Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese economice, mercantile, care nu tin cont de impactul impunerii prioritare pe piata a unor produse care prezinta riscuri de îmbolnavire.
Dintr-o asemenea perspectiva, carnea si produsele din carne se situeaza în mod cert într-un nedorit top al controverselor majore. Prezentam numai cazul consumului de „carne rosie”, cu posibilele sale efecte periculoase.
Potrivit specialistilor în „sanatatea alimentelor”, eliminarea carnii rosii din hrana noastra poate reduce riscul de cancer, în special a celui de cancer de colon si referirea se face în primul rând la carnea procesata, care creste semnificativ riscul de a dezvolta cancer colorectal într-un viitor mai mult sau mai putin apropiat.
Carnea rosie are o concentratie mare de mioglobina, cu un continut bogat în grasimi saturate si sodiu, cu efecte adverse asupra sanatatii.
În SUA, recomandarile de screening pentru cancerul colorectal au fost reduse de la vârsta de 50 la 45 de ani, întrucât cazurile de cancer în stadiu incipient devin tot mai frecvente.
Pentru aceasta situatie exista mai multe explicatii: predispozitii genetice, stil de viata sedentar, consum excesiv de alcool, diabet zaharat tip 2, fumat, obezitate, modul de alimentatie si în special consumul de alimente procesate, cu un accent deosebit pe carnea rosie (de vita adulta si vitel, de porc, de oaie si miel, de cal etc.).
Stilul de viata are un impact important asupra riscului de a dezvolta cancer de colon sau rectal. Anumite obiceiuri reprezinta cauza certa: în primul rând, un consum ridicat de carne rosie, de grasimi animale si mezeluri, o dieta saraca în fibre, consum excesiv de alcool, supraponderalitate sau obezitate, inactivitatea fizica si stilul de viata sedentar, fumat.
Ce anume constituie o problema în ceea ce priveste consumul de carne procesata?
– Afumarea produce hidrocarburi aromatice policiclice, atunci când grasimea picura pe suprafetele fierbinti, creând un fum ce acopera carnea. Afumarea cu nitrit sau cu nitrat de sodiu se transforma în compusi în timpul digestiei, care sunt agenti cancerigeni puternici.
– Mezelurile sarate pot juca si ele un rol în cresterea riscului de cancer colorectal, deoarece continutul ridicat de sare poate deteriora stomacul si mucoasa tractului digestiv si poate accelera regenerarea celulara, potrivit aceluiasi medic.
Producatorii folosesc abundent sare, care face ca produsul sa devina mai greu, ajuta la absorbtia mare de apa. Acelasi lucru este valabil si pentru carnurile maturate si fermentate, care sunt de asemenea, clasificate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, drept cancerigene pentru oameni.
Conform celor mai recente estimari, aproximativ 34.000 de decese cauzate de cancer pe an la nivel mondial sunt atribuibile unei diete bogate în carne procesata. Un medic a declarat pentru publicatia EatingWell ca un consum de 50 de grame de carne procesata pe zi ar creste riscul de a dezvolta cancer cu aproximativ 18%, iar riscul se mareste odata cu cantitatea de carne consumata.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii