Digestia incepe indata ce mancarea ajunge in gura. Hrana este transformata in combustibil ce asigura energie corpului. Aparatul digestiv se compune din: cavitatea bucala, faringe, esofag, stomac, intestine si glande anexe ale tubului digestiv – glandele salivare, ficatul si pancreasul. Digestia are loc intr-un conduct lung de 9 m, in tubul digestiv care incepe cu cavitatea bucala – pe aici intra hrana – si se termina cu rectul – pe aici se indeparteaza substantele neasimilate. In timp ce hrana parcurge tubul digestiv – acesta poate dura o zi sau mai mult – se amesteca pe parcurs cu diferite enzime (substante produse de celule vii, avand rol de a accelera anumite reactii chimice) iar acestea descompun substantele nutritive. Organismul poate utiliza hrana doar dupa descompunerea acesteia.
Antecedentele bolilor digestive
In aparitia bolilor digestive, un rol important il au modul de alimentare si antecedentele bolnavului. In ceea ce priveste modul de alimentatie, pentru buna desfasurare a digestiei sunt esentiale mesele regulate la ore fixe, mestecarea completa a hranei, relaxarea psihica, deoarece unele boli digestive au o componenta nervoasa. Sunt importante felul si variatia alimentatiei, cu evitarea consumului exagerat sau de lunga durata a unui singur aliment, precum si modul de preparare a mancarii, cu condimente sau nu, ingerata calda sau rece, suficient sau insuficient preparata termic, asociata cu bauturi alcoolice sau nealcoolice.
Se recomanda sa nu se consume bauturi (apa) in timpul mesei. Consumul exagerat de medicamente poate sa duca la afectarea ficatului si anume la hepatite toxice. In afara antecedentelor patologice ale bolnavului sunt de retinut si antecedentele ereditare ale familiei, cum ar fi: ulcerul, cancerul digestiv, etc.
Simptomele bolilor digestive
– pierderea poftei de mancare (anorexia) este determinata de afectiuni: de la gastrita, ulcer, cancer, hepatite, tuberculoza, anemii, pana la afectiuni psihice;
– polifagia este inversul anorexiei, cresterea poftei de mancare.
– bulimia este ingerarea fara masura de alimente, urmata de varsaturi de obicei pe fond de teama de ingrasare;
– dificultatea la InghiTire (disfagia) apare in bolile esofagiene, cu senzatia caracteristica dureroasa a blocarii alimentelor la diferite niveluri in esofag.
– evacuarea pe gura (eructatie) a aerului si gazelor din stomac si din portiunea terminala a esofagului. Apar la bolnavii cu obiceiul de a inghiti des, de a vorbi in timpul mesei, la cei cu procese fermentative gastrice etc.
– durerea In capul pieptului (epigastrica) este caracteristica ulcerului. Are caracter sezonier (de toamna si primavara);
– greata este o senzatie datorata scaderii activitatii musculaturii stomacului si apare uneori din cauze psihice; poate fi urmata de varsaturi.
– varsatura este un act reflex care consta in eliminarea brusca pe gura a continutului gastric. Cauzele pot fi: psihice, sarcina, boli cardiace, tumori cerebrale, intoxicatii.
– ascita consta in aparitia de lichid in cavitatea peritoneala prin cresterea volumului abdomenului fiind uneori confundata cu obezitatea, graviditate, chisturi abdominale. Cauzele ascitei sunt: hepatice (ciroza), boli ale tesutului conjunctiv, neoplasme cu metastaze difuze, de tumori ovariene, tuberculoza peritoneala.
– icterul consta in coloratia galbena a pielii si a scleroticelor oculare. Simptomele sunt: febra, anemia, diareea, pruritul, scaderea in greutate, anorexia, ascita.
Bolile digestive ocupa un loc important in morbiditatea generala. Ponderea mare pe care o au aceste boli in patologia generala, fac necesara cunoasterea lor in stadiile cat mai incipiente, pentru tratarea si prevenirea complicatiilor lor. Una din conditiile necesare depistarii, diagnosticarii si tratarii corecte ale bolilor digestive este prezentarea bolnavului la medic atat la aparitia simptomatologiei de debut, cat si pentru controlul periodic al unor afectiuni diagnosticate, ce trebuie urmarite.
Este necesara cunoasterea factorilor de mediu, factorilor toxici si alimentari ce pot genera sau agrava aceste boli. Efectele nocive ale alcoolului asupra stomacului, ficatului, pancreasului, ale tutunului asupra esofagului, stomacului, efectul ulcerogen al unor medicamente, efectul nociv al alimentelor incomplet pregatite, al meselor neregulate, al stresului, impun cunoasterea acestor factori si evitarea lor in profilaxia bolilor digestive.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii