In ziua de duminica, 7 decembrie 1941, aproximativ la ora 7,48 (ora arhipelagului Hawaii), componenta aeriana a Flotei Imperiale Japoneze a atacat baza navala Pearl Harbor din Hawaii. Lovitura a fost surprinzatoare, caci autoritatile nipone nu au declarat razboi SUA in timp util. O telegrama trimisa in ultima istanta, in limba japoneza, catre Washington nu a putut fi tradusa la timp.
Strategii japonezi au numit aceasta lovitura neasteptata „Operatiunea Hawaii”, in timp ce Washingtonul a declarat-o „un atac infam”. Scopul japonezilor era sa tina departe flota SUA de teritoriile de mare interes economic al imperiului, din sudul Pacificului. Cartierul general imperial, se spune, studiase cu mare interes un alt atac, si anume atacul fortelor aeriene britanice asupra flotei italiene, din anul 1940, de la Taranto. Atunci, Flota Regala Britanica atacase cu avioane de bombardament lansate de pe portavionul HMS Illustrious, in Marea Mediterana.
In scopul atacului de la Pearl Harbor, Flota Imperiala a detasat sase portavioane, la 26 noiembrie 1941, spre zona de pregatire a atacului. Cele sase nave urmau sa asigure doua valuri de lovituri aeriene, in total 408 avioane. Dintre acestea, 360 urmau sa bombardeze din apropiere, in doua valuri. Restul de 48 erau patrule combatante. Japonia a atacat si cu submarine-pitic (sub 150 de tone, cu echipaj de 6-9 persoane).
Pagubele produse de japonezi au fost insemnate. In total, americanii au pierdut 188 de avioane de razboi si 159 au fost avariate. Au fost distruse patru nave de razboi si patru avariate. Trei crucisatoare si trei distrugatoare au fost avariate. Peste 2.330 de militari si personal au fost ucisi, iar 1.143 au fost raniti. Cu toate acestea, se poate spune ca fata de anvergura atacului nipon, daunele nu au fost pe masura asteptarilor strategilor imperiali. Si asta, pentru ca in baza Pearl Harbor erau 30 de distrugatoare, 8 crucisatoare, 4 submarine si 390 de avioane de lupta.
Si in acest caz s-a dezvoltat o teorie a conspiratiei: unii jurnalisti spun ca „se stia” de atac, dar ca „a fost lasat sa se petreaca pentru a motiva intrarea SUA in razboi”. Speculatiile nu sunt sustinute de istorici, desi existasera avertismente de la unii generali americani despre vulnerabilitatea bazei de la Pearl Harbor.
PAUL IOAN
Comentarii