• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 21 noiembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 21 noiembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Teroristul din frigider

Teroristul din frigider

5 noiembrie 2008
in Consultatii fara plata
A A

Daca ar fi sa glumim, am putea spune ca americanii nu se mai lasa asteptati 40-50 de ani, cum s-a intamplat dupa razboi, ci astazi ajung in zona est-europeana mult mai repede: via Occident. Din pacate, nu e o ospetie binevenita. Produsele alimentare prea putin sau deloc naturale, precum si noile deprinderi de hranire deja fac ravagii in lume, preponderent in tarile dezvoltate. Supraponderabilitatea si obezitatea constituie un flagel mondial, deocamdata imposibil de tinut in frau. Printre principalii factori incriminati – margarinele.

Tartine cu… material plastic

Subiect de dezbateri publice cotidian, alimentatia face tot mai multe victime. Despre „filiera americana” am mai scris si noi, insa fenomenul ia o amploare care impune masuri serioase, macar in folosul tinerilor de azi. De ce se vorbeste in termeni geografici? Pentru ca primele semnale de alarma au aparut in SUA, apoi in vestul Europei dupa circa un deceniu de la importarea modului de alimentatie american. Mult mai receptivi la deprinderile negative, romanii nu asteapta mai mult de cinci ani, pentru a-si insusi ispitele nocive sosite de peste Ocean.

In cazul margarinei, intra in ecuatie si modul in care a aparut ea, in timpul razboiului, americanii cautand o alternativa la unt. Produsul obtinut din grasimi vegetale avea o structura asemanatoare celei a maselor plastice, in compozitie intrand ingrediente combinate artificial si la scara industriala. Segmentul ce ameninta puternic sanatatea consumatorilor, cum s-a remarcat in urma multor studii, este hidrogenarea artificiala. Rezulta asa-numitii acizi grasi trans, care pot genera afectiuni cardiovasculare si neurovegetative.

Europa sub asediu

Organizatia Mondiala a Sanatatii a tras un nou semnal de alarma, facand publica o situatie greu de acceptat: 50% din adultii Europei au probleme patologice cu greutatea. Li se adauga nu mai putin de 22 milioane de copii, iar pana in 2010 acestia vor fi mai multi cu 1,3 milioane! Receptiva din cale-afara, Romania „se inscrie in trend”, cum s-ar zice cu vorbe tot de imprumut, chiar depasind media: 60% din adulti au greutatea peste normal, iar pana in 2012 peste o treime din copiii de 5-13 ani vor fi obezi! Desigur, imaginea dramatica n-ar fi completa, daca ar lipsi estimarile morbiditatii ce face trimitere la fenomenul in discutie. Mai precis, circa 25 milioane de morti anual, spre 2020, din cauza maladiilor cardiovasculare. Un tablou sinistru, provenit in fond din promovarea fara masura si iresponsabila a unor produse alimentare de sinteza, care s-a dovedit in timp ca dau efecte secundare dezastruoase.

Consumatorul decide

La nivelul bunului-simt, apare o problema logica: daca situatia e atat de grava si cunoscuta de toata lumea, de ce nu se iau masurile cuvenite pentru a se proteja consumatorii? Raspunsul e simplu si totodata incredibil de cinic: pentru ca la mijloc se afla interese economice imense, dublate firesc de implicatii sociale.

De aceea, Parlamentul European a adoptat calea de mijloc a diplomatiei, propunand masuri clare de contracarare a flagelului: interzicerea compusilor utilizati la producerea margarinelor pe baza de grasimi hidrogenate; mentionarea fara echivoc, pe eticheta produsului, a continutului de grasimi cu potential (acestea se utilizeaza in fast-food-uri inclusiv la gatit, iar pe piata exista multe produse, majoritatea dulciuri cu grasimi sintetice saturate intre ingredientele de baza); o foarte mare atentie in educarea copiilor pentru o alimentatie sanatoasa si totodata restrictionarea mesajelor publicitare facute in favoarea alimentelor ce pot produce imbolnaviri etc.

E foarte adevarat, acestea sunt deseori mult mai ieftine, ofera satisfactii gastronomice sporite (gust, aroma), rezista mai mult in timp. In schimb, pot detemina, pe langa amintitele afectiuni cardiace si circulatorii ori neurodegenerative, scaderea imunitatii, vulnerabilitate marita la infectii si la maladiile canceroase. In concluzie, situatia descrisa nu e deloc linistitoare, iar solutiile, desi par a sta doar in puterea autoritatilor, totusi eficacitatea lor sinonima cu protejarea sanatatii ramane la indemana populatiei: cautarea informatiei necesare si renuntarea la produsele ce pot deveni o adevarata teroare pentru organism.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Alimente care ne agreseaza

Urmatorul Articol

Sa nu uitam nudul academic!

Articole Similare

Consultatii fara plata

Stop cardiac sau atac de cord?

18 noiembrie 2025

Relativ frecvent între cele doua probleme de sanatate mentionate se pune semnul...

Consultatii fara plata

Cea mai frecventa boala articulara

11 noiembrie 2025

Osteoartrita se caracterizeaza printr-o „durere mecanica”, din ce în ce mai accentuata...

Consultatii fara plata

Când Soarele nu mai „livreaza” suficienta vitamina D…

11 noiembrie 2025

Sezonul rece, respectiv toamna si iarna, nu înseamna doar traditionalul belsug de...

Consultatii fara plata

Beneficiile orei standard permanente

27 octombrie 2025

Schimbarea anuala a orei oficiale are la baza ratiuni exclusiv economice, care...

Consultatii fara plata

Tratament modern contra durerilor de spate

27 octombrie 2025

Combinatiile dintre terapia cognitiv-comportamentala, mindfulness si exercitiile fizice au devenit unele dintre...

Consultatii fara plata

Când „dulcele” devine amar

15 octombrie 2025

Atrasi de produsele comestibile cu gust dulce, copiii fiind cei mai rasfatati...

Urmatorul Articol

Sa nu uitam nudul academic!

Ankara - orasului lui Ataturk

Copacii care vorbesc despre viitor

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

13 noiembrie 1002 – Masacrul din ziua Sfântului Brice

18 noiembrie 2025

13 noiembrie 1002 a devenit o zi întunecata în istoria Angliei medievale,...

Citeste mai departe
Blitz

Când rolurile devin o eticheta: actori care au definit un singur gen

18 noiembrie 2025

Într-o lume cinematografica obsedata de versatilitate, exista actori care si-au construit maretia...

Citeste mai departe
Blitz

Cetatea Alba Carolina

18 noiembrie 2025

În urma cu 310 ani, în 4 noiembrie 1715, a fost pusa...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii rapide

18 noiembrie 2025

Ideal ar fi ca îngrijirea cotidiana sa confere tenului dumneavoastra hidratare suficienta,...

Citeste mai departe
Femina Club

Budinca de ciuperci

18 noiembrie 2025

500 g ciuperci, 100 g margarina sau unt, 50 g faina (2...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 17-23 noiembrie 2025

18 noiembrie 2025

BERBEC 21.03-20.04: In aceasta saptamâna relatiile cu prietenii si cu partenerii sunt...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.