Anghinarea este o planta medicinala din flora spontana de la noi, care vindeca ficatul, rinichii si curata sangele – calitati bine cunoscute inca din Antichitate. Daca vrem sa o cumparam, se gaseste cruda, in supermarketuri (uneori si in piata), congelata, in conserva sau uscata. Se foloseste in mancaruri sau la prepararea ceaiurilor. Are un gust usor amar, dar asta nu trebuie sa ne dezarmeze: este plina de sanatate! Cea mai delicioasa parte este „inima” plantei, insa si frunzele sunt foarte bune, deoarece aduc multe beneficii intregului organism. Asadar, anghinarea constituie o sursa excelenta de: antioxidanti, fibre, magneziu, potasiu, zinc, mangan, fier, calciu, acid folic, complexul de vitamine B, nu contine grasimi vegetale sau colesterol.
Cei ce nu au uitat leacurile folosite de medicina populara stiu ca bolile de ficat si de bila se trateaza cu anghinare. Vechii greci si romanii cunosteau efectele miraculoase pe care consumul de anghinare il avea asupra organismului. Ei se foloseau de aceasta planta pentru a vindeca bolile de ficat, de bila si pentru a detoxifia intregul organism.
Anghinarea era cunoscuta si ca „mancarea celor bogati”, deoarece era consumata de acestia pentru a se trata de problemele aparute ca urmare a stilului lor de viata nu tocmai sanatos, ce includea abuzul de mancaruri grase si de alcool. In aceeasi idee, dar si privind lucrurile la modul general, anghinarea este utila organismului pentru ca stimuleaza capacitatea de regenerare a celulelor hepatice. O serie de studii medicale au relevat faptul ca anghinarea contine cea mai mare cantitate de antioxidanti din 1000 de legume diferite. Acestia au rolul de a preveni anumite tipuri de cancer, boli de inima sau alte afectiuni.
Anghinarea are un puternic efect diuretic, fiind foarte eficace in curele de detoxifiere, curatand sangele, ficatul si rinichii de toxine. Consumul de anghinare poate stimula apetitul, digestia, poate elimina durerile de cap, excesul de apa si imbunatateste aspectul pielii. De asemenea, ea poate preveni anumite boli de inima, avand proprietatea de a reduce nivelul colesterolului din sange (cinarina pe care o contine este o substanta ce stimuleaza producerea bilei, proces prin care este facilitata digestia grasimilor, descompunandu-le si reducand astfel colesterolul – cu 20% in 50 de zile, conform studiilor). Datorita efectului sau diuretic, consumul de anghinare este recomandat persoanelor care sufera de nefrite acute si cronice, pentru ca mareste volumul de urina, eliminand astfel toxinele de la nivelul rinichilor.
Anghinarea este o planta foarte utila si celor care sufera de diabet. Studiile au demonstrat ca ea contine insulina, substanta ce ajuta la reglarea nivelul de zahar din sange. Totodata, datorita substantelor pe care le contine si a proprietatilor antimicrobiene, anghinarea este recomandata in tratarea urticariilor, a bolilor de piele, in bolile tubului digestiv, varsaturi, colite, hemoroizi etc.
Infuzie: la 500 de ml de apa clocotita se pune o lingura de frunze si se lasa la infuzat 20-30 de minute. Se bea o cana dimineata, pe stomacul gol, si o cana seara, inainte de masa. Tratamentul dureaza 20-30 de zile, urmat de o luna pauza, dupa care se reia. Infuzia este recomandata in cazul tuturor afectiunilor prezentate mai sus.
Pulbere de anghinare: se macina in rasnita planta si se pune sub limba o jumatate de lingurita de pulbere, care se tine 10 minute, apoi se inghite cu putina apa.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii