Unul dintre cele mai surprinzatoare – chiar si pentru cei ce l-au semnat – si in acelasi timp mai perfide tratate incheiate vreodata s-a incheiat la 23 august 1939, la Moscova, intre ministrii de externe ai Germaniei naziste (Ribbentrop) si Uniunii Sovietice (Molotov). Practic, acest pact de neagresiune intre cele doua mari puteri stipula, printre rânduri, ca fiecare dintre ele era libera sa actioneze conform propriilor interese politice si teritoriale, cu conditia sa nu o faca in detrimentul celeilalte parti.
Practic, prin acest pact germanilor li se dadea unda verde pentru declansarea celui de-al doilea razboi mondial, prin invadarea Poloniei, tara din care insa si rusii voiau sa smulga o halca zdravana. In schimbul indiferentei lui Stalin fata de soarta polonezilor, Hitler se obliga sa nu acorde nici un sprijin tarilor baltice, vizate de Moscova si alipite ulterior la URSS.
De asemenea, el „inchidea ochii” la un eventual conflict sovieto-finlandez, conflict ce se va declansa nu dupa multa vreme si care va insemna pentru Stalin o lovitura umilitoare. Un punct important al tratatului, care din pacate ne afecteaza si astazi, se referea la Basarabia, stravechiul pamânt românesc pe care rusii il smulsesera in 1812 din trupul Moldovei si de atunci il considerau, sfidând orice norma legala, teritoriul lor.
„In privinta sud-estului Europei, din partea sovietica este subliniat interesul pentru Basarabia. Partea germana se declara total dezinteresata pentru aceasta regiune”, se scria intr-una din clauzele secrete ale tratatului.” Pâna la urma, insa, ambele parti semnatare, care dorisera sa traga maximum de foloase din tratat, s-au inselat. Stalin nu s-a bucurat prea mult de faptul ca tarile capitaliste – Germania nazista si Aliatii occidentali – isi macina fortele intre ele iar in cele din urma Hitler a platit cu viata tentativa nesabuita de a-i ataca pe sovietici, la 21 iunie 1941.
GABRIEL TUDOR
Comentarii