• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 16 octombrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 16 octombrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Sfaturi pentru conserve

Sfaturi pentru conserve

6 septembrie 2001
in Retete culinare
A A

 Conservele bune se fac numai din legume de buna calitate. Se aleg soiurile cele mai potrivite pentru conservat. Legumele sa fie culese pe timp uscat. Sa nu cumparam legume stropite cu apa. Cele trecute, batute, zdrobite, atacate de daunatori, se înlatura.

Pregatirea legumelor pentru conservat:
         
          Spalarea
         
           Legumele radacinoase se înmoaie în apa, apoi se curata cu o perie sau maturica, pentru a se îndeparta pamântul de pe ele.
         
          Sortarea
         
           Se aleg dupa marime sau gradul de coacere. Se înlatura pamântul si praful ca si cele atacate.
         
          Curatarea legumelor
         
           Se razuiesc cu cutitul, apoi se spala din nou si se zvânta.Taierea si tocarea legumelor
           O data cu taierea legumelor se controleaza din nou si se înlatura cele necoapte sau prea coapte sau cele stricate, care s-au strecurat neobservate la sortare.
         
          Oparirea (albirea)
         
           Oparirea se face înaintea sterilizarii si consta în scufundarea, pentru scurt timp, în apa clocotita – cu sare sau fara sare. Oparirea legumelor se face, cu apa curata, în care se adauga 2% sare. Se pot opari într-o sita sau ciur de macaroane. Oparirea legumelor si durata lor variaza de la caz la caz, dar sa fie uniforma. Legumele se tin în apa clocotita pâna se îndoaie usor, fara a se rupe, apoi se scot imediat, în apa rece si se scurg bine. Apa în care s-au oparit se foloseste la umplerea borcanelor. Albirea legumelor are loc o data cu oparirea lor. La ciuperci, conopida, sparanghel, oparirea se face cu apa în care s-a pus putina sare de lamâie. Se poate face oparirea si în aburi. Legumele se asaza într-o sita, care sta deasupra unei oale mari, pe fundul careia s-a pus apa putina. Prin oparirea legumelor în aburi se reduce pierderea de vitamine. Racirea legumelor se face imediat; ele se cufunda în apa rece. Dupa câteva minute de racire, se scurg bine si se asaza în borcane sau în sticle.
         
          Conditii generale de igiena
         
           Sticlele sau borcanele se spala cu apa calda si cu soda. Se limpezesc bine cu apa rece si apoi calda, se introduc în cuptor cald, sa se usuce. Sarea folosita trebuie sa fie alba si foarte curata, sare de bucatarie mai mare (nu iodata sau fina). Masa, fundurile, scândurile pe care se lucreaza trebuie frecate bine cu soda sau lesie si apoi oparite. Mâinile sa fie bine spalate, unghiile sa fie taiate scurt. Servetele si cârpele care se folosesc în timpul pregatirii conservelor trebuie sa fie bine spalate, fierte si dupa uscare calcate.
         
          Umplerea borcanelor si dezaerarea
         
           Legumele se introduc în sticle si borcane, cu o lingura de lemn cu coada lunga (nu se mai ating cu mâna). Pentru a umple borcanul cu apa, acesta se tine bine aplecat, cu mâna stânga, iar cu un ibric cu cioc se toarna saramura fierbinte, bulionul sau otetul, la marginea gurii borcanului. În felul acesta se împinge afara din borcan tot aerul. Aerul din sticla se înlatura batând sticla de palma pâna ce basicutele de aer se ridica la suprafata.
         
          Închiderea sticlelor si borcanelor
         
           Borcanele si sticlele se pot astupa, cu doua rânduri de celofan de buna calitate, lipit cu albus de ou, care se unge pe marginea sticlelor. Fiecare foaie în parte se leaga cu sfoara de cânepa.
         
          Sterilizarea
         
           Se înveleste fiecare borcan cu ziare sau cârpe, se pun unul lânga altul, se acopera cu un servet gros. Se toarna apa rece. Se pun la fiert de la 75-85sC si peste 100sC. Se adauga sare în apa.
         

ShareTweet
Articolul precedent

27 august – 2 septembrie

Urmatorul Articol

Imaginarul lui Mircea Eliade

Articole Similare

Femina Club

Telina cu ciuperci

15 octombrie 2025

3 teline mari, 5 linguri unt, 10 ciuperci, o ceapa, o lingura...

Femina Club

Crap cu rosii

6 octombrie 2025

2 kg crap, 1 kg rosii, 100 g unt, 100 ml vin...

Femina Club

Muschi de porc cu lamâie

29 septembrie 2025

600 g muschi de porc, 300 g sunca, 1-2 lamâi, 75 g...

Femina Club

Macrou cu legume

23 septembrie 2025

1 kg macrou, 1 morcov, o telina, 1 patrunjel, o ceapa, 3...

Femina Club

Salata de toamna

17 septembrie 2025

4 pere, o telina, 4 lingurite nuci tocate, 3 linguri bulion, 2...

Femina Club

Gaina rasol

7 septembrie 2025

1 gaina, 23 litri apa, zarzavat de supa, o ceapa, 10 cartofi,...

Urmatorul Articol

Imaginarul lui Mircea Eliade

Cele 3 creiere ale omului!

Vanatoarea de vizionari

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

9 octombrie 1859 – S-a nascut Alfred Dreyfus, victima celei mai mari erori judiciare

15 octombrie 2025

Alfred Dreyfus a fost un ofiter francez de origine evreiasca, cunoscut în...

Citeste mai departe
Blitz

Cele mai palpitante filme despre supravietuire

15 octombrie 2025

Filmele de supravietuire au fascinat dintotdeauna publicul prin povestiri intense despre lupta...

Citeste mai departe
Blitz

Obiecte cu poveste

15 octombrie 2025

O parte esentiala a patrimoniului etnografic, teascurile pentru presat struguri vor putea...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Când „dulcele” devine amar

15 octombrie 2025

Atrasi de produsele comestibile cu gust dulce, copiii fiind cei mai rasfatati...

Citeste mai departe
Femina Club

In atentie decolteul si gâtul

15 octombrie 2025

Preocupate excesiv de aspectul obrazului, uitam adesea ca decolteul si gâtul au...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 13-19 octombrie 2025

15 octombrie 2025

BERBEC 21.03-20.04: In aceasta perioada aveti sansa de a clarifica si explica...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.