Pentru foarte multe persoane active fenomenul acesta nu constituie o noutate: daca cel mai frecvent cafeaua de dimineata, pe stomacul gol, a devenit… parte obligatorie din „programul” matinal, în schimb atât de necesarul mic-dejun poate fi neglijat.
Dimpotriva, sunt persoane care nu pot începe activitatile cotidiene fara sa fi vervit întâia masa a zilei pentru o stare mai buna de sanatate. Se cunoaste opinia sanatoasa ca micul dejun ar trebui sa reprezinte cea mai importanta masa a zilei, cel putin pentru persoanele active, întrucât hrana respectiva furnizeaza elementele nutritive, respectiv caloriile absolut necesare pentru a fi consumate în timpul activitatilor fizice ori intelectuale.
O masa optionala
Pentru unii dieteticieni, surprinzator sau nu, micul dejun ar fi mai degraba „o decizie personala” (potrivit dr. Nicolas Aubineau, dietetician nutritionist). El considera ca pentru persoanele care manânca trei mese pe zi, micul dejun este complementar, în schimb, este esential pentru persoanele cu o sanatate cardiovasculara fragila.
În mod normal, masa de dimineata cu adevarat buna consta într-o hrana care ofera toti nutrientii esentiali pentru a preveni gustarile de dimineata târzie. Însa, adauga specialistul, nu e cazul sa ne simtim „vinovati”, daca sarim peste micul dejun.
Celelalte doua mese – prânzul si cina – si eventualele gustari intermediare ofera aportul total necesar de calorii si nutrienti. „Multe persoane chiar se lipsesc de el de ani de zile si se simt foarte bine”, ne linisteste Nicolas Aubineau.
Pentru cei care iau trei mese pe zi, micul dejun este complementar. Dar – atentie: daca avem tendinta de a sari peste prânz, micul dejun devine esential.
Acelasi lucru este valabil si pentru cei care manânca putin, pentru bolnavi, persoane care presteaza activitati fizice grele, sportivi cu antrenamente dificile. In realitate, pentru cine este cel mai important micul dejun, din punct de vedere medical?
Ziua buna începe de dimineata
Un mic dejun consistent este o masa care ofera toti nutrientii esentiali (proteine, fibre, carbohidrati, vitamine si minerale, grasimi sanatoase), evitând astfel gustarile de alimente grase si zaharoase de dimineata târziu.
Micul dejun este preferabil pentru o sanatate buna în urmatoarele cazuri: – daca va este foame când va treziti; – daca sunteti o persoana supraponderala; – daca aveti tendinta de a sari peste mese sau nu aveti o dieta echilibrata; – daca parcurgeti episoade de oboseala în timpul zilei; – daca aveti niveluri dezechilibrate ale zaharului din sânge (glicemie, colesterol, trigliceride etc.). În asemenea situatii, prima masa ajuta la o mai buna distribuire a aportului de nutrienti pe parcursul zilei.
Micul dejun este esential si pentru persoanele cu o sanatate cardiovasculara fragila. Conform unui studiu publicat în Journal of the American Heart Association, „saritul” peste micul dejun creste riscul de infarct miocardic cu 27%.
Persoanele au aceasta „rutina” în mod obisnuit sunt, mai stresate, mai sedentare, beau mai multa cafea si stimulente (cum ar fi bauturile energizante) si nu au o dieta echilibrata.
Nu atât actul în sine de a lua micul dejun este cel care mentine sanatatea cardiovasculara, ci mai degraba stilul de viata care îl însoteste.
„Dupa un infarct miocardic, încurajam pacientii fumatori sa ia micul dejun, în special pentru a înlocui obiceiul lor exclusiv de a consuma cafea si tigari. Acestia încep sa manânce dimineata si sa faca miscare (ambele fac parte din tratament). Micul dejun ajuta la restabilirea unui stil de viata mai sanatos si a unei diete echilibrate din punct de vedere energetic si nutrientilor (vitamine, minerale, fibre etc.)” – explica dieteticianul-nutritionist.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii