Republica Sovietica Ungara a fost un mic stat comunist si al doilea stat socialist din lume. La înfiintarea sa, aceasta controla aproximativ 23% din teritoriul istoric al Ungariei.
Seful guvernului era Sándor Garbai, dar influenta ministrului de externe Béla Kun, din partea Partidului Comunistilor din Ungaria, era mult mai puternica. Incapabila sa ajunga la un acord cu Tripla Întelegere, care mentinea o blocada economica asupra Ungariei, aflata în litigiu cu tarile vecine din cauza unor dispute teritoriale si afectata de profunde schimbari sociale interne, republica sovietica a esuat în atingerea obiectivelor sale si a fost desfiintata dupa doar câteva luni.
A fost organizata o mica armata de voluntari, formata în principal din muncitori din fabricile din Budapesta, si s-a încercat recuperarea teritoriilor pierdute în favoarea tarilor vecine, obiectiv care a avut un sprijin larg din partea multor oameni ai clasei muncitoare din unele orase mari, nu numai a celor favorabili noului regim.
Initial, gratie sprijinului patriotic al ofiterilor conservatori, fortele republicane au avansat împotriva cehoslovacilor în nordul Ungariei, dupa ce au suferit o înfrângere în est în fata Armatei Române la sfârsitul lunii aprilie.
La 20 iulie, republica a lansat un nou atac asupra posturilor românesti care se aflau în adâncimea Ungariei, la râul Tisa. Dupa câteva zile de înaintare a ungurilor, românii au reusit sa opreasca ofensiva si sa strapunga liniile ungare. Kun si cea mai mare parte a guvernului au fugit la Viena.
Guvernul social-democrat-comunist a fost urmat de unul exclusiv social-democrat la 1 august. Comunistii au parasit Budapesta si au plecat în strainatate. În ciuda opozitiei din partea Antantei, românii au intrat în Budapesta, capitala Ungariei, la 4 august.
Republica sovietica pierduse deja sprijinul majoritatii populatiei între iunie si iulie, ceea ce a dus, alaturi de înfrângerile militare, la caderea sa, la începutul lunii august.
GABRIEL TUDOR
Comentarii