Pentru toti fanii science-fiction, Biblia acestui gen începe cu George Lucas. Fara imaginatia lui debordanta, fara lumile uimitoare închipuite de el si care erau, de fapt, parabole ale lumii noastre, filmografia stiintifico-fantastica ar fi fost de neimaginat. Pentru ca, înainte de Spielberg, Lucas a fost omul care a înteles si anticipat succesul de care se bucura la ora actuala filmele SF. Astazi, când acest genial vizionar împlineste venerabila vârsta de 70 de ani, ne-am gândit sa va supunem atentiei câteva lucruri interesante si inedite despre viata si activitatea lui.
– In adolescenta, George Lucas visa sa ajunga pilot de curse. Pe 12 iunie 1962, visul era sa se transforme în cosmar, dupa ce masina în care se afla, Autobianchi Bianchina, a fost izbita puternic de un alt autoturism. Lucas a fost grav ranit si a renuntat la cariera în automobilism.
– Are trei copii adoptati – Jett (nascut în 1993), Amanda (n. 1981), Katie (n. 1988) si un copil natural – Everest (n. 2013)
– Potrivit Forbes, care realizeaza anual „Top 400 milionari”, Lucas are o avere de 3,5 miliarde de dolari. El si prietenul lui, Steven Spielberg, sunt singurii creatori de filme din aceasta lista.
– Desi se declara îndragostit de tehnologie, el prefera sa-si scrie de mâna scenariile filmelor.
– Scenariul pe care l-a scris pentru filmul „Razboiul Stelelor: o noua speranta” (1977) a fost respins de toate marile studiouri de la Hollywood, pe motiv ca „nimeni n-ar vrea sa vada un asemenea film”. Într-un final, 20th Century Fox a acceptat sa faca filmul, iar acest episod din „Razboiul Stelelor” a devenit filmul cu cele mai mari încasari din istoria cinematografiei, pâna la acel moment.
– In 1986 a vândut Divizia de grafica pe computer a companiei sale, Lucasfilm, regretatului Steve Jobs, care a transformat-o în cel mai de succes studio de animatie: Pixar.
– Filmul Indiana Jones a fost conceput cu totul întâmplator, când Lucas si prietenul lui, Steven Spielberg, aflati în vacanta în Hawaii, si-au propus sa inventeze un super-erou, dupa modelul atât de apreciat de publicul american. Gluma lor a capatat contur, iar simpaticul detectiv, interpretat de Harrison Ford, actorul-fetis al lui Lucas, a devenit unul dintre cele mai îndragite personaje din istoria filmului.
– Pentru ca, dupa propriile declaratii, nu-i sufera pe criticii de film, a refuzat întotdeauna sa puna citate din critici pe afisele filmelor sale, chiar si atunci când aceste citate erau laudative.
– Personajul Han Solo i-a fost inspirat de bunul lui prieten, renumitul regizor Francis Ford Coppola.
– Din cauza stresului intens, în timpul filmarilor la „Razboiul Stelelor: o noua speranta” a facut un puseu de tensiune pe platou si a fost transportat de urgenta la spital.
– Este unul dintre putinii oameni de la Hollywood care si-a finantat singur, fara ajutorul marilor studiouri, filmele. Pentru episoadele V si VI din „Razboiul Stelelor”, el a facut, pur si simplu, împrumuturi la banca, pe care le-a achitat din încasarile aduse de film.
– Pentru ca nimeni nu credea în succesul filmului „Indiana Jones: cautatorii arcei pierdute”, studiourile Paramount i-au oferit lui Lucas jumatate din posibilele încasari, crezând ca suma nu va fi prea mare. Filmul avea sa-i aduca însa lui Lucas în cont câteva milioane de dolari!
– Numele personajului principal din trilogia originala „Razboiul Stelelor”, Luke Skywalker, e inspirat de numele cu care prietenii îl strigau pe regizor în liceu: Luke.
– Acest personaj n-ar fi aparut daca Lucas ar fi obtinut dreptul de a ecraniza benzile desenate cu supereroul Flash Gordon. În fata refuzului cu care a fost tratat, el s-a vazut nevoit sa creeze un alt supererou si astfel s-a nascut Luke Skywalker.
– Simpaticul robotel C-3PO i-a fost inspirat de filmul clasic german „Metropolis”, realizat în 1927.
– A avut un câine pe nume „Indiana”, care nu doar ca a dat numele personajului Indiana Jones, dar a si inspirat înfatisarea monstrului Chewbacca, din „Razboiul Stelelor”.
– Fiind un mare fan al serialului „Family Guy”, le-a permis producatorilor sa foloseasca, ocazional, gaguri inspirate din „Razboiul Stelelor”.
– A fost acuzat de „nepotism”, dupa ce a angajat o multime de rude ale prietenului sau, Francis Ford Coppola în filmele cu „Razboiul Stelelor”: Bill Neil, cumnatul lui Coppola, a fost inginer de sunet la trilogia originala, fiul acestuia a asigurat dialogurile la „Razbunarea lui Sith”, fiii regizorului, Roman Coppola si Sofia Coppola, au jucat roluri minore în „Amenintarea fantomei”.
– Filmul lui favorit este „Cei sapte samurai”, al lui Akira Kurosawa.
– A promis ca, dupa moarte, va lasa jumatate din imensa lui avere fondurilor de caritate, gest inspirat de „Juramântul de daruire” facut de Bill Gates si Warren Buffett pentru a-i convinge pe cei mai bogati oameni din America sa doneze bani în scopuri umanitare.
– Desi este adeptul cultului metodist, Lucas s-a inspirat în crearea „Fortei” din „Razboiul Stelelor” din scrierile budiste.
GABRIEL TUDOR
Comentarii