Abia a trecut Craciunul cel "asortat" cu traditionalele preparate din carne de porc, cu vinuri, cu cozonaci si cate si mai cate, ca bate la usa un alt festin, cel de Revelion. Cum sa facem, asadar, sa nu ne vaduvim papilele gustative de aromele gastronomice dar in acelasi timp, sa ne mentinem sprinteni la trup si la minte, iar stomacul asediat din toate directiile sa nu dea semne de slabiciune? Iata cateva sugestii in acest sens.
Mancati conform… regulamentului interior!
Este cunoscut faptul ca masa de sarbatori difera, in principiu, de la o regiune la alta. Intr-un fel arata acest festin in Bucovina sau la Iasi, in alt fel in Maramures, in alt fel in Oltenia sau in Delta sau in inima Baraganului. Efectele abuzurilor sunt insa cam aceleasi, pretutindeni. Prevenirea neplacerilor de a doua zi ar trebui sa tina cont de doua reguli principale:
– Evitarea exceselor, mai ales de alcool.
– Privilegierea calitatii felurilor de mancare alese pentru masa-meselor si a mancarurilor mai putin obisnuite, care nu se consuma in mod frecvent.
Un element foarte important se refera si la pastrarea, pe cat posibil, a deprinderilor alimentare specifice fiecaruia dintre noi, ramanand astfel mai degraba responsabili, decat victime ale evenimentelor. Chiar daca avem de-a face cu un meniu foarte bogat, avem si libertatea deplina de a alege cantitatea de alimente pe care o vom consuma. Si aceasta, fixandu-ne in prealabil cateva repere…
De obicei, masa de Revelion e prevazuta pentru ore tarzii din noapte, cum nu se procedeaza in mod curent. Pentru a evita ca la momentul respectiv sa fim atat de infometati, incat sa navalim asupra bucatelor, o gustare usoara servita mai devreme ne va face mai ponderati.
– Inaintea inceperii mesei, e bine sa ne informam in legatura cu meniul complet, pentru a pune ochii fix pe acele mancaruri care ne fac realmente placere, din care insa nu trebuie sa consumam cantitati pantagruelice.
– Cereti sa vi se serveasca doar cantitatea asupra careia v-ati decis. Daca farfuria da totusi pe dinafara ori daca v-ati supraestimat foamea si poftele, nu ezitati sa mai lasati ceva in ea, chiar cu riscul de a va aminti ca in copilarie ati fost educati sa mancati tot, fiindca "asa e frumos".
– Mancati incet, pentru a face ca placerea sa dureze mai mult timp, cu o cantitate de alimente mai redusa si pentru a sesiza astfel mai usor semnalul de satietate.
– Daca simtiti ca "nu mai e loc" si pentru desertul care va place atat de mult, puneti deoparte o portie pentru mai tarziu, cand foamea va va da tarcoale din nou.
– La capitolul bauturi alcoolice – si el generos, desigur, la masa de Revelion – trebuie multa cumpatare, macar din doua motive: continutul lor ridicat in calorii si slaba valoare nutritiva. E bine sa nu le amestecati, ci sa alegeti maximum doua feluri. Eventual, dupa cum se obisnuieste, o bautura "tare" si apoi un vin. In rest, se recomanda apa plata, apa carbogazoasa, sucuri de legume si de fructe sau chiar lapte.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii