Cuptorul cu aer cald livrat la bordul statiei spatiale chineze de capsula misiunii Shenzhou-21 a început sa functioneze, conform unei înregistrari video devenita virala, în care astronautii pot fi vazuti savurând pentru prima data aripioare de pui si fripturi proaspat preparate.
În imaginile video transmise de pe statia spatiala, Wu Fei, membru al echipajului misiunii Shenzhou-21 si inginer spatial, scoate aripioare de pui marinate dintr-un pachet, le asaza pe un suport pentru frigarui si le introduce în cuptor. Dupa aproximativ 28 de minute aripioarele de pui în stil New Orleans preparate în spatiu erau gata. Wang Jie, membru al echipajului misiunii Shenzhou-20 si Wu Fei, ambii originari din Regiunea Autonoma Mongolia Interioara din nordul Chinei – renumita pentru carnea de vita si de oaie de înalta calitate – au preparat, de asemenea, fripturi cu piper negru.
Cei sase astronauti aflati la bordul statiei spatiale au consumat cu încântare aripioarele de pui si fripturile.
Cuptorul spatial a fost îmbunatatit semnificativ în comparatie cu un cuptor folosit pe Pamânt. Potrivit lui Liu Weibo de la Centrul de Cercetare si Instruire a Astronautilor din China, îmbunatatirile includ tehnologii pentru controlul precis al temperaturii, colectarea reziduurilor, cataliza la temperaturi ridicate si filtrarea multistrat, permitând coacerea fara fum pe orbita terestra, respectând în acelasi timp standardele statiei spatiale privind emisiile de fum.
Cuptorul si sistemul sau de purificare au fost, de asemenea, supuse unor teste riguroase pentru a respecta conditiile de acces pe statia spatiala si pentru a functiona pâna la 500 de cicluri, transmite Xinhua/Agerpres.
Utilizarea cuptorului pentru prepararea alimentelor reprezinta cea mai recenta evolutie în sistemul de sustinere a vietii la bordul statiei spatiale chineze.
Potrivit centrului, misiunea Shenzhou-21 a extins varietatea alimentelor la peste 190 de produse si a prelungit ciclul meniului la 10 zile, permitând astronautilor sa gateasca si sa coaca ingrediente precum legume proaspete, nuci, prajituri si carne în timp ce se afla pe orbita.
Liu Weibo a declarat ca, dupa câteva luni petrecute în spatiul relativ restrâns al statiei, posibilitatea de a se bucura de aripioare de pui si de fripturi aromate sau de alune si de pâine proaspat coapte le confera astronautilor un sentiment de fericire.
De la momentul la care programul spatial cu echipaj uman al Chinei a intrat în faza de aplicare si dezvoltare pe statia spatiala, cercetatorii de la sol au îmbunatatit în mod continuu varietatea, textura, aroma, aspectul si valoarea nutritionala a alimentelor spatiale prin inovare tehnologica.
În plus, s-au înregistrat noi progrese în gradina de legume de pe statia spatiala. De la misiunea Shenzhou-16, centrul a efectuat cercetari si verificari privind cultivarea substratului vegetal pe orbita. Prin utilizarea unui substrat regenerativ, a îngrasamântului cu eliberare controlata pe termen lung si a tehnologiei de conducere a apei prin micropori, gradina a realizat o alimentare eficienta cu apa si nutrienti în conditii de microgravitatie.
Pâna în prezent, au fost cultivate 10 loturi de plante din sapte specii, inclusiv salata, rosii cherry si cartofi dulci, oferind astronautilor 4,5 kilograme de alimente proaspete. Dintre acestea, salata si rosiile cherry au atins un ciclu complet de cultivare, de la samânta la samânta.
„Am pregatit festinuri pentru astronauti cu ocazia sarbatorilor traditionale chinezesti, cum ar fi Festivalul Primaverii, si exista chiar si pachete cadou care pot fi deschise numai în ziua sarbatorii”, a declarat Zang Peng din cadrul centrului de cercetare.
NICUSOR DINCA
Comentarii