Una dintre glandele organismului nostru extrem de importante, dar frecvent neglijata, este pancreasul, fata de care ar trebui sa manifestam constant si neechivoc o grija speciala. Un motiv foarte serios deriva din modul în care ne alimentam si nu este vorba doar despre totala inexistenta a unui „orar” de hranire, pe care sa-l si respectam, cel putin într-o proportie decisiva.
Pericolul vine din exterior
Principala problema, oarecum greu de surmontat, o constituie calitatea mâncarii celei de fiecare zi. Pentru ca – sa recunoastem – în cea mai mare parte nu mâncam ceea ce dorim noi, ceea ce ne place si mai ales stim ca ne face bine; mâncam ceea ce ni se ofera pe piata si avem posibilitatea financiara sa cumparam. Adica, de cele mai multe ori, pseudo-alimente îmbibate cu chimicale ce imita naturalul si chiar amplifica nevoia de consum sau produse în care au patruns indirect compusi artificiali, cum sunt insecticidele si ierbicidele, hormonii de crestere, antibioticele si multe altele. Iar unul dintre marii „perdanti” ai corpului nostru este pancreasul, consecintele asupra sanatatii fiind dintre cele mai periculoase. Un exemplu omologat prin însasi sursa lui de relevare va va edifica, poate chiar va va îngrijora foarte tare, însa referitor la o situatie reala de zi cu zi pe care doar putem încerca, eventual, sa o schimbam cât decât. Ceea ce nu înseamna, sa zicem, o contrareclama facuta anumitor produse alimentare altfel extrem de consumate si deci apreciate de multi semeni…
Inamicii: vârsta, fumatul, alimentatia…
Vorbim despre un studiu suedez, care a scos la iveala faptul ca doar consumul a doua felii de sunca sau un cârnat pe zi pot creste riscul de cancer pancreatic. Potrivit cercetatorilor, numai 3,5 grame de carne procesata pe zi creste cu 19% riscul acestei maladii mortale. În acelasi context, un alt studiu, din 2006, arata ca numarul cazurilor de cancer pancreatic a crescut în ultimii ani, principalul cadru favorizant fiind expunerea la carcinogeni, însa cauza exacta a aparitiei cancerului de pancreas nu este cunoscuta. Totusi, o serie de factori de risc cresc eventualitatea de aparitie a acestei boli.
Iata-i pe cei de care ne lovim, practic, în fiecare zi: – Fumatul. (Probabilitatea de aparitie a bolii la fumatori este de 2-3 ori mai mare decât la nefumatori.); – Vârsta avansata. (În aproximativ 70% din cazuri, cancerul de pancreas este diagnosticat la persoane cu vârsta de peste 60 de ani.); – Alimentatia bogata în grasimi si carne. (O asemenea dieta poate creste riscul de cancer de pancreas.); – Asocierea pancreatitei cronice. (Inflamatia de durata a pancreasului a fost asociata cu cresterea riscului de aparitie a cancerului de pancreas.); – Diabetul. (Atât diabetul de tip 1 (insulino-dependent), cât si cel de tip 2 (insulino-independent, al adultului), pot fi asociate cu un risc crescut de a dezvolta cancer de pancreas.); – Antecendentele în familie. (Persoanele care au ori au avut în familie cazuri de cancer de pancreas pot avea un risc marit de a dezvolta aceasta boala.); – Expunerea la anumite substante chimice. (Expunerea la pesticide, coloranti industriali si alte substante chimice creste eventualitatea de aparitie a cancerului de pancreas.)
O strategie perfida cu efecte fatale
Un motiv important pentru care maladia despre care vorbim se raspândeste relativ usor si repede se refera la „camuflajul” pe care aceasta îl adopta la început. Mai precis, majoritatea semnelor si simptomelor cancerului de pancreas nu sunt specifice, adica ele se pot întâlni si în alte boli. De aceea este deosebit de important ca persoanele care prezinta urmatoarele manifestari sa se prezinte imediat la medic: -îngalbenirea pielii si albirea ochilor; – urina a devenit închisa la culoare; – scaunele sunt deschise la culoare; – durere în partea superioara a abdomenului si a spatelui; – stari de slabiciune; – lipsa poftei de mâncare; -greata si stari de voma; – pierderi inexplicabile în greutate; – constipatie. Mai trebuie cunoscut despre cancerul de pancreas ca este una dintre afectiunile maligne cele mai dificil de tratat si cu o rata a mortalitatii extrem de ridicata, tocmai pentru ca de cele mai multe ori este diagnosticat în stadii avansate.
* * *
Anual, în întreaga lume sunt diagnosticate peste 200.000 de noi cazuri de cancer de pancreas, cu o rata a mortalitatii de 98%! De mentionat ca peste 80% din pacienti sunt diagnosticati în stadiul avansat al bolii si doar 15-20% sunt eligibili pentru interventia chirurgicala, la momentul diagnosticului; cel putin teoretic – o ultima sansa. Din nefericire, chiar si dupa interventia chirurgicala, prognosticul pacientilor cu cancer de pancreas este unul extrem de rezervat: doar între 10% si 30% din cei operati supravietuiesc, în medie, 5 ani. Sa fim asadar constienti ca, întrucât cancerul pancreatic este foarte dificil de detectat din timp, „cheia” pentru prevenirea lui este alimentatia sanatoasa.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii