca iti iubesti inima!

Fii zgârcit cu SAREA daca iti iubesti inima!

12 aprilie 2001
in Consultatii fara plata
A A

           Nu exista bolnav de inima care sa fi consultat unul sau mai multi medici si care sa nu fi plecat acasa cu recomandarea de a urma tratamentul medicamentos prescris dar si un anumit regim alimentar, în care aportul de sare sa fie cât mai mic sau complet eliminat. Se întâmpla adesea ca abaterea de la aceasta recomandare sa dea peste cap întregul tratament, iar tulburarile care apar sa fie ulterior greu de stapânit.

           Nu exista bolnav de inima care sa fi consultat unul sau mai multi medici si care sa nu fi plecat acasa cu recomandarea de a urma tratamentul medicamentos prescris dar si un anumit regim alimentar, în care aportul de sare sa fie cât mai mic sau complet eliminat. Se întâmpla adesea ca abaterea de la aceasta recomandare sa dea peste cap întregul tratament, iar tulburarile care apar sa fie ulterior greu de stapânit. Desigur, severitatea dietei hiposodate este dictata de gravitatea bolii cardiovasculare de care sufera individul respectiv (insuficienta cardiaca, infarct miocardic, fibrilatie atriala etc.).
          
          Sarea si secretele ei
          
           Ca sa functioneze normal, organismul uman are fara îndoiala nevoie, pe lânga alte elemente chimice, si de sodiu (Na). Acesta este prezent în sarea de bucatarie (clorura de sodiu) pe care noi o adaugam alimentelor „ca sa le dam un gust mai bun”, dar ceea ce în mod curent omul pierde din vedere este ca majoritatea alimentelor contin la rândul lor o cantitate mai mare sau mai mica de sodiu, adica asa-numita „sare ascunsa”.
           Un gram de sodiu este cuprins în 2,5 grame de sare de bucatarie. Nevoile maxime zilnice de sodiu ale unui adult activ sunt de 1-2 grame, adica de 2,5-5 grame de sare. Câta sare consumam însa zilnic, în conditiile traditiilor si obiceiurilor noastre alimentare? Între 10 si 30 grame de sare de bucatarie, adica 4-12 grame de sodiu! De unde provine aceasta cantitate ce pare exagerata? O treime este prezenta în pâine, a doua treime în alimentele aparent „nu prea sarate” sau „total nesarate” (lapte si derivatele lui, carne si mezeluri, chiar legume si zarzavaturi) si, nu în ultimul rând din sarea de bucatarie (inclusiv vegeta, delikat etc.) pe care o adaugam în mâncare. Deprinderea proasta de a mânca prea sarat se transmite din generatie în generatie, începe deci înca din copilarie, seamana cu o mostenire biologica. Din pacate, obiceiul de a mânca alimente suprasarate prezinta un risc major pentru sanatate, în primul rând prin cresterea presiunii sângelui prin artere, fenomen care în majoritatea cazurilor dupa 40 de ani îsi spune cuvântul prin instalarea hipertensiunii arteriale si a altor forme de boli de inima.
          
          Nu exista „regim fara sare”
          
           Medicii spun clar si în unanimitate: suferinzii de „boli ale civilizatiei” – hipertensiune arteriala, obezitate, ateroscleroza, boli vasculare ale inimii si creierului – alimentatia cu sare multa trebuie sa înceteze, aceasta fiind o componenta esentiala a tratamentului. Bolnavii se plâng spunând ca li s-a prescris „regim fara sare”. De fapt, medicii prescriu regimuri hiposodate, eliminarea totala a sarii fiind practic imposibila. Se recomanda de fapt evitarea adaosului de sare la prepararea mâncarurilor si se interzic alimente cum ar fi conservele preparate industrial sau în casa, mezelurile, afumaturile, varza murata, pâinea cu sare, mustarul, bulionul, unele ape minerale etc.
          
          Cine are nevoie de regim hiposodat?
          
           Multi medici considera ca persoanele care au trecut printr-o perioada critica în care hipertensiunea le facea probleme, dar a caror sanatate s-a restabilit complet, inima fiind compensata, n-ar mai trebui sa tina regim hiposodat, ci doar sa aiba grija sa nu faca exces de sare. Mai precis sa nu întreaca masura celor 5 grame de sare pe zi, regula universala lansata de altfel si de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru o alimentatie corecta a omului contemporan. În schimb, în insuficientele cardiace grave cel putin în perioadele de depasire a crizelor, este necesar un regim sever hiposodat (cu un aport de 0,5 grame de sodiu pe zi), în care sunt admise doar alimente sarace în sodiu, cum ar fi cerealele si legumele pregatite sub forma de sufleuri, pireuri, supe, si fructele proaspete sau preparate (gemuri, peltele etc).
           În infarctul miocardic, indiferent ca e vorba de o forma mai grava sau mai usoara, regimul hiposodat este esential. De altfel, în rezolvarea acestor cazuri, alimentatia se prescrie si trebuie întocmai urmata conform unei întregi strategii. În zilele imediat urmatoare monitorizarii la terapie intensiva, când se revine la alimentatia pe cale naturala, de obicei sunt permise initial doar lichide (ceai, limonade, sucuri naturale din fructe proaspete, supe limpezi de legume), apoi se introduc treptat cartofi fierti sau pire, brânza de vaci, câte un ou fiert moale. Regimul continua cu alimente sarace în sodiu, dar cantitativ sa atinga în jur de 800-1000 de calorii pe zi (supe-crema de legume, iaurt, brânza de vaci, pireuri de legume cu lapte si 5 g de unt. Abia din a doua saptamâna, meniul devine mai variat (nu si bogat în calorii), dar tot hiposodat, sarac în grasimi, însa aproape normal în ceea ce priveste proteinele si zaharurile. Când bolnavul paraseste patul si reintra treptat în activitatea obisnuita, restrictia calorica este diminuata încet-încet, mentinându-se severa doar în cazul supraponderalilor si obezilor. Carnea slaba fiarta sau fripta începe sa fie mai bine reprezentata în dieta aflata tot sub restrictie severa de sare.
           Indiferent cât de greu pare sa se renunte la excesul de sare (în cazul persoanelor sanatoase) sau sa se scoata cu desavârsire acest „aliment” din dieta zilnica (în situatia cardiacilor cu probleme majore), gustul se poate reeduca, mai ales daca ne gândim ca nimic nu-i mai bun decât sanatatea.
           În mod normal, omul consuma 10-15 grame de sare pe zi atunci când manânca obisnuit de sarat, ceea ce înseamna ca în organism se introduc 4-5 grame de sodiu. Trebuie stiut însa ca, în general, gustul „potrivit” de sarat al hranei zilnice se realizeaza prin cel putin 40 la suta sare de bucatarie care se adauga la prepararea alimentelor, 20 la suta din lapte si derivatele lui, conserve si mezeluri, restul venind din continutul legumelor si zarzavaturilor care au si ele un continut important de sodiu.
          

ShareTweet
Articolul precedent

Sos picant pentru fripturi reci

Urmatorul Articol

Supa din maruntaie de iepure

Articole Similare

Consultatii fara plata

Când „dulcele” devine amar

15 octombrie 2025

Atrasi de produsele comestibile cu gust dulce, copiii fiind cei mai rasfatati...

Consultatii fara plata

Higheghe si vin

6 octombrie 2025

În Piata Unirii din Oradea, aproximativ 600 de dansatori din 20 de...

Consultatii fara plata

Tratarea unghiilor încarnate

6 octombrie 2025

Incarnarea unghiilor se refera la cresterea anormala a acestora, astfel încat „varfurile”...

Consultatii fara plata

Ce semnaleaza echimozele?

29 septembrie 2025

Vânataile inexplicabile se datoreaza cel mai frecvent unei deficiente, unor elemente de...

Consultatii fara plata

Puteti scapa de polipii nazali?

23 septembrie 2025

În termeni simpli, polipii nazali sunt definiti ca excrescente sinusale (tesuturi inflamate)...

Consultatii fara plata

Anxietatea la 60 de ani

17 septembrie 2025

Anxietatea se identifica de regula cu un sentiment continuu de frica resimtit...

Urmatorul Articol

Supa din maruntaie de iepure

Bors verde de miel

Rulade de carne, cu ou si sunca

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

9 octombrie 1859 – S-a nascut Alfred Dreyfus, victima celei mai mari erori judiciare

15 octombrie 2025

Alfred Dreyfus a fost un ofiter francez de origine evreiasca, cunoscut în...

Citeste mai departe
Blitz

Cele mai palpitante filme despre supravietuire

15 octombrie 2025

Filmele de supravietuire au fascinat dintotdeauna publicul prin povestiri intense despre lupta...

Citeste mai departe
Blitz

Obiecte cu poveste

15 octombrie 2025

O parte esentiala a patrimoniului etnografic, teascurile pentru presat struguri vor putea...

Citeste mai departe
Femina Club

In atentie decolteul si gâtul

15 octombrie 2025

Preocupate excesiv de aspectul obrazului, uitam adesea ca decolteul si gâtul au...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu ciuperci

15 octombrie 2025

3 teline mari, 5 linguri unt, 10 ciuperci, o ceapa, o lingura...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 13-19 octombrie 2025

15 octombrie 2025

BERBEC 21.03-20.04: In aceasta perioada aveti sansa de a clarifica si explica...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.