In istoria ascensiunii spre putere a lui Adolf Hitler, eliberarea sa din inchisoarea Landsberg (Bavaria, sudul Germaniei) a fost doar un pas. La 20 decembrie, dupa doar noua luni de detentie, iese din inchisoare viitorul abominabil lider al Germaniei naziste.
Hitler se afla in inchisoare, alaturi de Rudolf Hess, din cauza „puciului de la berarie” (cunoscut drept „Hitler-putsch”) din 8-9 noiembrie 1923. Circumstantele istorice in care s-a desfasurat acea actiune din München constau in nemultumirile poporului german fata de obligatiile uriase stabilite prin Pacea de la Versailles contra Germaniei.
Asociatii patriotice revansiste (precum cea la care a aderat Hitler in 1919) socoteau ca liderii germani au tradat tara la negocierile de pace, lideri pe care-i considerau marxisti si ii numeau „criminalii din noiembrie” (armistitiul Primului Razboi Mondial s-a semnat la 11 noiembrie 1918, iar Tratatul de la Versailles a fost semnat la 28 iunie 1919, in ziua cand se implineau exact cinci ani de la asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand).
In acea perioada Hitler a descoperit ca poate influenta masele cu tactica populismului, sub lozinca „Germania a fost injunghiata pe la spate”. El devine lider al unei astfel de organizatii revansiste numite „Kampfbund” – Liga razboiului. Grupului politic ii era asociata o formatiune paramilitara („Detasamentul furtunii”) cu 15 mii de membri. Cu o astfel de organizatie voia sa faca un mars al demonstratiei de forta, similar celui facut de Benito Mussolini in 1922 (cind a fortat regele sa-l numeasca prim-ministru). Dar si-a dat seama ca nu poate actiona astfel si a facut un plan de mitinguri prin care sa castige cat mai multi adepti. Numai ca politia din Bavaria era deja cu ochii pe el si i-a interzis mitingurile.
Profitand de o adunare in sala berariei Bürgerbräukeller, Hitler si 600 de loiali (inclusiv Hess) au incercat sa preia puterea la München. Dar fortele Republicii de la Weimar au stins puciul si, dupa 24 de zile de proces, Hitler a fost condamnat la cinci ani detentie. In acea perioada i-a dictat lui Hess „Main kampf” si a realizat ca puterea poate fi cucerita si fara o revolutie. Prin agresiva propaganda nazista, partidul sau intra in parlament si la 30 ianuarie 1933 devine cancelar.
PAUL IOAN
Comentarii