Mos Craciun vine la noi, dintotdeauna, incarcat cu daruri. Daruri proaspete, cum zice o veche poezie din copilarie. Si, spunand astfel, parca am fi tentati sa ne ducem cu gandul la nefericitul patruped din cotet, care de obicei ne delecteaza in ziua Nasterii Mantuitorului (dar si dupa aceasta) cu o multime de preparate savuroase, insa "grele". Totusi, inca nu e tot. In traditiile culinare autohtone exista obiceiul ca grasimile sa fie "topite" cu o tuica de prune, iar la friptura si la carnati musai va sta alaturi vinul care se zice ca "face sange". Daca mai punem la socoteala si cozonacii ori cafeaua de dupa masa sarbatoreasca, e firesc sa ne intrebam cum ne vom reabilita sistemul digestiv si intregul organism, putin mai tarziu…
Digestie dificila?
Nici nu e de mirare: belsugul de carnuri si grasimi, suvoaiele de alcool si de cafele, perdelele de fum de tigari fac ca bietul stomac sa se simta greu incercat. Senzatia de apasare, de digestie lenesa (dispepsie, in limbaj medical) se traduce si prin eructatii, tensiune abdominala si greata. Solutia clasica de remediere a problemei o reprezinta anti-spasmodicele, care reduc contractiile muschilor digestivi, antiacizi care franeaza supraproductia acida a stomacului, trateaza arsurile, ca si pansamente gastrice.
Dar digestia dificila poate sa insemne si dureri de cap, tratabile cu antalgice si cu evitarea alcoolului si a tigarilor. In paralel cu solutiile medicamentoase, exista insa si remedii naturale cu efecte excelente. Desigur, prioritate au plantele. Multe au in componenta uleiuri esentiale eupeptice care vin de hac digestiei dificile. Este, de pilda, cazul anasonului sau al mararului, plante comune in bucataria noastra, dotate cu calitatea de a combate aerofagia si balonarile abdominale. Ananasul, bogat in bromelina, are o actiune digestiva, la fel ca papaya sau ca hreanul – tonic aromatic frecvent utilizat in dispepsie. In fine, plante ca anghinarea, rozmarinul sau ridichea neagra stimuleaza functiile hepatice si usureaza totodata digestia.
Pe de alta parte, stomacul saturat si devenit lenes trebuie menajat in perioada ulterioara festinului de Craciun. Cu-atat mai mult, cu cat se-apropie grabnic Revelionul. Mancati usor, optand de pilda pentru peste si legume fierte, evitati alimentele care stimuleaza aciditatea gastrica (grasimile), beti multa apa (e recomandata apa minerala bogata in bicarbonati), ceaiuri, supe.
Bautura cea mai buna este apa de izvor…
"…Daca pui o picatura la un kil de vinisor!" – adaugau candva carcotasii mai atasati de licoarea bahica. Adevarul e ca multe belele in timpul mesei imbelsugate ni se trag de la excesul de alcool. Aici nu exista nici un fel de remediu miraculos. Singurul "truc" este moderatia, evitand consumul unei cantitati mari si amestecul de bauturi alcoolice. Exista, cel mult, cateva sfaturi utile:
* Nu goliti prea des sau prea repede paharul cu vin sau cupa cu sampanie.
* La inceputul mesei, umpleti-va paharul cu apa, pentru a evita astfel ca gazda sa vi-l umple cu vin.
* Pentru evitarea amestecurilor, asortati intreaga masa doar cu sampanie sau alegeti un suc de fructe la aperitiv, apoi urmati cu un singur fel de vin, pana la capat, fara a-l amesteca pe cel rosu cu cel alb.
* Nu uitati ca, din cand in cand, sa beti apa.
* Daca ati depasit cumva o anumita limita, nici dusul rece, nici cafeaua tare nu vor face sa scada alcoolemia; doar timpul poate realiza acest lucru. In schimb, dusul si cafeaua permit sa luptati impotriva somnolentei.
* Trucul cu lingura de ulei inghitita inaintea alcoolului, pentru a evita starea de euforie bahica, e fals: uleiul face doar ca trecerea alcoolului in sange sa se petreaca mai lent.
* Inainte de a ridica paharul, mancati totusi ceva. Nu uitati ca, daca un pahar se poate goli in numai cateva secunde, organismul va avea nevoie de cel putin 90 de minute, pentru a-l elimina.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii