Daca ar fi sa glumim, am putea spune ca americanii nu se mai lasa asteptati 40-50 de ani, cum s-a intamplat dupa razboi, ci astazi ajung in zona est-europeana mult mai repede: via Occident. Din pacate, nu e o ospetie binevenita. Produsele alimentare prea putin sau deloc naturale, precum si noile deprinderi de hranire deja fac ravagii in lume, preponderent in tarile dezvoltate. Supraponderabilitatea si obezitatea constituie un flagel mondial, deocamdata imposibil de tinut in frau. Printre principalii factori incriminati – margarinele.
Tartine cu… material plastic
Subiect de dezbateri publice cotidian, alimentatia face tot mai multe victime. Despre „filiera americana” am mai scris si noi, insa fenomenul ia o amploare care impune masuri serioase, macar in folosul tinerilor de azi. De ce se vorbeste in termeni geografici? Pentru ca primele semnale de alarma au aparut in SUA, apoi in vestul Europei dupa circa un deceniu de la importarea modului de alimentatie american. Mult mai receptivi la deprinderile negative, romanii nu asteapta mai mult de cinci ani, pentru a-si insusi ispitele nocive sosite de peste Ocean.
In cazul margarinei, intra in ecuatie si modul in care a aparut ea, in timpul razboiului, americanii cautand o alternativa la unt. Produsul obtinut din grasimi vegetale avea o structura asemanatoare celei a maselor plastice, in compozitie intrand ingrediente combinate artificial si la scara industriala. Segmentul ce ameninta puternic sanatatea consumatorilor, cum s-a remarcat in urma multor studii, este hidrogenarea artificiala. Rezulta asa-numitii acizi grasi trans, care pot genera afectiuni cardiovasculare si neurovegetative.
Europa sub asediu
Organizatia Mondiala a Sanatatii a tras un nou semnal de alarma, facand publica o situatie greu de acceptat: 50% din adultii Europei au probleme patologice cu greutatea. Li se adauga nu mai putin de 22 milioane de copii, iar pana in 2010 acestia vor fi mai multi cu 1,3 milioane! Receptiva din cale-afara, Romania „se inscrie in trend”, cum s-ar zice cu vorbe tot de imprumut, chiar depasind media: 60% din adulti au greutatea peste normal, iar pana in 2012 peste o treime din copiii de 5-13 ani vor fi obezi! Desigur, imaginea dramatica n-ar fi completa, daca ar lipsi estimarile morbiditatii ce face trimitere la fenomenul in discutie. Mai precis, circa 25 milioane de morti anual, spre 2020, din cauza maladiilor cardiovasculare. Un tablou sinistru, provenit in fond din promovarea fara masura si iresponsabila a unor produse alimentare de sinteza, care s-a dovedit in timp ca dau efecte secundare dezastruoase.
Consumatorul decide
La nivelul bunului-simt, apare o problema logica: daca situatia e atat de grava si cunoscuta de toata lumea, de ce nu se iau masurile cuvenite pentru a se proteja consumatorii? Raspunsul e simplu si totodata incredibil de cinic: pentru ca la mijloc se afla interese economice imense, dublate firesc de implicatii sociale.
De aceea, Parlamentul European a adoptat calea de mijloc a diplomatiei, propunand masuri clare de contracarare a flagelului: interzicerea compusilor utilizati la producerea margarinelor pe baza de grasimi hidrogenate; mentionarea fara echivoc, pe eticheta produsului, a continutului de grasimi cu potential (acestea se utilizeaza in fast-food-uri inclusiv la gatit, iar pe piata exista multe produse, majoritatea dulciuri cu grasimi sintetice saturate intre ingredientele de baza); o foarte mare atentie in educarea copiilor pentru o alimentatie sanatoasa si totodata restrictionarea mesajelor publicitare facute in favoarea alimentelor ce pot produce imbolnaviri etc.
E foarte adevarat, acestea sunt deseori mult mai ieftine, ofera satisfactii gastronomice sporite (gust, aroma), rezista mai mult in timp. In schimb, pot detemina, pe langa amintitele afectiuni cardiace si circulatorii ori neurodegenerative, scaderea imunitatii, vulnerabilitate marita la infectii si la maladiile canceroase. In concluzie, situatia descrisa nu e deloc linistitoare, iar solutiile, desi par a sta doar in puterea autoritatilor, totusi eficacitatea lor sinonima cu protejarea sanatatii ramane la indemana populatiei: cautarea informatiei necesare si renuntarea la produsele ce pot deveni o adevarata teroare pentru organism.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii