1 kg legume fierte, 250 ml smantana, 30 g faina, sare, 50 g branza telemea sau cascaval, 50 g unt, marar sau patrunjel tocat.
Legumele se fierb (cartofi, telina, morcov, pastarnac, fasole verde), se pun într-un vas termorezistent si se adauga untul. Separat se amesteca smantana cu faina, se pune sarea necesara si se rastoarna peste legume. Deasupra se pune cascavalul ras si verdeata tocata, apoi se lasa în cuptorul încins timp de 1015 minute.
Dulceata de dovleac
2 kg pulpa de dovleac, 500 g caise deshidratate 3 portocale mari, 2 lamai, 1 grepfrut, 3 plicuri zahar vanilat, 2 kg zahar, 1 pahar vin alb.
Se rehidrateaza caisele în 500 ml apa. Dovleacul se curata de coaja si seminte, apoi se taie în felioare subtiri sau se da miezul pe razatoare. Într-o cratita mare se înabusa timp de 35 de minute dovleacul împreuna cu vinul, caisele si apa în care sau rehidratat. Într-o alta cratita, se pun zaharul, zaharul vanilinat, caisele maruntite, piureul de dovleac, zeama citricelor si o parte din pulpa lor fina, care ramane pe storcatorul de citrice, dar fara cojile fine albe. Se lasa sa fiarba timp de 45 de minute, timp în care se amesteca din cand în cand, cu o lingura de lemn. Se pune dulceata calda în borcane de 400 g, se sterilizeaza si se pastreaza in loc racoros.
Comentarii