La data de 15 noiembrie 1969, la ora locala 07.13, submarinul nuclear sovietic K-19 s-a ciocnit cu submarinul nuclear american USS Gato. Accidentul, care ar fi putut avea proportiile unei catastrofe nucleare, s-a produs in Marea Barens, la adancimea de aproximativ 60 de metri (Marea Barents este una marginala a Oceanului Arctic, intre apele teritoriale norvegiene si ruse; adancimea medie a ei este de 280 de metri).
In urma impactului, submarinul sovietic a avut foarte multe avarii si echipajul a reusit cu greu sa duca aparatul la suprafata. Pentru aceasta manevra a fost aruncat in aer tancul principal cu balast de echilibru. De asemenea, compartimentul de depozitare a torpilelor a fost avariat aproape complet, ca si compartimentul sonarului. Comandantul a reusit sa duca aparatul pana la un port sovietic, pentru reparatii si reconditionare. Submarinul american nu a avut avarii de natura sa-i schimbe misiunea si s-a raportat ca si-a continuat patrularea in zona – dupa ce americanii au constatat ca echipajul sovietic nu are nevoie de sprijin (nici nu l-a solicitat).
Accidentul din 15 noiembrie 1969 s-a produs pe fondul unei agravari a tensiunilor dintre cele doua super-puteri. Cursa inarmarilor era acerba si sovieticii erau foarte dornici sa ajunga din urma inzestrarea nucleara a flotei americane. Astfel, submarinul K-19 facea parte din prima generatie de submersibile (denumita de NATO „Hotel-class”) echipata cu rachete nucleare balistice R-13 SLBM, autorizate de Kremlin din 1955. Greutatea la lansare era de 13,5 tone, iar raza de actiune era 600 de kilometri. Numai ca la prima generatie lansarea rachetelor se putea face numai de la suprafata. Prima cursa a unui astfel de aparat s-a efectuat in 1961.
Submarinul american USS Gato, implicat in accident, detinea rachete cu raza scurta de actiune, cu capete nucleare (pe langa alte tipuri de armament torpilor si tip racheta-harpon). Facea parte din clasa SUA de „atac rapid” si avea 89 de metri lungime (fata de 114 metri K-19).
In istoricul construirii primului submarin nuclear sovietic exista cateva informatii deloc magulitoare. Pana la lansare, zece oameni si-au pierdut viata pe durata asamblarilor. Mai mult, un accident nuclear la bord (defectarea sistemului de racire) a dus la moartea a 22 de membri ai echipajului, prin iradiere. Au fost si doua incendii, iar K-19 a fost poreclit „Hiroshima”.
PAUL IOAN
Comentarii