• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 2 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 2 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » 1. Porti deschise catre Lume

1. Porti deschise catre Lume

26 februarie 2004
in Blitz
A A

          Gala premiilor Oscar de anul acesta va avea o nota distincta, Academia americana de film dovedind o inedita deschidere catre creatiile si cineastii internationali: asa se face ca printre nominalizati se afla numerosi straini, ce-i drept mai mult anglo-saxoni, dar nu numai. De exemplu, la categoria cea mai buna actrita, una singura este americanca – Diane Keaton, celelalte patru fiind sud-africanca Charlize Theron, australianca Naomi Watts, neo-zeelandeza, în vârsta de 13 ani, Keisha Castle-Hughes, si englezoaica Samantha Morton.

          Gala premiilor Oscar de anul acesta va avea o nota distincta, Academia americana de film dovedind o inedita deschidere catre creatiile si cineastii internationali: asa se face ca printre nominalizati se afla numerosi straini, ce-i drept mai mult anglo-saxoni, dar nu numai. De exemplu, la categoria cea mai buna actrita, una singura este americanca – Diane Keaton, celelalte patru fiind sud-africanca Charlize Theron, australianca Naomi Watts, neo-zeelandeza, în vârsta de 13 ani, Keisha Castle-Hughes, si englezoaica Samantha Morton.
          De asemenea, doi din cinci candidati la Oscar pentru trofeul de cel mai bun actor sunt englezi: Jude Low si Ben Kingsley, care se vor înfrunta cu americanii Sean Penn, Johnny Depp si Bill Murray.
          În anii anteriori, non-americanii erau cantonati la categoria cel mai bun film strain, doar la editia din 2003 aparând un fenomen neobisnuit: strainii au dominat americanii la categoria cel mai bun regizor; Pedro Almodovar, de exemplu, a fost nominalizat pentru Vorbeste cu ea, nu a obtinut însa si Oscarul. Acum, neo-zeelandezul Peter Jackson (Stapânul Inelelor) rivalizeaza cu australianul Peter Weir (Master and Commander) si cu brazilianul Fernando Meirelles (Orasul lui Dumnezeu). Doar doi americani – Clint Eastwood si Sofia Coppola – trebuie sa li se opuna.
          
          O noua viziune
          
          S-ar putea spune ca aceasta invazie straina în universul pâna mai ieri strict hollywoodian al Oscarurilor este aproape frapanta, cu atât mai mult cu cât îsi face simtita prezenta în aproape toate cele 10 categorii principale ale competitiei. „Hollywoodul s-a mondializat în mod evident anul acesta”, a declarat un expert (Tom O’Neil) în industria americana de film, încercând sa risipeasca mirarea celor care imediat dupa nominalizari au sesizat acest lucru neobisnuit când era vorba de Oscaruri. „Si asta nu se reduce la unu-doua filme, e un fenomen… hobit” – a tinut sa mai precizeze O’Neil, referindu-se, evident, la Stapânul Inelelor, care a promovat ideea universului multinational. „Este o recunoastere a evolutiei cinemaului, care îsi largeste orizonturile, dincolo de talentul american. Iancheii au fost dintotdeauna sensibili la accentul britanic, dar iata ca de la un timp îsi întoarce privirile si catre noua lume australiana.” În ciuda acestei noi iubiri, nici Russell Crowe, nici Nicole Kidman – fiecare încununat la editiile precedente cu câte un Oscar – nu mai figureaza anul acesta printre nominalizati. Iar în ceea ce-l priveste pe Tom Cruise care, în ciuda faptului ca apare în locurile de frunte ale topului celor mai puternici cineasti de la Hollywood, nu a obtinut pâna în prezent nici un Oscar, anul acesta a înregistrat doar 5800 de voturi din partea Academiei americane de film si, ca atare nu a fost nominalizat pentru rolul din Ultimul samurai. Care sa fie explicatia? „Hollywoodul devine foarte cosmopolit si e gata sa recunoasca talentele venite din alta parte – a precizat Tom O’Neil. Si e putin obosit de eternii Tom (Hanks), Jack (Nicholson) sau Russell (Crowe)…”
          
          2. Bon voyage la César
          
          Cea de-a 29-a ceremonie a premiilor César (Franta), care va avea loc pe 21 februarie, îsi cunoaste nominalizatii si, bineînteles, si marii favoriti. Sunt doi: Bon voyage de Jean-Paul Rappeneau si Pas sur la bouche de Alain Resnais.
          Bon Voyage, filmul care va reprezenta cinematograful francez si la Oscaruri (fiind nominalizat la categoria cel mai bun film strain) a obtinut pentru César nu mai putin de 11 nominalizari, iar creatia Pas sur la bouche a totalizat noua nominalizari.
          Un fapt mai putin obisnuit pentru César, anul acesta a intrat în competitie si un desen animat, Les triplettes de Belleville, fiind nominat la trei categorii – cel mai bun film frantuzesc, cea mai buna opera de fictiune, cea mai buna muzica. Prezentat în afara concursului la ultimul Festival de la Cannes, acest prim lung metraj al cineastului Sylvain Chomet a obtinut deja titlul de cel mai bun film de animatie, pe 2003, din partea Asociatiei criticilor de film din New York.
          O alta originalitate în privinta nominalizarilor: Julie Depardieu (fiica lui Gerard Depardieu) ar putea obtine doua premii César pentru rolul din La petite Lili de Claude Miller: pentru cea mai buna actrita în rol secundar si pentru cea mai tânara speranta feminina a cinemaului francez, la aceasta categorie având-o drept contracandidata pe Laura Smet, o alta fiica de celebritati, Johnny Hallyday si Nathalie Baye. Laura Smet interpreteaza în Les corps impatients rolul unei tinere femei care afla ca e victima unui cancer de plamâni, fapt care face ca relatia cu iubitul ei sa se degradeze.
          
          Aventura unei calatorii
          
          Având în distributie nume prestigioase – Isabelle Adjani, Virginie Ledoyen, Gerard Depardieu – Bon voyage plaseaza actiunea în iunie 1940, în hotelul Splendid din Bordeaux, unde se reunesc ministri, jurnalisti, mari burghezi, demi-mondene si… spioni de fapte senzationale. În acest cadru, un tânar barbat va trebui sa aleaga între o celebra actrita si o studenta, între politica si lichelism, între insolenta adolescentina si vârsta adulta… Se naste o comedie, plina de aventura dinamica.
          Scriitorul Patrick Modiano este cel care, de peste 30 de ani cocheteaza cu cinemaul în sensul ca din când în când scrie scenarii originale. În 1974, de exemplu, era co-autor al filmului Lacombe Lucien regizat de Louis Malle. Nu-i de mirare ca Jean-Paul Rappeneau îsi dorea de mult sa lucreze cu Modiano. Într-o seara, la o cina unde l-a întâlnit, cineastul s-a apucat sa-i vorbeasca despre un proiect al lui. „Cu siguranta ceva anume i-a placut mult, l-a interesat, caci la plecare mi-a spus: „Ne vedem mâine””. Si s-a angajat sa scrie scenariul pentru Bon voyage… Castingul initial avea în vedere cu totul alte nume: Sophie Marceau si Audrey Tatou, pentru rolurile interpretate în cele din urma de Isabelle Adjani si Virginie Ledoyen.
          
          3. Au fost cândva un cuplu
          
          Desi anul trecut, Tom Cruise a lasat impresia ca intentioneaza sa se casatoreasca cu Penelope Cruz, mult asteptatul eveniment nu a avut loc iar acum actorul vine cu o precizare: nu are de gând sa-si schimbe statutul de celibatar cu doua divorturi la activ. „O iubesc pe Penelope – a declarat el recent – si ma simt bine în compania ei. E superba, în special ca suflet, dar deocamdata nu avem în plan casatoria”.
          Adevarul este ca actorul, în vârsta de 41 de ani, a marturisit nu de mult presei ca înca este îndragostit de fosta lui sotie, Nicole Kidman, alaturi de care a stat timp de zece ani. Misterul asupra divortului lor înca nu a fost descifrat si, ca de obicei, Tom Cruise s-a rezumat la a spune: „Ceea ce s-a petrecut între mine si Nic ne priveste numai pe noi doi”.
          Nicole Kidman este una dintre vedetele obisnuite sa fie prezente la Oscar, mai ales ca în ultimii ani a figurat de mai multe ori pe listele nominalizatilor pentru cea mai buna actrita, ba chiar a obtinut un Oscar la aceasta categorie (Orele, 2003). Anul acesta, pentru a treia oara se afla printre candidatii la premiile Oscar, cu rolul din Cold Mountain (regizor Anthony Minghella). S-ar putea spune ca dupa despartirea de Tom Cruise, preocuparea ei nr.1 a fost propria-i cariera; contractele s-au însiruit ca margele pe ata, asa ca Nicole Kidman, pe lânga memorabilele productii din ultimii doi ani, care deja s-au ales cu diferite trofee, urmeaza sa apara pe ecrane în Birth, The Stepford Wives, Alexandru cel Mare (alaturi de Leonardo DiCaprio, în regia lui Baz Luhrmann), Emma’s War (regizor Tony Scott) si The Interpreter (realizat de Sydney Pollack).
          

ShareTweet
Articolul precedent

Rata salbatica cu portocale

Urmatorul Articol

Iepure de casa marinat

Articole Similare

Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Blitz

Tom Cruise, actor si cascador

23 iunie 2025

Într-o epoca în care efectele speciale generate pe calculator domina industria cinematografica,...

Blitz

Milenii de exploatare a sarii

23 iunie 2025

Rezultatele a 20 de ani de cercetare arheologica în vechea zona de...

Blitz

Cleopatra, superproductia care a adus Hollywood-ul la un pas de ruina

16 iunie 2025

Filmul „Cleopatra”, regizat de Joseph L. Mankiewicz, este cunoscut nu doar ca...

Blitz

Rubens la Palat

16 iunie 2025

Cea mai valoroasa pictura din România este prezentata la Palatul Culturii din...

Urmatorul Articol

Iepure de casa marinat

Iepure cu masline

Pateu de iepure de casa sau vânat

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 30 iunie – 6 iulie 2025

30 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Dispuneti de multa energie care îmbunatateste si extinde lucrurile, motiv...

Citeste mai departe
Istorii

Neverosimilul meci de sah

30 iunie 2025

În vara anului 1924, în inima fostului Imperiu Tarist transformat în tânara...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.