La 27 august 1916, Regatul Romaniei intra in stare de beligeranta, declarandu-se razboi Imperiului Austro-Ungar. Imediat, la 28 august si apoi la 30 august, Imperiul German si respectiv Imperiul Otoman declara razboi Romaniei. Trebuie amintit ca Bulgaria a atacat Romania fara declaratie de razboi, la 31 august, iar declaratia de razboi a fost remisa la 1 septembrie 1916. Regatul Romaniei, suveran fiind Ferdinand I, a preferat neutralitatea in prima parte a Primului Razboi Mondial, mai precis intre 28 iulie 1914 si 27 august 1916.
Consiliul de Coroana din dimineata zilei de 27 august 1916 a decis intrarea in razboi de partea Antantei, adica Republica Franceza, Imperiul Britanic si Imperiul Rus (Tripla Intelegere). Aceasta alianta a iesit invingatoare in Primul Razboi Mondial, exceptand Rusia care a iesit din intelegere in 1917. La Consiliul de Coroana care a luat acea decizie istorica au participat, pe langa regele Ferdinand si principele mostenitor Carol (viitorul Carol II, care avea pe atunci 23 de ani), Ion I. C. Bratianu (prim ministru), Ion G. Duca, Titu Maiorescu (in calitate de fost presedinte al Consiliului de Ministri – foto), Take Ionescu, Alexandru Marghiloman si alte mari personalitati ale statului. Regele era deja decis sa intre in razboi de partea Antantei. Printre multe idei dezbatute, retinem acum doar ca Titu Maiorescu dorea continuarea statutului nostru de neutralitate, iar Petre P. Carp (fost presedinte al Consiliului de Ministri din partea conservatorilor) dorea intrarea de partea Puterilor Centrale. Ionel (Ion I.C.) Bratianu (inginer de meserie, „poduri si sosele”, fara licenta la Sorbona) a vorbit despre „situatia delicata a romanismului…”
Dupa lucrarile Consiliului de Coroana din 27 august 1916 nu a rezultat vreun comunicat, insa a doua zi s-a declarat stare de asediu si s-a decretat mobilizare generala. O sectiune speciala a Marelui Stat Major a elaborat „Ipoteza Z”, reprezentand strategia desfasurarii actiunilor militare a Armatei Romane. In esenta, era vorba despre „Ofensiva din Transilvania” si „Defensiva de pe frontul de sud”. La 9 decembrie 1917 se incheie la Focsani Armistitiul dintre Romania si Puterile Centrale.
PAUL IOAN
Comentarii