Se stie ca farmacia moderna îsi trage radacinile din remediile utilizate de mii de ani în medicina populara. Totusi, exista o tendinta de ignorare si chiar de contestare a stravechilor retete si proceduri, chiar daca ele, la vremea lor, au salvat nenumarate vieti. Macar pentru valoarea lor în acest sens, e bine sa ne amintim de asemenea „leacuri babesti” si – de ce nu? – sa le si folosim, la nevoie.
– Durerile de cap înceteaza daca în sezonul cald va obisnuiti sa va plimbati dimineata cu picioarele goale prin iarba plina de roua. Daca vreti sa va treaca pe loc, va frecati fruntea cu o jumatate de lamâie sau va puneti pe frunte o compresa rece, în timp ce faceti o baie fierbinte la picioare.
– Pentru dureri localizate în diverse parti ale corpului exista si alte remedii ciudate. Daca va dor articulatiile, oricare ar fi cauza, ori purtati o bratara de cupru, ori va faceti o cataplasma cu urzici proaspete; acestea „va ard”, desigur, dar iau durerea cu mâna.
– În cazul durerilor de spate tratamentul este putintel mai complicat. Primavara, la primul cântec al cucului va asezati pe spate, pe pamânt, si va rostogoliti de trei ori. (De fapt, aici se întâlnesc doua concepte care dintotdeauna au guvernat sanatatea noastra: momentul optim din an când poti remedia suferintele si influenta benefica a energiilor telurice asupra trupului oricarei vietuitoare.)
– Pentru durerile de ureche leacurile sunt mai la îndemâna: ori va introduceti în ureche, cu mare grija, un catel de usturoi, ori picurati putina urina proaspata. Daca nu va convine niciuna dintre cele doua, rugati pe cineva sa va sufle în ureche fum de tigara.
– Împotriva sughitului exista o multime de viclesuguri eficiente. Daca aveti pe cineva în preajma, îl rugati sa va minta sau sa va sperie. Daca aveti si niste apa la îndemâna, va trebui sa o beti în timp ce cineva va tine de urechi.
– Poate mai mult ca azi, si pe stramosi îi supara si acneea, iar leacul lor consta în spalarea fetei cu apa de ploaie strânsa în ciotul unui copac.
– Un remediu destul de dezgustator se refera la herpes. Bunicii nostri nu îl tratau cu unguente antivirale si nici macar cu pasta de dinti. Cel mai sigur leac era ceara din ureche, cu care se ungea buza.
– Contra hemoroizilor se utilizau fie compresele cu petrol lampant, fie cartoful crud sau untura de porc, care erau folosite pentru a unge zona rectala. (Cartofii sunt utili si daca transpirati foarte mult: e suficient sa va frecati zona axilara sau talpile cu felii de cartof crud si problema va disparea.)
– Daca v-ati taiat sau v-ati lovit si rana sângereaza, batrânii spun ca e bine sa o acoperiti cu pânza de paianjen, care opreste hemoragiile si calmeaza durerea. Pentru arsuri, exista mai multe posibilitati de tratare eficiente: acoperiti rana cu ou crud batut, o frecati cu ceapa sau, daca arsura e la un deget, îl puneti imediat pe lobul urechii si durerea trece. Daca mai cunoasteti asemenea remedii aflate, din pacate, pe cale de disparitie, le asteptam cu nerabdare pentru a le publica!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii