Consumul excesiv de alimente procesate sau de grasimi nesanatoase poate duce la blocarea arterelor. Exista însa alimente benefice pentru vasele de sânge, care ar trebui incluse în dieta zilnica.
– Usturoiul poate ajuta la tratarea bolilor de inima si a hipertensiunii arteriale. Consumul zilnic ajuta la curatarea vaselor de sânge si previne depunerile de calciu si calcificarea arterelor coronare.
– Strugurii contin substante care pot ajuta la inhibarea oxidarii colesterolului „rau” (LDL). Ei ajuta la curatarea vaselor de sânge, iar consumul regulat scade riscul organismului de a forma cheaguri de sânge, reducând pericolul de atacuri de cord.
– Fructele „de padure”, precum capsunile si dudele au numerosi antioxidanti care ajuta la curatarea placii si la prevenirea aterosclerozei, ele fiind bune pentru curatarea vaselor de sânge.
– Merele (1-2 pe zi) sunt excelente pentru curatarea vaselor de sânge, deoarece contin pectina, o forma de fibra solubila ce ajuta la scaderea colesterolului prin prevenirea absorbtiei acidului biliar în intestine. Cantitatea de quercetina, potasiu si magneziu, în special, ajuta la gestionarea nivelului de colesterol.
– Spanacul are o concentratie mare de luteina, substanta ce ajuta la protejarea organismului de degenerescenta maculara a ochilor. În plus, ajuta la prevenirea atacurilor de cord, prin evitarea acumularii de colesterol si mentinerea curateniei peretilor arteriali.
– Pestele (varietati ca somonul si tonul) este bogat în acizi grasi omega-3 si ar trebui inclus în mesele zilnice pentru a ajuta la reducerea acumularii de colesterol si a cheagurilor de sânge în artere. Uleiul de omega-3 poate preveni formarea grasimilor, ceea ce îl face extrem de benefic pentru curatarea vaselor de sânge.
– Ulei de masline. Când lipidele mononesaturate din uleiul de masline sunt combinate cu molecule de colesterol „rau”, acestea sunt supuse unei oxidari mai reduse, devenind mai putin predispus sa se lege de peretii arteriali si sa creeze placi, stimulând curatarea sângelui.
– Rosiile contin un antioxidant care poate reduce riscul de ateroscleroza cu pâna la 50%. În plus, licopenul din rosii poate preveni arterioscleroza.
– Ceaiul verde contine si flavonoide, antioxidanti destul de puternici, care pot ajuta celulele de captuseala interioara ale arterelor sangvine sa ramâna stabile, reducând riscul de boli cardiovasculare. Consumul zilnic ajuta la dilatarea arterelor, permitând vaselor de sânge sa functioneze mai usor.
– Rodia. Consumul zilnic poate ajuta la prevenirea dezvoltarii bolilor cauzate de placa întarita din vasele de sânge, reducând si efectele stresului asupra celulelor vaselor de sânge si permitând arterelor sa se dilate si sângelui sa circule mai eficient.
– Telina contine o cantitate mare de vit. K, necesara pentru coagularea sângelui si are o varietate de alti nutrienti si vitamine ce ajuta la eliminarea deseurilor din organism. Se poate adauga telina în dieta, ca ajutor în curatarea vaselor de sânge în mod corespunzator.
– Fulgii de ovaz furnizeaza organismului o cantitate ampla de energie; are efecte antiinflamatorii si ajuta la scaderea nivelului de colesterol, îmbunatatind astfel circulatia sângelui. Fulgii de ovaz functioneaza ca antioxidant, prevenind daunele produse de radicalii liberi în organism.
– Castravetii, la fel ca telina, pot ajuta organismul sa elimine toxinele si deseurile din sistemul circulator. Ei contin potasiu, apa, fibre si vit. C, care ajuta la prevenirea daunelor oxidative si la reducerea eficienta a inflamatiei.
– Ciocolata neagra este cunoscuta ca un aliment care curata vasele de sânge, deoarece contine flavonoide, care stimuleaza circulatia.
– Ghimbirul este benefic pentru sistemul circulator, deoarece contine calitati antiinflamatorii. În plus, este util în reducerea durerii si a umflaturilor prin îmbunatatirea absorbtiei oxigenului de catre tesuturile organismului, facilitând astfel circulatia sângelui.
– Pepene verde. Concentratia sa ridicata de licopen ajuta la îmbunatatirea circulatiei sângelui si reduce riscul de ateroscleroza; este crucial pentru curata-rea vaselor de sânge.
– Ardei rosu si seminte de dovleac. Ardeii rosii sunt bogati în fibre si vit. C, care ajuta organismul sa combata oxi-dantii, iar semintele de dovleac sunt bogate în nutrienti, minerale si vitamine. În special acestea contin o concentratie mare de vitamina E, care ofera flexibilitate adecvata vaselor de sânge.
– Ridichile – contin în special potasiu, care ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la transferul eficient si rapid al oxigenului catre tesutul muscular, fiind deosebit de benefice pentru suferinzii de boli arteriale periferice.
Alimentele enumerate sunt agenti eficienti de curatare a vaselor de sânge, care ar trebui inclusi în dieta zilnica. Pe lânga consumul nutrientilor respectivi, este nevoie de exercitii fizice în mod regulat, pentru mentinerea corpului flexibil si sanatos.
În acelasi timp, trebuie limitat consumul de alimente procesate si de grasimi trans, pentru a împiedica patrunderea grasimilor saturate si a colesterolului LDL în organism, deoarece pot provoca boli. De asemenea, pentru curatarea vaselor de sânge rapid si eficient, trebuie sa consumati cel putin 2 litri de apa pe zi.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii