Una dintre cele mai barbare actiuni militare desfasurate in secolul XX, bombardarea orasului basc Guernica, de catre avioanele germane ale „Legiunii Condor” si italiene ale „Aviazione Legionaria”, a dus la distrugerea din temelii a acestei localitati si la numeroase victime umane. Din punct de vedere strategic, Guernica reprezenta un punct vital atat pentru fortele republicane, care-l controlau, cat si pentru nationalistii lui Franco, dar nu era inzestrat cu aparare antiaeriana si nici franchistii nu-l considerau un obiectiv militar – de altfel aici nu avusesera loc conflicte armate, inca de la inceputul razboiului.
Atacul a fost cu atat mai inuman cu cat s-a produs lunea, zi traditionala de targ in Guernica, atragand in pietele orasului sute de oameni din regiune. Istoricii de pretutindeni recunosc ca ordinul dat comandantului Legiunii Condor, Wolfram Freiherr von Richtofen a venit personal de la Franco… Dupa disparitia dictatorului spaniol, in anul 1980, s-a descoperit in arhive planul de lupta, semnat de von Richofen, care viza distrugerea podului si soselei de la est de Guernica, pentru a bloca retragerea republicanilor; acest lucru implica, desigur, ca orasul propriu-zis sa fie crutat.
Totusi, cele 29 de avioane germane si italiene implicate in raid au dovedit un condamnabil exces de zel, aruncand tone de bombe incendiare asupra Guernicai. Ca urmare, in dupa-amiaza zilei de 26 aprilie, in decurs de doar cinci ore, oraselul de 5000 de locuitori a fost distrus aproape in totalitate. Ironia sortii, tocmai podul, obiectivul principal vizat de raid, a scapat cu avarii minore… Dupa trei zile, fortele nationaliste conduse de generalul Emilio Mola au patruns nestingherite in Guernica, gasind un oras pustiu; se apreciaza ca raidul a facut cateva sute de victime, in marea majoritate femei, batrani si copii, fiind, in opinia istoricilor, un act deliberat de teroare, menit sa submineze moralul republicanilor.
GABRIEL TUDOR
Comentarii