Obrazul femeilor pare sa reprezinte o oglinda fidela a obiceiurilor alimentare si a meniurilor preferate. Altfel spus, un ten cenusiu, tern, ridat mult, ne indica cert ca privim o fumatoare. Alte indicii tradeaza preferinta pentru mancaruri picante in defavoarea celor bogate in vitaminele si mineralele atat de necesare organismului. Aceste elemente au un rol esential de-a lungul intregii vieti, dar in diverse etape nevoile sunt diferite.
Astfel, intre 20 si 40 de ani, pentru frumusetea tenului, dar si pentru stimularea sistemului imunitar, este foarte importanta vitamina A, prezenta in produsele de origine animala (lapte, unt, galbenus de ou, ficat, peste gras), in fructe si in legume. 200 g de spanac, 3 galbenusuri de ou sau 100 g de caise proaspete asigura cantitatea zilnica de vitamina A recomandata.
Acidul folic (vitamina B9) asigura cresterea si reinnoirea celulelor. 200 g pepene, 100 g brocoli, sau 35 g ficat de pasare asigura necesarul zilnic. Se stie ca fierul asigura oxigenarea celulelor organismului, iar 14 mg reprezinta ratia zilnica necesara. Organismul il extrage din produsele de origine animala, din legume uscate si din cereale.
Dupa varsta de 40 de ani creste necesarul de vitamine (in special C si D) si de seleniu. Vitamina C stimuleaza sistemul imunitar si previne maladiile cardiovasculare, in vreme ce vitamina D fixeaza calciul si permite evitarea problemelor de osteoporoza sau decalcifiere. Seleniul intretine tineretea membranelor celulare si functionarea corecta a glandei tiroide. Toate aceste elemente de gasesc in fructe si in legume proaspete, in peste gras, galbenus de ou, in ficat si in cereale. Grija pentru frumusete se conjuga, asadar, cu cea pentru o alimentatie completa.
ECATERINA BATRANEANU
Comentarii